Д-р Виолета Азис е клиничен психолог и ръководител на Центъра

...
Д-р Виолета Азис е клиничен психолог и ръководител на Центъра
Коментари Харесай

Д-р Виолета Азис: Все повече хора търсят активно психологична помощ и са наясно с ползите от този вид подкрепа

Д-р Виолета Азис е клиничен психолог и началник на Центъра за психична помощ в УМБАЛ “Лозенец ”. Има докторска степен по Kлинична логика на психиката от СУ “Св. Климент Охридски ” в региона на психосоматичните болести. Психодрама терапевт и експерт по групова динамичност към Институт по логика на психиката на групите и Австрийската асоциация по групова динамичност и групова психотерапия (ÖAGG). Сертифициран практикуващ Tele`Drama експерт – към международния ITI институт - единствената законна международна организация за обучение на експерти за работа онлайн.

Преподавател към магистърска стратегия по Клинична логика на психиката на Софийски университет „ Св. Климент Охридски “.

От 2010 година работи като клиничен психолог в УМБАЛ “Лозенец “. Консултира приети в болница пациенти във всички отделения на болничното заведение - пациенти с психосоматични недоволства, преди и след кардиохирургични и други тежки интервенции, онкологични пациенти, заболели на хемодиализа, преди и след чернодробна и бъбречна трансплантация, както и фамилиите и околните на пациентите.

Д-р Азис, у нас разкриването на центрове за психична помощ към лечебните заведения не е честа процедура. Какви са изгодите за пациентите и личния състав на болничното заведение, когато в нея има такава профилирана конструкция?

Всъщност все по-честа процедура е в лечебните заведения да има психолог или екип от психолози, които да работят с лежащо болните пациенти и с личния състав на болничното заведение. Всеки може да се възползва от този вид поддръжка, било то когато му следва интервенция или намеса, раждане или по-дълъг престой в болничното заведение, само че също по този начин и по всеки един въпрос.

От няколко месеца ръководите центъра, който разкри Университетска болница „ Лозенец “. Какво демонстрира Вашият опит – какви пациенти са по-склонни да се доверят на психолога – като възраст, пол, равнище на обучение, диагноза, тип лекуване? Търсят ли помощ родители на деца, имате ли колаборация с Детска клиника?

Центърът в този състав работи повече от година под мое управление, а в болничното заведение съм над 10 години.

Не мога да посоча един единствен профил на пациент, бих споделила, че зависи от доста фактори, само че от ден на ден хора търсят интензивно психична помощ и са наясно с изгодите от този тип поддръжка. А на въпроса за родителите – да, търсят помощ и демонстрират самодейност. Ежедневно взаимодействаме с всички клиники и отделения в болничното заведение, включително и Детската клиника.

Не е загадка, че медицинските специалности са придружени от сериозен и непрекъснат стрес. Търсят ли помощ медиците от психолозите?

Да, търсят помощ и се обръщат към нас във връзка пациенти, по отношение на връзките в екипите, само че също и по персонални въпроси.

Как е проведена активността на центъра, по какъв начин са подбрани психолозите, които работят в него, кои подходи в логиката на психиката и психотерапията се ползват?

В екипа, с изключение на мен, са и сътрудниците Здравка Анина – психолог и психотерапевт и Любомир Драганов – психолог и колективен аналитик. И двамата са експерти с дълготраен опит в разнообразни сфери на психотерапията и консултирането. Всеки от нас е подготвен в друго направление. Работим с всички възрасти, водим групи за поддръжка на разнообразни пациенти. Повече информация за центъра и за екипа можете да откриете на нашия уебсайт – . Всеки може да запише час при някой от нас тримата през прът центъра на болничното заведение или през платформата Superdoc, където са забележими графиците на експертите.

Разкажете в резюме какво е постигнатото в едно направление, в което болница „ Лозенец “ има обичаи от години - трансплантационната логика на психиката?

Началото на Трансплантационната психотерапия и консултиране като процедура в България е сложено в болница „ Лозенец “, както Вие споменавате. Неин основател е професор Румяна Крумова-Пешева, която все още управлява магистърската стратегия по Клинична логика на психиката в Софийски университет „ Климент Охридски “ и с която интензивно взаимодействаме. В болничното заведение се организират стажове на студентите от няколко магистърски стратегии в университета в границите на тяхното образование. От скоро въведохме продължаващо образование за тези, които имат предпочитание да добавят своя клиничен опит и след завършването си, както и за експерти и експерти от здравните специалности. Цялата информация още веднъж е в детайли разказана на уеб страницата на центъра.

Какви са насоките, в които ще се постараете да развивате центъра в близко бъдеще?

Имаме доста хрумвания и начинания, които са в развой на развиване. Най-актуални все още са групите за бъдещи родители, както и родители на новородени деца. Групите се организират както онлайн в болничното заведение, по този начин и онлайн за тези, които нямат опция да се включат присъствено. Подробности за присъединяване има на уеб страницата на центъра, както и телефони и имейл за връзка.

Друга напълно нова самодейност и опция за експертите са професионалните стажове, за които загатнах нагоре. Програмата е забавна и разнообразна. Включва теоретични и механически модули, свързани със спецификите на работата на психолога и психотерапевта в болница, както и несъмнено процедура във всички соматични отделения.

В бъдещите ни начинания са заложени планове за групова работа с разнообразни пациенти, както и колаборации по отношение на развиване на психосоматичната процедура в България.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР