Д-р Виктория Георгиева завършва медицина в МУ - София през

...
Д-р Виктория Георгиева завършва медицина в МУ - София през
Коментари Харесай

Д-р Георгиева: Ендоскопската субмукозна дисекция може да спести тежки хирургични операции на дебелото черво

Д-р Виктория Георгиева приключва медицина в МУ - София през 2017 г.През 2020 година приключва магистратура по компетентност „ Обществено здраве и здравен мениджмънт “, също в МУ - София.

От 2018 година доктор Георгиева е част от екипа експерти на Отделението по гастроентерология към УМБАЛ „ Лозенец “. Придобива компетентност по гастроентерология през 2022 година От същата година е хоноруван помощник към Медицински факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “ за задгранични студенти.

Има многочислени участия в обучителни курсове във водещи европейски клиники.

Днес беседваме с нея за присъединяване й в практическо образование по ендоскопска субмукозна дисекция върху живи свински модели - ЕSD.   

Д-р Георгиева, разкажете за новите енодскопски способи, за които бяхте на образование? Кои са преимуществата им, прочут ли е този метод у нас?

Бях на практическо образование в Атина по ендоскопска субмукозна дисекция (ESD) върху живи свински модели. Това е способ в лечебната ендоскопия, който се ползва за унищожаване на повърхностни гастроинтестинални неоплазми. При ESD се обезпечава „ en-bloc “ резекция (отстраняване на цялата туморна формация) без значение от размера ѝ. Така се ексцизира единствено неопластичната лезия и се резервира съответният орган. Тази техника се употребява най-много в Япония, само че стартира последователно да навлиза и в Европа.

Какво съставлява тази процедура?

Характеризира се с три стъпки: инжектиране на течност в субмукозата за обособяване на лезията от мускулния пласт, циркумферентен прорез на лигавицата към лезията и следваща дисекция на съединителната тъкан на субмукозата под лезията. Така се ексцизира само променената лигавица без да се нарушава целостта на органа. Използва се при повърхностни неопластични лезии на корем, хранопровод, дебело черво и ректум. Разбира се подборът на пациенти, подобаващи за тази процедура, е непоколебим и се базира на гайдлайните на Японската асоциация за стомашен карцином и Европейската асоциация по гастроинтестинална ендоскопия.

 Участвали сте в разнообразни обучителни курсове във Вашата клинична област. Прилагате ли към този момент това познание в практиката си?

Ежедневно. Например бях на образования по чернодробна еластография и контраст-усилена ехография в Тимишоара, Румъния, което прилагаме в Отделението по гастроентерология. Обучителните курсове дават опция за черпене на информация непосредствено от най-хубавите експерти в региона, за научаване на вярната техника и тънкости в съответната методика. Всеки един курс, на който съм била, ми е дал скъпи познания и умения.

Имате непосредствени усещания от равнището на диагностичната и интервенционалната гастроентерология в доста развити страни. Съпоставимо ли е то с равнището у нас?

В България има страхотни експерти, които се занимават с диагностична и интервенционална ендоскопия. Разликата е, че в множеството други страни образованието е строго регламентирано по стадии и налично за всички. Всяка нова техника се учи първо на макети, по-късно на скотски модели и чак по-късно се ползва на хора. Докато у нас, ние сами би трябвало да търсим къде да се образоваме и най-често единствената опция за това е в чужбина.

Какви способи бихте желали да въведете в отделението в околните месеци?

Ендоскопската субмукозна дисекция се реализира в единични центрове в България. Въвеждането на тази методика в Отделението по гастроентерология в Университетска болница „ Лозенец “ ще даде опция на пациентите, нуждаещи се от тази процедура, да имат по-лесен достъп до нея. По този метод биха се избегнали тежки хирургични интервенции с премахване на целия обиден орган от неоплазията, което би понижило качеството на живот.

Снимка - персонален списък: Д-р Виктория Георгиева с проф. Арджун Кох в Experimental – Research Center ELPEN, Атина, Гърция.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР