Д-р Теодор Славев е политолог, част от екипа на Български

...
Д-р Теодор Славев е политолог, част от екипа на Български
Коментари Харесай

Автократичният режим на Борисов се крепи на европейски пари

Д-р Теодор Славев е политолог, част от екипа на Български институт за правни начинания (БИПИ).

Г-н Славев, съгласно Вас властта сега интензивно програмира рецесии, които да останат в завещание на идващото ръководство. Какви са признаците на тази догадка, откакто без друго сме в хронични рецесии като контролът върху правосъдната система, недофинансирането на цели браншове, неналичието на всевъзможни действителни промени, медийните зависимости?

Много в стила на министър-председателя е - още от времето, когато беше кмет – самичък да основава проблеми и самичък да си ги взема решение, като постоянно е спечелилият и умиротворителят. В обстановката на сегашния спор, залагането на подводни камъни и инструментите за това са разнообразни. Най-напред е голословната финансова политика на държавното управление. План за излизане от вирусната рецесия няма, а пари се раздават без концепция за оценка на следствията, в някои случаи истерично. Което е безогледно и пречи извънредно на капиталовия климат.

Има и напълно премислени популистки разходи, за платена национална обич.

Колеги в Щатите назовават пазаруването на национална обич "Злоупотреба с държавен запас за електорални цели ". Друг метод за програмиране на рецесии или за опазване на спешното статукво и олигархичния модел е посредством дизайн на пътеките, по които парите от Европейски Съюз още веднъж ще бъдат предоставени на свързани с ръководещите стопански субекти.

Бюджет 2021 ли ще бъде инструментът за основаване на това минно поле?

Най-вече да. Следващият прийом е увеличението на външните държавни заеми. От началото на тази година те са 8 милиарда лева, като по време на карантината, когато Народното събрание не работеше, се гласоподава празен чек за 10 милиарда. В обществения дискурс никой не знае какво е действителното положение на финансите в България. А тежките времена занапред предстоят.

В последното десетилетие у нас националният спорт, който се практикува от малко на брой, е усвояването на евросредства. За следващ път питаме, толкоз ли са лековерни хората в Брюксел, че оставят пари на своите данъкоплатци в ръцете на родни шмекери?

Много значим въпрос, по който би трябвало да се приказва. Нашето общество е проевропейско и доверието му в съюзните институции е по-високо, в сравнение с в редица други страни. Но да не забравяме, че в Брюксел също са политици и нищо човешко не им е непознато. България е най-лоялният „ йесмен “ на техните политики. Помним какво се случи към „ Плана Макрон “. За Брюксел е по-важно ние да сме тихи и услужливи, въпреки и небогати, в сравнение с умни, дейни и благоденстващи. Въпреки заявените поръчки за господство на закона при разпределение на евросредствата, те си затварят очите за това, което се случва в България. Така се откриват автократични режими, благодарение на европейски пари.

Въпреки всичко, мъчно е да се изясни по какъв начин Брюксел позволява да го пребъркват по този обикновен метод.

Това за тях е по-евтината цена за обезпечаване на глас, който разпределя доста повече средства. Дано по-скоро стартира да работи офисът на основния европрокурор. И действителното обвързване на кохезионните фондове с върховенството на закона.

Очаквате ли някаква прагматична и стопански обоснована смяна в тези брюкселски практики?

Старите членки на Европейски Съюз си дадоха сметка, че финансовите потоци основават олигархични зависимости и централизация на власт. Освен у нас, това се случи в Полша, Унгария, Румъния, Чехия, Малта...

Докато чакаме някакво ехтене от Брюксел, да разгледаме основния юридически проблем в България в този момент – изборното законодателство, от което в огромна степен зависи опцията за смяна. Машинното гласоподаване по принцип е заложено в Изборния кодекс, тъй че въпросът не е дали да го има, а с какви машини ще се гласоподава – обективните специалисти упорстват това да са машини-преброители на бюлетини, а не машини за непосредствено гласоподаване. Какво е вашето мнение?

Така е, машинното гласоподаване е в закона и би трябвало да се абстрахираме дали би трябвало да го има, или не: съгласно решение на Върховния административен съд от 2017 година, то е наложително за всички секции. Но управляващите не се преценяват с мнението на специалисти, самостоятелни организации, даже на ЦИК, където се стигна до оставка на ръководителя. Това също се вписва в планирането на рецесии. Умишленото основаване на неразбория може да докара до отлив на гласоподаватели, от което изгода има единствено статуквото.

Неведнъж се показва, че сред описите на ГРАО и Национален статистически институт има разлика от над милион „ мъртви души “, което е чудовищна цифра по отношение на популацията на страната.

И отсам идва деформиране на представителността, на изборната интензивност. На локалните избори в София в границите на седмица изчезнаха 100 000 гласа. Нерешен е и казусът с гласовете от чужбина – сега никой не може да каже какъв брой българи зад граница имат право на глас. Да не приказваме за купения и корпоративния избор.

Според АИКБ тече неофициално, само че всеобщо връщане на първичните партийни организации по месторабота, което е тоталитарна процедура.

Да, и това е осезателно. Най-лошото е, че институциите и хората, които би трябвало да проверяват престъпността и корупцията по високите етажи на властта, в действителност крепят задкулисието.

Не е огромно изобретение, че из високите етажи на властта прокуратурата се храни основно с политически трупове.

Точно по този начин. Има проучвания какъв брой лица е атакувала прокуратурата, до момента в който те са били на власт, и какъв брой - по-късно. Трябва да предупредя, че превръщането на прокуратурата в политически състезател води до неоправдателни решения против България и заплащане на големи суми от държавния бюджет.

С оглед на възможните промени, какво демонстрира погледът към политическите сергии сега? Сякаш един артикул е мощно недооценен – планът на Цветан Цветанов?

Много е забавно какво ще се случи с него. Последните дейности на господин Цветанов измежду структурите на ГЕРБ са много съществени.

Той съобщи, че таванът на ГЕРБ ще бъде не по-висок от 500 000 гласоподаватели.

Което би им отредило мястото на втора или трета политическа мощ. Но не е изключено да паднат и още по-надолу.

Отстрани видяно, в Българска социалистическа партия наподобяват доста удовлетворени от позицията си на „ безотговорния втори “ – получават си мечтаното, а не носят никакви отговорности.

Избирането на Нинова значи, че в случай че тя продължава със социалпопулистичните и националистични тематики и с отхвърли да се концентрира върху икономическата проблематика, мафията и завладяването на страната, Българска социалистическа партия също рискува да се свие.

Движение за права и свободи пусна един доста предпазлив избавителен пояс на Борисов, като обвърза оставката му с тази на Радев, следващата „ източна ловкост “.

Това беше новината от началото на актуалната парламентарна сесия.

Ако погледнем зад завесата на статуквото, допустимо ли е то да се самовзриви от вътрешната страна, за самооцеляване? Наскоро някогашният основен прокурор Сотир Цацаров мощно се разграничи от изпълнителната власт на Борисов, по отношение на изгонването на турския отстъпник Абдуллах Буюк.

Не е допустимо. Има още доста европейски пари за асимилиране. Под повърхността още веднъж се разпределят великански финансови потоци. Целта е да се резервира политическото статукво посредством нови аватари. Шансът ни е в гражданския напън.

Неотдавна се пошегувахте, че в случай че ГЕРБ организира вътрешнопартийни избори, те ще бъдат извоювани от Георги Гергов. Това камъче в чия градина е - на ГЕРБ или на Българска социалистическа партия?

И в двете. Зависимостите са ясни за всички.

Разговора води: Емил Янев


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР