Д-р Сибила Маринова е родена във Велико Търново. След като

...
Д-р Сибила Маринова е родена във Велико Търново. След като
Коментари Харесай

Майка и дъщеря лекари: За мотивите пред избора на най-хуманната професия

Д-р Сибила Маринова е родена във Велико Търново. След като приключва гимназията в родния си град поема по пътя на медицината, сбъдвайки фантазията на майка си да стане доктор.

Дипломира се в Медицинския университет във Варна. От 2006 година е експерт по анестезиология и интензивно лекуване. От 24 години работи във Великотърновската болница, където сега е шеф на отделението по специалността си. Превръща донорството в своя персонална идея . Като районен координатор доктор Маринова и екипа ѝ са осъществени десетки донорски обстановки, а избавените човешки животи са повече от 100.

Тя е един от най-хубавите координатори по донорство в България

Дъщеря ѝ, Лилия Кръстева, също следва образеца на майка си. Поставя началото на персоналната си задача да избавя животи през 2017 година като записва медицина в университета, в който следва майка ѝ. В момента е първа година педиатър – специализант в болничното заведение по детски заболявания „ Проф. Иван Митев “ в София.

Сибила Маринова и Лилия Кръстева гостуват в „ 120 минути “.

Майката на Сибила и баба на Лилия цялостен живот е работила в туризма, само че е желала да учи медицина. „ Нейният татко е бил царски офицер и надлежно по време на социализма – „ зложелател на народа “, по тази причина не е можела да запише медицина “, изясни Сибила Маринова.

За себе си тя споделя, че анестезиологията я е избрала , а повода е, че когато е приключила, доста мъчно се е намирала работа. Искала е да стане педиатър.

„ Когато си търсех работа, единственото свободно място беше във Великотърновската болница в Отделението по анестезиология и интензивно лекуване. Даже имаше конкурс, аз се явих и завоювах едно от двете места. На 26 март ще станат 25 години “, описа известният анестезиолог.

Семействата на донорите се вълнуват от ориста на реципиентите, споделя тя

Дъщеря ѝ Лилия е имала право на избор и избира педиатрията.

„ До последно се чудех дали да бъде педиатрия, или кардиология. Ние лекарите се променяме, когато отсреща има дете – ставаме по-добри. Това беше повода да избера педиатрията “, посочи младата лекарка.

Тя е прекарала детството си най-вече с баба си, дефинира го като „ доста щастливо “.  

Гледайте целия диалог във видеото!

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР