Д-р Сергей Иванов е биолог от Центъра по биология на

...
Д-р Сергей Иванов е биолог от Центъра по биология на
Коментари Харесай

Д-р Сергей Иванов пред Lupa.bg: Внимавайте! Пролетните салати причиняват куп здравословни проблеми!

Д-р Сергей Иванов е биолог от Центъра по биология на храните. Пред Lupa.bg той разяснява заплахата от салмонелата и дава препоръки с какво да внимаваме при потреблението на храна напролет.

- Г-н Иванов, предходната седмица избухна абсурдът със салмонелата в шоколадовите яйца, до какъв брой сериозен е казусът у нас?

- Това, което се случи с шоколадовите произведения на Фереро е огромен проблем, тъй като се употребява от деца и то от дребни деца. Те са много податливи на салмонела. Вече има ститици случаи на инфектирани деца в Европа. За страдание в България не можем да знаем какво е ситуацията, тъй като тук това не се следи дотам. Но салмонелата не трябва да бъде подценявана, тъй като в избрани условия, тя може да убие някого. Потребителите би трябвало да знаят, че не би трябвало да купуват на децата шоколадови яйца. И като цяло да заобикалят всичко, обвързвано с тази марка.

- Вярно ли е, че от Агенцията по храните намират салмонела и в други храни сега, само че информацията се пази в загадка (бел.ред. - )?

- Да, по този начин е. Има такива случаи и макар че е право на потребителите да го знаят, нещата се потулват. Право на всеки човек е да знае действителното състояние на храната, която употребява, само че от Агенцията избират да мълчат. Реално те не могат да заловен всички инфектирани артикули, на никое място по света няма този потенциал. Но най-малко това, което съумяват да заловен, би трябвало да се разгласи и хората да внимават.

- Защо се стига до такива мащаби на болест?

- В тези случаи става дума за небрежност. Шоколадът не е рисков артикул за салмонела и с цел да се получи такова заразяване би трябвало да е огромна мърлявщина. Производителят би трябвало доста да се е постарал, с цел да болести шоколада. Оттам идва и изненадата, тъй като това е огромен производител. След този случай ще се постанова проучване и на шоколадовите произведения.

- В този сезон с какво би трябвало да внимават потребителите?

- В момента най-опасни са зеленчуците и то на равнище микробиология, а не толкоз поради нитратите. Има към този момент доста зелена салата на пазара, хората не са консумирали такава скоро и се хвърлят да ядат без да мислят. Така стартират стомашни проблеми. Салататите и всички зелении би трябвало да се мият доста добре листо по листо, а за децата е добре и да се накисват за няколко часа във вода с оцет. Проведени проучвания предходни години откриха високи равнища на токсини в зелените салати. Репичките също влизат включително. Използването в течение на дълго време на храна и вода с високо наличие на нитрати води до развиване на алергия, нарушаване на функционалностите на щитовидната жлеза, засягане на опорно-двигателния уред и нервната система.

- Относно яйцата и агнешкото по празниците, защо би трябвало да се внимава?

- Задължителното изискване е продуктите за ястие да се купуват от магазините, а не от улични търговци. Не мога да схвана за какво българинът продължава да избира да си купува месо и яйца от незнайни търговци. Тези меса висят навън, плюят ги и ги кацат какви ли не инсекти. Имат куп болести по тях. Кой би желал да яде такива неща?!
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР