Д-р Младенов работи от 30 години в Първа АГ болница

...
Д-р Младенов работи от 30 години в Първа АГ болница
Коментари Харесай

Д-р Младен Младенов: Смъртността при жените от рак на гърдата намалява

Д-р Младенов работи от 30 години в Първа АГ болница „ Света София “ и по-специално в Мамологичния център, който е и първият основан подобен в България и то по италиански пример, където се реализира сложна грижа за женското здраве.

Специалистът изясни, че дами, които са изпуснали момента на диагностициране в ранен етап и към този момент сами усещат бучка или уплътнение в гърдата, се водят във втори етап на болестта. „ Ако преди 30 години това също беше ранна диагноза, в този момент го имаме към този момент за късна диагноза, тъй че дано дамите да не се изпускат да стигат до този етап ”, посъветва мамологът.

На въпроса какъв брой постоянно би трябвало да се вършат профилактични прегледи, доктор Младенов отговори, че това е един от методите за определяне на казуса и при дами над 30-годишна възраст прегледът следва да се прави годишно, тъй като в тази възраст стартира леко да се повишава рискът от рак на млечната жлеза.

„ При дами над 40 години към този момент се включва и мамография, рентгеново проучване, което се прави през две години “, изясни експертът.

По думите му единствено 10% от дамите, които са новозаболели, до 4200 случая, са под 50 години, само че пък при тях болестта е доста значимо да бъде намерено рано, тъй като протича по-бързо и нормално е с по-лоши характерности.

„ Като произшествия случаи имаме и пациентки под 30 години, само че това, което генерално следим са пациентките сред 30 и 50 години “, сподели още той.

„ Когато бях млад доктор, по този начин да се каже, бяха към 3 до 5%, в този момент са сред 8 и 10%. Да, все по-голяма част от болестта се показва във възрастта сред 30 и 50 години, само че въпреки всичко главната част, над 90% от случаите, са във възрастта сред 50 и 80 години “, показа мамологът.

Д-р Младенов акцентира, че дамите сред 30 и 50 години имат по-голям риск да имат по-агресивен вид израстък и таман за тях е доста значимо болестта да бъде намерено рано и лекувано рано. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР