Д-р Марина Иванова: БАБХ не трябва да допуска избиването на

...
Д-р Марина Иванова: БАБХ не трябва да допуска избиването на
Коментари Харесай

Д-р Марина Иванова: БАБХ не трябва да допуска избиването на здрави животни
Д-р Марина Иванова: БАБХ не би трябвало да позволява избиването на здрави животни
Необходимо е основаването на обособена конструкция от БАБХ, която да се грижи за здравето на животните и хуманното отношение към тях, тъй като сега организацията подчертава върху обезпечаването на сигурността на храните и здравето на животните остава на назад във времето. БАБХ би трябвало да се грижи за здравето на животните и по тази причина да има отглеждане на животни, а не да го унищожава!

Това сподели в изявление за БГНЕС доктор Марина Иванова от Фондация „ Четири лапи “, която разяснява всеобщото умъртвяване на животни в Бургаско и Ямболско.

Заболяването се открива за първи път на територията на Европейски Съюз, само че все пак чумата по дребните преживни животни не е рискова за здравето на хората, даже и в случай че човек употребява термично обработено месо или пие мляко от боледувало животно, безапелационен е ветеринарният лекар.

Иванова добави, че вирусът е мощно инфектиран при козите и овцете, само че като чудноват факт е, че у нас няма заболяла коза. Тя сподели, че заболяването е открита за първи път през 1942 година в Кот д’Ивоар, Африка, по-късно бързо се популяризира из африканските страни и доближава до Близкия Изток, откъдето навлиза в Турция, а от там и у нас.

„ Възниква въпросът по какъв начин е зародила чумата в България. Интересен факт е, че в европейската част на Турция през предходната година не са регистрирани никакви огнища на чума. Как и от кое място тъкмо е влезнал вирусът, може би помогнало, в случай че се направи проучване, с цел да се дефинира вида на вируса – да се види дали е от африканския вариант или този, които се среща в Близкия Изток. Надявам се това занапред да бъде изяснено ”, означи Иванова.

Според нея болестта в България е навлязла посредством незаконно импортирано животно или от транспортно средство, в което са били транспортирани заболели животни в Турция, което по-късно се е върнало у нас, защото засегнатите села се намират наоколо до Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Лесово “. Д-р Иванова изключи опцията болестта да е в резултат на контакт с животно от граничната вадичка, защото има ограда, както и болестта да е опит за биотероризъм.

„ Масовото изтребване на животните от страна на БАБХ е необяснимо за мен. Особено откакто такава мярка не е записана нито в създаденото през януари практическо управление на организацията, нито в евродирективата. В тези документи на никое място не се планува всеобщото изтребване на животните в 3 км. зона. Там е планувано животните да са сложени под карантина и да се забрани придвижването на хора и животни. В самата инструкция на Европейски Съюз за реакция при експлоадиране на този вид заболяване е планувано болните животни от съответното стопанство да бъдат предадени за кръвопролитие, а не умъртвени. Това обаче би трябвало да се случи, откакто се вземе проба и резултатите от нея се потвърдят от референтна лаборатория “, безапелационна е доктор Иванова.

Тя подчертава и на още един факт, а точно, че референтната лаборатория във Франция е удостоверила, че има 22 случая на инфектирани с чума дребни преживни животни в България. Иванова акцентира още, че в отчета на Центъра за оценка на риска по хранителната верига се твърди, че единствените проби, които са взети и са изпратени във Франция са от с. Воден, от с. Кости изобщо не са взимани, а за с. Шарково няма информация какво е направено досега. Въпреки това към този момент са избити повече от 4000 животни, сред които и доста здрави, възмути се ветеринарят.
 Явор Гечев от организацията „ Четири лапи “ Явор Гечев от организацията „ Четири лапи “ / БГНЕС
По този случай може да се напише учебник по ПР по какъв начин не би трябвало да се работи и по какъв начин не би трябвало да работи една държавна институция каквато е БАБХ, съобщи и Явор Гечев от организацията „ Четири лапи “.

„ Оказа се, че те напълно целеустремено са подхванали такива дейности на неяснота, на липса на информация на локалното население по тази причина какво се случва и какво може да се чака. Защото са разчитали, че по този метод хората няма всеобщо да стартирана да продават животните си и да ги изнасят от засегнатите зони. Това е извънредно рисково и основава място за спекулации и клюки и постоянно обслужва користни цели на партии или на хора, които се пробват да изкарат дял “, акцентира Гечев.

Заради неналичието на информация и какво следва от тук насетне сега има подозрения за незаконен експорт на животни от тези зони и продажбата им в прилежащи общини, има подозрения, че животните се пускат на свободна паша, с цел да не бъдат хванати от ветеринарите, както и, че се цели обезлюдяването на региона, посредством ликвидирането на дребното отглеждане на животни, изясни той. Гечев е безапелационен, че в създалата се обстановка, организацията е предиздвикала животновъдите да се усещат като бежанци в личната си страна, което е притеснително и неприемливо от страна на държавна институция, както и, че всеобщото умъртвяване е почнало преди да дойдат резултатите от референтната лаборатория.

„ Недопустимо е и влизането в частната им благосъстоятелност на хората без да ги уведомяват и да ги позволяват до частната им благосъстоятелност, с цел да умъртвят наложително животните им. Не мисля, че имат право, в случай че нямат прокурорска заповед. Това може да се проверява от прокуратурата - дали е закононарушение, или не и дали има превишаване на пълномощията на организацията и полицията “, уверен е Гечев.

Той показа, че хората в Кости, както и самият той се съмняват дали животните там въобще са заболели от чума. Гечев добави, че в останалите места на стопаните не е била предоставена заповед за умъртвяване, която би трябвало да е съпроводена от протокол от референтната лаборатория, който потвърждава, че съответното животно е болно.

Той посочи още, че опцията животновъдите да си вземат нови животни след 6 месеца е прекомерно дълъг интервал и той не е регламентиран в нито един документ. Тази информация беше изнесена през вчерашния ден от земеделския министър Румен Порожанов. Според Гечев това ще докара до банкрут дребните животновъди – огромна част, от които имат заеми и активността им се финансира по Европейски стратегии. Той прикани също по този начин граничните управляващи на Граничен контролно-пропусквателен пункт "Лесово" да затегнат контрола върху вноса и износа на животни, защото в азиатската част има огнища на болестта. /БГНЕС

Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР