Д-р Иван Мартинов е завършил Медицински университет – София през

...
Д-р Иван Мартинов е завършил Медицински университет – София през
Коментари Харесай

Д-р Мартинов: Успешното отпушване на мозъчната артерия предотвратява трайните поражения от инсулт

Д-р Иван Мартинов е приключил Медицински университет – София през 1995 година През 2003 година придобива компетентност „ Вътрешни заболявания ”, а през 2007 - „ Кардиология ”. През 2010 година получава документ по инвазивна кардиология. „ Магистър “ по публично здраве и здравен мениджмънт към Медицински университет-гр. София 2016 година От 1997 до 2005г. е ординатор в Клиниката по незабавни вътрешни болести на УМБАЛСМ “Н.И. Пирогов ”. От 2005 до 2007г. е теоретичен помощник в СБАЛССЗ – Национална кардиологична болница и специализант по кардиология и инвазивна кардиология. От 2007 до 2011г. е инвазивен кардиолог в Кардиологичното поделение на „ Токуда Болница София ”. В същия интервал взе участие в построяването на центрове по инвазивна кардиология в гр. Сандански, гр. Сливен и гр. Бургас. От 2011г. до 2013 година е инвазивен кардиолог към Отделение по инвазивна кардиология на МБАЛ „ Христо Ботев ” - гр. Враца, а от март 2013 година - шеф на Отделение по инвазивна кардиология на УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов ”.

Научните му ползи включват изострен коронарен синдром след некоронарна хирургия, периферни интервенции, остри тромбози на периферни артерии и вени, ендоваскуларно лекуване на белодробен тробоемболизъм, ендоваскуларно лекуване на остри кръвоизливи, емболизация на тумори и други

Пред Zdrave.net доктор Мартинов описа за проблемите на пациентите с атеросклероза, избягването на ампутации на крайниците при запушването на съдовете и каква би трябвало да е профилактиката на това заболяване, което е съществена причина за смъртността у нас.

Д-р Мартинов, от няколко години в Отделението по инвазивна кардиология на „ Пирогов “ се отпушвате запушени артерии посредством новаторски способи. Какви са резултатите досега?

Процедурите за отпушване на артериите всекидневно се ползват при хора, които идват в „ Пирогов “ в извънредно тежко положение и са ориентирани от друга клиника към Гнойно-септична хирургия за ампутация. На тези хора съумяваме да спасим крайниците.

Ампутацията с изключение на, че инвалидизира тези пациенти, е и действителна опасност за живота им. „ По статистика те имат смъртността през първата година е 45%, а през втората – 88%. Същевременно обаче процедурите за отпушване на артериите предотвратяват ампутациите. Това ни накара да влагаме в нови технологии и нови способи на лекуване, които усилват вероятността да отпушим съдовете над 90%. Над 1100 са единствено интервенциите на бедрената артерия, а общия брой надвишава 1600. Колегите от Съдова хирургия и от Гнойно-септична хирургия се убедиха, че е доста по-добре да си взаимодействаме. Така те виждат и плодовете от своя труд, тъй като когато обработват раните на пациентите, те зарастват доста по-бързо, в сравнение с в случай че пациента остане със запушена артерия.

Какви са аргументите за запушените артерии?

В множеството случаи запушването на артериите е резултат от атеросклерозата – струпване на холестерол и други мастни кафези в вътрешната част на съдовете. Образуват се плаки, които последователно запушват артерията. Понякога има и остри положения като появяването на тромб и това води до прекъсване на кръвоснабдяването най-вече в краката. Това е доста напреднала форма на атеросклероза, тъй като тя стартира от коронарните артерии, има засягане и на сънните артерии, които хранят мозъка и след това се върви към коремните артерии и крайниците. Когато се е стигнало до наставление за ампутация, става въпрос за обща, доста публикувана атеросклероза. При 70% от пациентите, които имат проблем с крайниците, има комбиниране с атеросклероза на сърдечните артерии. Сравнително постоянно ни се постанова да вършим по едно и също време интервенции и на сърдечните, и на сънните артерии и на артериите на краката. Отпушването им освен удължава живота, само че и усъвършенства качеството на живот на тези пациенти.

Имахме случай на една стара жена над 80-годишна възраст, която беше ходила в много лечебни заведения, само че на всички места й бяха споделили, че крайници й би трябвало да се ампутира. Успяхме да реализираме реканализиране на бедрената артерия и тя резервира крайници си най-малко още 4-5 години. Наложиха се още няколко интервенции, само че по този начин и не се стигна до ампутация. Тогава получихме доста благо благодарствено писмо от щерка й, което завършваше с думите, че благодари от свое име и от името на майка си, „ стъпила крепко и на двата си крайници “. Това е един от съответните случаи, само че те към този момент са стотици. Общото сред всички пациенти с остро настъпила или влошена хронична съдова непълнота е, че незабавно след процедурата те към този момент не изпитват тези ужасяващи болки, с които са пристигнали при нас.

Казахте, че се визира и сънната артерия от атеросклерозата. Какво се случва, в случай че се запуши?

Води до изострен инсулт. В „ Пирогов “ с изключение на, че сме част от мрежата за лекуване на изострен миокарден инфаркт и сме един от центровете с най-голяма натовареност, сме и един от центровете за лекуване на инсулти. Същите екипи плюс екипи от неврохирургията и неврологията на „ Пирогов “ единствено за тази година имаме 13 процедури за лекуване на инсулт. Пациентите идват при нас в доста тежко положение. Това са парализирани хора, които не могат да приказват, не могат да вървят. Когато обаче се отпуши сполучливо мозъчната артерия, в границите на няколко дни ги виждаме в напълно друго положение – стартират и да вървят, и да приказват, а провалите от инсулта са минимални.

Има ли времеви прозорец, в който пациентът би трябвало да стигне до Вас, с цел да може да се възвърне?

Разбира се. Тъй като множеството пациенти с инсулт се лекуват в Клиниката по неврология, до 4 и половина часа след началото на симптоматиката, там би трябвало да опитат да разтворят съсирека по венозен път, само че при крах – до 6-ия час, би трябвало да бъде осъществена дилатация.

Имаше ли смяна на броя на случаите по време на COVID-вълните?

Във връзка с огромната претовареност на „ Пирогов “ по Коронавирус пандемията видяхме, че при тежките положения на болестта, запушванията на съдовете бяха постоянно срещано затруднение. Включително и инфарктите по време на Коронавирус протичат по-тежко, тъй като най-малкото има комбиниране на две заболявания – пневмонията и инфаркта. Самите инфаркти протичат с повече затруднения, каквито не сме привикнали да следим в нормална обстановка без Коронавирус. Налагаше се да бъдат включени в лекуването спомагателни лекарства за разтваряне на тромбите. Коронавирус предизвикваше и повече инсулти, и повече запушвания на крайниците. При тази болест има съществено съдово засягане, по тази причина е и разумно да се появят такива затруднения.

Въпреки напредъка на медицината и опциите, с които разполагаме и тук, България продължава да е на челните места по смъртност от сърдечносъдови болести. Каква е повода за това?

Системата ни е насочена към лекуване на резултатите, а не към попречване на аргументите. Нашето общество също не трансформира метода си на живот, както го направиха в Западна Европа и Северна Америка. Там да вземем за пример на практика се изкорени тютюнопушенето. В тези страни човек наподобява като нарушител, когато е с цигара. Профилактиката пък е тематика, за която се приказва единствено предизборно, само че няма направени действителни стъпки и резултати в тази посока. Във времето на моето детство, без да имам носталгия към социализма, имаше по-стройна система на профилактика, в това число посредством имунизация и прегледи, учебни салони за физическо образование, повече спортни школи. Всичко това не се случи в този преход, който още продължава, а страни като Сърбия, в областта на всеобщия спорт има доста по-добра организация. Когато човек се занимава със спорт, пороците отиват на назад във времето. Освен това в България под профилактика разбираме прегледи, а в действителност това значи да живееш здравословно. Ако цялостен живот си пушил, хранил си се погрешно, употребявал си доста алкохол, водиш застоял живот, всичко това води до профилактичен обзор, по време на който се открива, че към този момент си болен. Атеросклерозата е десетилетно заболяване. Тя стартира още от тийнейджърска възраст. Като инвазивен кардиолог, когато церя изострен миокарден инфаркт, в действителност церя резултата от десетилетно неглижиране на здравето. Има и генетика, несъмнено, само че тя може да се планува. Хората, които имат родственици с висок холестерол от млада възраст или близки, които са били наранени, би трябвало да са под изключително наблюдаване през днешния ден. Също по този начин при случай на някого, би трябвало да се обърне внимание на неговите деца и внуци.

Това ли е методът да живеем по-дълго, а животът ни да е с по-добро качество?

Проблемът е, че няма стиковка освен сред обособените звена в здравната система, само че и в просветителната. Няма обща визия за здравословния метод на живот, всеобщ спорт и туризъм, за децата и рисковите пациенти. Всичко обаче стартира от образованието и здравната просвета. Забелязвам, че хората родени след 1985 година имат по-активно отношение към здравето си и допускам, че за в бъдеще това ще докара до по-добри резултати във връзка с продължителността на живота и по-ниската заболеваемост.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР