Д-р Иван Георгиев завършва медицина през 1996г. в МУ София.

...
Д-р Иван Георгиев завършва медицина през 1996г. в МУ София.
Коментари Харесай

Д-р Иван Георгиев: Модерните технологии дават възможности за прецизно и щадящо лъчелечение за пациента

Д-р Иван Георгиев приключва медицина през 1996г. в МУ София. Придобива компетентност по лъчелечение през 2002г. Има и магистърска степен по „ Здравен мениджмънт “ от 2017г. Започва практиката си от 1997г. в Клиники по лъчелечение в Национален онкологичен център -УСБАЛ по онкология ЕАД София, МБАЛ „ Токуда “, Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ. От април 2023 година е шеф на Отделението по лъчетерапия и радиохирургия в УМБАЛ „ Софиямед “.

Д-р Георгиев е специалист по лъчелечение към Български лекарски съюз при разработване на Национален рамков контракт с НЗОК 2005-2007 година Учредител е на Българско сдружение по дерматологична хирургия (БДДХ). Член е и на публицистичната гилдия на Acta Scientific Cancer Biology (ASCB). Има над 25г. опит като експерт лъчетерапевт. Клиничните му ползи са в областите: лъчелечение с модулиране на дозата (IMRT, VMAT), лъчелечение с управление на дишането (тумори на бял дроб, медиастинум, рак на лявата млечна жлеза, тумори в черен дроб и покрай диафрагмата и бъбреците), стереотактична радиохирургия и лъчелечение, тумори на глава и шия, мозъчни тумори, тумори на бял дроб, онкоурологични болести, онкохематологични болести, лъчелечение при бенигнени болести, брахитерапия с висока и ниска мощ на дозата, ръководство на качеството в лъчелечението. Има присъдена премия в първи годишни награди " Иновации и положителни техники в опазването на здравето " за въвеждане на кардиопротективна техника за лъчелечение в изискванията на следено дишане при пациенти с тумори на лява млечна жлеза.

Д-р Георгиев, какво съставляват актуалното лъчелечение и радиохирургия?

Исторически, първото лекуване, което е въведено за огромна част от онкологичните болести, е оперативното. Следва лъчелечението, въведено още през 1999 година след откриването на радиоактивността и рентгеновите уредби. Образно казано, Радиационната онкология е един от трите клона, на които се крепи актуалното лекуване на онкологичните болести, дружно с онкохирургията и здравната онкология.

Лъчелечението се ползва при множеството онкологични болести. Част от онкологичните заболявания се лекуват окончателно с лъчелечение или в композиция с лъчелечение и химиотерапия. Такива примери са рак на маточната шийка и рак на ануса.

При рака на гърдата пък задачата е да подобрим резултатите от оперативното лекуване, като понижим локалния рецидив и риска за поява на метастази, и удължаваме преживяемостта на пациентите.

Лъчелечението, с изключение на като окончателно и адювантно, се ползва и като палиативен способ. Доста постоянно при пациенти с напреднал израстък можем да реализираме обезболяване или да редуцираме размера на туморна групировка и да понижим съпътстващите недоволства на пациента.

Съвременната инсталация дава опция при по-ниски лъчеви реакции при здравите органи да осъществяваме по-висока доза в туморните обединения. Все по-богати стават опциите да го вършим точно. Преди години се радвахме на опцията да  създадем компютърна томография, която да ни помогне по-прецизно да очертаем размерите и да дефинираме региона, която желаеме да облъчим, а в този момент даже по време на самото лъчелечение можем да проверим дали облъчването е точно и да направляваме лечебният развой от началото до край. Това ни дава опция и да създадем лъчелечението доста по-щадящо за пациента. Върхът на цялата тази технология е радиохирургията, посредством която можем да осъществяваме за малко време доста висока доза в стеснен сектор. Тя е подобаваща за лекуване на дребни тумори и разрешава да се реализира изгубване на тумора. Това се прави при някои типове тумори на мозъка, както и при някои малигнени болести, в това число при лекуване на артерио-венозни малформации и паркинсон. За страдание това към момента е малко екзотично в България, тъй като към момента не сме развили толкоз тази част от лъчелечението.

Възможно ли лъчелечението да помогне за изцеление и на рака на панкреаса?

Ако имаме пациент с израстък в начална фаза, бихме могли да го излекуваме с лъчелечение. Обикновено обаче тези пациенти се диагностицират в напреднал етап на болестта и по-скоро се намесваме палиативно, с цел да го обезболим или да проведем радиохирургия на метастаза. За страдание, ракът на панкреаса е подъл и късно дава недоволства.

Опасна ли е радиацията за лекарите, които практикуват радиохирургия?

Не, непрестанно се мониторират дозите на личния състав, правят се разнообразни лъчезащитни мероприятия, апаратурата е изцяло обезопасена.

Въпреки напредъка, хората не престават да се опасяват от лъчелечението. Как преодолявате страховете им?

Обясняваме им какво желаеме да реализираме и какви ще са страничните резултати. Пациентът би трябвало да има опция да беседва с лекаря преди да стартира цялата процедура и да си зададе всички въпроси. По време на самото лекуване също би трябвало да има опция да беседва със своя лекуващ доктор. В „ Софиямед “ това е нормална процедура. Понякога, когато се организира лъчелечение в региона на дребния таз, при пациента  би могло да се появят диарични изхождания.  Тези недоволства, значително биха могли да бъдат избегнати, в случай че пациента съблюдава диета-тя е относително елементарна, би трябвало да се заобикалят някои храни.

В други случаи, когато се ползва техника със задържане на дишането, пациентът би трябвало да тренира у дома, с цел да е спокоен по време на лечението.

Със сигурност ние не започваме лъчелечение, в случай че предстоящата изгодата е по-малка от евентуалната щета.

Какви вреди би могло да има?

По-скоро приказваме за лъчеви реакции, а не за вреди. Понякога има инфектиране на лигавицата, на кожата, от време на време след години могат да се получат фиброзни промени. Зависи каква доза е получена и тъкмо за това е значимо лъчелечението да бъде точно. Начинът ни на работа изисква да съставим проект, с който да реализираме оптимално ниска доза в органите към тумора и които ние назоваваме „ органи в риск “ при тази доза, която е належащо да бъде получена в туморните тъкани. В същото време имаме опция при всяко облъчване да проследим дали това се случва както сме го възнамерявали.

Съгласно настоящото законодателство на Република България, всяко лечебно заведение е длъжно да обезпечи външна оценка на качеството на дейностите, свързани с потреблението на източници на йонизиращи лъчения за медицински цели, веднъж на пет години или по-често, в случай че го изискват съответните медицински стандарти, като това се прави според Препоръките на Европейската комисия за клиничен одит на медицинските радиологични процедури.

Прецизното качествено и количествено осъществяване на предписаната доза е ключът към триумфа на лъчелечението. Точността на облъчването е директно обвързвана с лечебния резултат, както във връзка с контрола на раковото заболяване, по този начин и във връзка с запазването на здравите тъкани, доколкото е допустимо. Следователно е извънредно значимо да се достави точна доза, освен във връзка с количеството, само че и на точното местонахождение на тумора. Дозиметрията е науката за премерване, пресмятане и оценка на дозата от йонизиращите лъчения, а дозиметричният одит подсигурява, че дозите, получени от пациентите, са точни и се осъществят с правилно калибрирани машини.

Непосредствено след откриването си, Отделението по лъчелечение и радиохирургия на „ Софиямед “ подаде поръчка за присъединяване в отдалечен дозиметричен одит, провеждан взаимно от Международната организация за атомна сила (МААЕ) и Световната здравна организация (СЗО), чиято цел е инспекция на главното дозиметрично калибриране на линейните ускорители, употребявани за лъчетерапевтични цели. За да се подсигурява точността и сигурността на облъчването на нашите пациенти, в одита бяха включени всички качества на лъчението на двата линейни ускорителя, употребявани клинично в отделението.

Резултатите от извършения одит са доста под толеранса от 5%, заложен от МААЕ; освен това, точността на дозиметричното калибриране на двете сили на фотонното излъчване, употребявани за високо прецизни техники като радиохирургия, бе доказана в границите на 0.5%. Така че резултатите от този одит демонстрират високото равнище на което работим.

Защо избрахте да работите в УМБАЛ „ Софиямед “?

Отделението по лъчетерапия и радиохирургия е ново, със модерна, съвременна инсталация с всички благоприятни условия на лъчелечението. Успяхме да се съберем способен и относително млад екип. Започнахме с висок старт, тъй като въведохме и радиохирургията, и техниките за задържане на дишането, и хипер арк методиката. Смятаме да използван всичко, което работи на всички места по света, като първоначално планираме да въведем радиохирургия при рак на простатата. Това, с което ме впечатли най-вече „ Софиямед “ е, че непрестанно влага в действия на високо равнище като свръхмодерния Център по лъчелечение и радиохирургия, както и Центъра за профилактика, диагностика и лекуване на рак на дебелото черво, в който са включени експерти от всевъзможни области - лъчелечение, гастроентерология, здравна онкология, хирургия. Нашата роля в този център е при лекуването на рака на правото черво последния отдел, където наложително би трябвало да се направи предоперативна лъчетерапия. Имаме роля и при аналния карцином, където лъчелечението може да е окончателно.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР