Д-р Игнат АНГЕЛОВ,СвищовЖивотът на човека се измерва не само с

...
Д-р Игнат АНГЕЛОВ,СвищовЖивотът на човека се измерва не само с
Коментари Харесай

С ръка на пулса на живота

Д-р Игнат АНГЕЛОВ,
Свищов

Животът на индивида се мери освен с годините, които е претърпял, само че на първо място с делата, които оставя след себе си.

През тази година се навършват 100 години от рождението на Сава Дълбоков - бележит деятел на социалистическото придвижване, деен участник в антифашистката битка и уверен агитатор на социалистическите хрумвания в България. Роден е на 17.12.1919 година в с. Овча могила, община Свищов, в семейство на будни селски стопани. От дребен демонстрира лидерски качества измежду своите връстници. Жаждата за познания го води в мъжката гимназия във В. Търново. Постепенно се увлича от социалистическите хрумвания. После е студент в Юридическия факултет на СУ " Св. Климент Охридски ". Тук още веднъж е в първите редици на прогресивното студентство и уредник на Български национален студентски съюз. През лятото на 1940 година, когато е във почивка, провежда районна конференция на тематика " Ролята на кооперативните стопанства за развиването на българското земеделие ", на която обрисува прогресивните хрумвания за развиването на земеделието. В резултат на това през есента на 1940 година в Овча могила се учредява една от първите аграрни кооперации в България и я посочват " Пробив ". Тя оцеля през фашисткия гнет и съществува към този момент съвсем 80 години.

През есента на 1942 година полицията попада по следите на Сава Дълбоков в разрастване на антифашистката битка. Той минава в конспиративност. В края на месец септември се причислява към Горнооряховския партизански отряд. Много бързо се демонстрира като самоуверен войник и отличен уредник в отряда. Създава необятна мрежа от ятаци и помагачи на националните покровители в селата на някогашната Свищовска околия. Когато се построява Свищовската партизанска чета " Христо Ботев ", той е определен за политкомисар. На 8-ми септември вечерта четата завзема властта в с. Овча могила и на 9-ти септември прави огромен протест в поддръжка на новата власт. За своята антифашистка активност Сава Дълбоков има три смъртни присъди и за главата му фашистката власт е давала стотици хиляди лв..

Името Сава Дълбоков е знак на социалистическото създаване, като първи секретар на партията в Свищов, 1944-1950 година, той постави доста старания за коопериране на земята и построяването на съвременно земеделие. Хората живееха по-заможно и без боязън от утрешния ден. Осигури се гратис и несъмнено опазване на здравето, всички деца можеха гратис да завършат главно обучение и всеки, който има качества и предпочитание да продължи образованието си за приблизително и висше, можеше да го стори под протекция на страната. Сава Дълбоков постоянно държеше ръката си и съзнанието си на пулса на живота на елементарните хора. Обикаляше страната и беше на всички места признат и обкръжен с внимание. Дълги години беше народен представител от Кърджалийския край. Сава Дълбоков имаше и перо на занимателен повествовател на своите мемоари. Избран е за учен на Международната славянска академия за просвета, обучение, изкуство и просвета в Москва. Удостоен е със званието " Герой на социалистическия труд ".

Пълното отказване на социалистическия интервал на развиване докара до отказване на историята на времето, в което живяха, работиха и твориха плеяда светли персони и милиони хора, които сътвориха материалните богатства на обществото. Напълно подходящо е да напомним максимата, че народ, който не познава или отхвърля своята история, няма бъдеще.

Юбилеят на Сава Дълбоков е опция да напомним това на обществото.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР