Д-р Дечо Дечев смята, че концепцията му за управление ще

...
Д-р Дечо Дечев смята, че концепцията му за управление ще
Коментари Харесай

Здравната комисия единодушно одобри бъдещия управител на здравната каса

Д-р Дечо Дечев счита, че концепцията му за ръководство ще спести средства на здравната каса

© Анелия Николова Още по тематиката
Бъдещият шеф на здравната каса ще спре пътуването на пациенти за медикаменти до София

Според доктор Дечо Дечев експертните препоръки за прегледи за биологични медикаменти са противозаконни и затрудняват болните
17 юли 2018
Успешен шеф на държавна болница е претендентът за шеф на здравната каса

Д-р Дечо Дечев има опит в НЗОК и поддръжката на съвсем всички парламентарни партии
2 юли 2018 Парламентарната здравна комисия единомислещо утвърди кандидатурата на доктор Дечо Дечев за шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Освен ръководещите и съсловните организации в негова поддръжка се изрекоха и депутати от опозицията.

Дечев показа къса идея, като даде обещание до три месеца след избирането му да предложи ограничения, които да разрешат на здравната каса да извърши бюджета си, без да се постанова актуализация. Те ще са в три съществени направления – понижаване на заплащанията за медикаменти, персонален надзор от пациентите на заплащанията на здравната каса за оказаните им медицински услуги и понижаване на разноските на касата за лекуване в чужбина.

По-малко заплащания за медикаменти

Според предлагането на Дечев здравната каса би трябвало да създаде критерии за резултатност на лекуването и пациентите в болница да получават идентични лекарства, които да им оказват помощ, а който би желал по-скъп артикул, да го доплати.

Бъдещият шеф предлага да се остойностят медицинските действия и да има обединен принцип на ценообразуване на клиничните пътеки. Ще има и смяна в реда за изписване на скъпоструващи медикаменти, с цел да бъде понижен субективизмът при отпущането им и с цел да не чакат пациентите дълго време за одобрение на лекуване.

За да намалеят разноските на НЗОК за лекарства, Дечев предлага медикаментите за лекуване на редки болести, които по предписание са доста скъпи, да се заплащат от фонд към здравното министерство, а не от касата.

Чуждите лекари ще оперират в България

Д-р Дечев предлага да реши казуса с задълженията на касата за лекуване на български жители в чужбина, като сплоти в границите на касата сегашната Комисия за лекуване в чужбина и Фонда за лекуване на деца. Той счита, че близо 80% от разноските на институциите не отиват за лекуване на самия пациент, а за логистика, възнаграждение на придружителите, медиатори сред болния и лекуващите лекари.
Затова Дечев разгласи, че счита да предложи здравната каса да подписа рамкови контракти най-известните експерти от европейските клиники да оперират в България, като здравната каса покрива разноските им. Така по едно и също време ще се спестят средства, а българските лекари ще се учат от най-хубавите. Според изчисленията на Дечев това би икономисало към 150 млн. лева на НЗОК годишно.

Контролът се връща в касата

Изпълнителна организация " Медицински одит ", която управлява качеството на лекуване, би трябвало да се върне в границите на здравната каса, счита още Дечев. Според него би трябвало да се понижи и съставът на контролните органи на институцията.

" Няма фиктивен по-добър надзор от включването на обезпечените лица. Смятам, че не те би трябвало да вървят до районните каси, с цел да получават код и да ревизират досието си. От тази опция са се възползвали 0.5% от обезпечените, или 38 хиляди души. Смятам, че пациентите би трябвало да получават месечно извлечение или тримесечно извлечение какви услуги е закупила здравната каса за тях ", сподели доктор Дечев.

Той счита още, че здравната каса би трябвало да изисква доклад от лечебните заведения за всички средства, които са доплатени за лекуване по клинична пътека. Бъдещият шеф е провел диалог с Българския лекарски съюз и ще упорства за действително остойностяване на медицинските действия, съответен главен пакет услуги и неговото финансиране.

Политика или експертност

Дечев означи в отговор на въпрос от доктор Хасан Адемов от Движение за права и свободи какво ще прави, в случай че ръководещите не одобряват препоръчаните от него ограничения, че не кандидатства за стола, а с цел да предложи идея за ръководство на здравната каса.
" Понякога експертните решения се разминават с политическите. Ако не получа поддръжка, няма какво да върша там ", сподели доктор Дечев.

Председателят на БЛС доктор Иван Маджаров попита дали ще бъдат подхванати ограничения по отношение на пациентите, които не посещават профилактични прегледи, а по-късно попадат в болница, където костват скъпо на системата.
" С цялото управление на БЛС би трябвало да обсъдим казуса и да намерим решение, което да подтиква пациентите да се преглеждат ", отвърна доктор Дечев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР