COVID-19 ще попречи на предоставянето на хуманитарна помощ за бедстващите.

...
COVID-19 ще попречи на предоставянето на хуманитарна помощ за бедстващите.
Коментари Харесай

50 милиона вътрешни мигранти са в риск заради коронавируса

COVID-19 ще попречи на даването на филантропична помощ за бедстващите. В това твърдят специалисти на Организация на обединените нации и Норвежкия съвет за бежанците. Като последствия може да се чакат всеобщ апетит и недостижимост на медицинските услуги. Към сегашния миг 50,8 млн. души са вътрешно разселени в страните си, а военните спорове и бедствията в допълнение усложняват обстановката. Това е най-високият брой на напусналите домовете си хора. За съпоставяне – през 2019-а година с 10 млн. повече жители са попаднали в сходно състояние по отношение на 2018-а. Новото предизвикателство пред тях е физическото оцеляване по време на рецесията.  

Ежегодната статистика, предоставена от Центъра за наблюдаване на вътрешната миграция (ЦНВМ) към Норвежкия съвет по бежанците, сигнализира, че през 2019 година 45.7 млн. души са били принудени да изоставен домовете си поради военно принуждение.

На процедура те се трансформират в бежанци на територията на личната си страна,

без да имат опция за протекция. В 61 страни повода са въоръжените спорове. В допълнение 5,1 милиона души в 96 страни са били изселени заради естествени бедствия. Миграцията се трансформира в още по-голямо задължение поради вируса.

Ръководителят на ЦНВМ, Александра Билак, показа пред The Guardian, че се е надявала този проблем да получи интернационална публичност през годината, изключително откакто е била извършена панелна полемика на високо равнище в Организация на обединените нации през октомври 2019-а. Първото издание на полемиката се е състояло през февруари предходната година точно с тази цел. 

Въпреки това се чака коронавирусът да измести фокуса от тематиката. " Толкова се надявахме, че актуалната година най-накрая ще бъде отдадена на вътрешната миграция. Надявахме се, че тази полемика ще разсъни солидарността на интернационалното общество ",  споделя Билак по тематиката.

По нейна преценка е прекомерно рано да оценим следствията от съчетаването на вируса с военните спорове и бедствията, а финансовите средства ще бъдат лимитирани в дълготраен проект. " Ако се сгромолясаме в клопката на рецесията, това ще понижи щедростта на даряващите държавни управления. Ситуацията ще бъде еднообразно тежка за всички ", заключава шефът на ЦНВМ. 

Притеснително по думите на Билак е и положението на сигурност на вътрешните мигранти. Обикновено те са една от най-уязвимите обществени групи, защото са настанени в лагери или центрове, които допускат скупчване на огромни маси от хора. Медицинската грижа също е нищожен запас. Така съществуването на нова болест допуска съществено утежняване на всеобщото здраве. 

Норвежкият съвет по бежанците алармира и за това, че рестриктивните мерки, въведени от държавните управления, ще лимитират достъпа до филантропична помощ. Техен отчет от вторник показва, че картата на света е изпъстрена с доста нови случаи на изселване най-много в бедните райони.

Стотици хиляди мигранти има в субсахарските райони на Африка, където се водят военни дейности. Предимно това са Южен Судан и Сомалия. Мнозина са прогонени и от тропическите стихии и мусонните дъждове в Източна Азия. В Китай, Индия, Филипините и Бангладеш има по към 4 милиона случая във всяка една от страните. До края на предходната година домовете на повече от 130 000 души са окончателно изгубени в резултат на опустошителни урагани. Сега пандемията е главният зложелател на изгубилите домовете си.

В тази връзка Билак предизвестява, че

правенето на отчета за тази година ще бъде " непостижимо мъчно "

и можем да изпаднем в " черна осведомителна дупка " поради невъзможността на социолозите да бъдат на терен.

 
Грета Тунберг, Стела Маккартни, Папа Франциск: Да не изпускаме момента!
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР