Covid-19 постави икономиките по целия свят пред сериозни предизвикателства. Работната

...
Covid-19 постави икономиките по целия свят пред сериозни предизвикателства. Работната
Коментари Харесай

Всяка пета германска фирма в България праща служителите в хоум офис

Covid-19 сложи стопанските системи по целия свят пред съществени провокации. Работната среда се промени внезапно, а българският бизнес би трябвало да се напасне към новата действителност.

Фирмите се грижат за своите чиновници и служащи в по този начин създалата се обстановка. Повечето участници (22,98%) изпращат своите чиновници у дома на надомна работа и вкарват тъй наречените „ хоум офис “. Останалите компании лимитират командировките (19,25%), обезпечават защитни медицински и хигиенични материали (24,84%), анулират участията си в обществени мероприятия (20,50%), основават вътрешни информационни мрежи (11,18%) или подхващат разнообразни ограничения, в сходство с тяхната фирмена просвета (1,24%).

Това демонстрират данни от последната анкета на Германо-Българска индустриално-търговска камара (ГБИТК) в България. В допитването се включиха компании от разнообразни сектори.

В съпоставяне с анкетата през март, където по-голямата част от запитаните (30,77%) чакат забележителен спад на своите продажби/приходи през 2020 година вследствие на ковид, то в настоящата обстановка числата леко се променят. Значителен спад от повече от 30% чакат едвам 21,28%. Други 21,28% от интервюираните декларират, че към момента не могат да преценяват обстановката и надлежно последствията, които ги чакат. 16,92% от интервюираните компании oчакват спад повече от 19,15%, а 12,77% спад повече от 50%. Оставащите 21,28% плануват лек спад до 10%. Едва 4,26% от запитаните не чакат спад след края на изключителното състояние, което в съпоставяне е 1% повече от началото на изключителното състояние.

Що се отнася до ограниченията, които всяка компания би трябвало да предприеме по време на рецесията, 16,09% декларират, че техните чиновници ще бъдат пуснати в неплатен или заплатен отпуск. Това са с 12% повече от резултатите напролет. 15,49% от участниците в анкетата ще съкратят част от своя личен състав, а други 19,72% понижават своя индустриален потенциал, с цел да спестят от спомагателните разноски. Едва 12,69% от компаниите са подготвени да дават опция за работа на половин работен ден, а останалите 35,21% (други) се стопират на ограничения като отдалечена работа, пренасочване на активността или вътрешно преразпределение на работната им ръка. В този случай е налично двойно нарастване на отговорите.

Мерките, които страната би трябвало да предприеме, съгласно участвалите в анкетата са: понижаване на бюрокрацията и опростяване на процесите (25,29%), основаване на проект за икономическо възобновяване (11,49%), даване на финансови помощни средства (18,39%), както и на данъчни облекчения (10,34%), повече конкретизация за ограниченията в областта на бизнеса (21,84%), държавна помощ за експортно обезпечаване (3,45%), отваряне на зелени коридори за експорт и импорт, понижаване на Данък добавена стойност и на цените на горивата и използване на повече ограничения за МСП (9,20%)
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР