COVID-19 оказа сериозно влияние върху поемането на такъв тип тежки

...
COVID-19 оказа сериозно влияние върху поемането на такъв тип тежки
Коментари Харесай

Тагарев: Има около 6000 свободни места в армията поради COVID-19, дезинформация и демография

" COVID-19 оказа съществено въздействие върху поемането на подобен вид тежки отговорности, а особено за разликата сред 2022 и 2023 година факторът беше дезинформационната акция против нас, кабинета и хората, които носят униформа - " не отивайте там, тъй като ще ви пратят в Украйна да воювате ". Тази акция към момента не е завършила и в нея участваха парламентарно показани политически сили. Те самите носят отговорност, че армията не е окомплектована както би трябвало ", обясни той.

По думите му по настоящи планове на бюджетната макрорамка 2,05 % от Брутния вътрешен артикул (БВП) ще бъдат разноските за защита, а към една трета от тях ще бъдат за вложения.

" Не просто ще имаме пари, а и забележителна част от тях ще бъдат за превъоръжаване, за рационализация на армията, с цел да може тя да се готви да води война с нашите съдружници, с цел да подсигурява сигурността ни ", съобщи министърът на защитата. Той напомни, че през 2018 година е признат проект за повишаване на разноските за защита до 2 % от Брутният вътрешен продукт. " Вървим по този проект, дори тази година леко го надвишаваме, най-малко по прогнозите, зависи от растежа на Брутният вътрешен продукт, ще забележим какво тъкмо ще отчетем ", разяснява Тагарев.

По мотив настояването на премиера Николай Денков президентът Румен Радев да освободи ръководителя на Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС) Пламен Тончев министърът сподели: " По нашето конституционно устройство Министерският съвет дава отговор за формулирането и осъществяването на вътрешната и външната политика, в това число политиката за национална сигурност и защита ". Той посочи, че ДАНС и всички други служби, като се изключи " Военно разузнаване ", което е на послушание на министъра на защитата, работят като част и в послушание на Министерския съвет.

" Премиерът разгласи доста ясно, че е изгубил доверието първо към зам.-председателя на ДАНС, по-късно и към ръководителя на ДАНС. Президентът отхвърля да освободи ръководителя на ДАНС ", уточни Тагарев и добави, че не си спомня различен път страната да е била в такава обстановка.

Попитан за оценката му за военното разузнаване, което е на негово послушание, министърът съобщи: " Работя доста добре, получавам доста отчети всекидневно от " Военно разузнаване ". Те са потребни за моята работа, за решенията, които би трябвало да взимам, за въпросите, които разисквам. Нямам основни бележки ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР