Covid-19 е оказал съществено влияние върху дейността на фармацевтичните компании

...
Covid-19 е оказал съществено влияние върху дейността на фармацевтичните компании
Коментари Харесай

Пандемията забави навлизането на нови лекарства у нас

Covid-19 е оказал значително въздействие върху активността на фармацевтичните компании в страната през миналата година. Пандемията е трансформирала взаимоотношението им с медицинските експерти, ускорила е дигитализацията на работния развой и е забавила навлизането на нови медикаменти.

Това демонстрира изследване на Health PR и „ Индекс на лечебните заведения “. То е осъществено в края на януари измежду 25 от най-големите фармацевтични производители и търговци на едро с лекарства в страната, като обгръща активността им през 2020 година, както и проектите им за 2021 година

Covid-19 е засегнал доста работата на фармацевтичния бранш у нас. 84% от респондентите считат, че пандемията се е отразила значително на активността им, а останалите 16% са на мнение, че е повлияла ненапълно. Най-засегнатата сфера се оказва работата на фирмите с медицинските експерти – промени в нея има съгласно 92% от далите отговор. Организацията на работния развой вътре в компанията е на последващо място – тя се е изменила съгласно 68% от респондентите. Така да вземем за пример 76% от фирмите са декларирали, че са въвели ротационен принцип на работа, а 16% са минали на отдалечена форма. Пандемията е оказала въздействие и върху приходите на бранша, считат 40% от респондентите.

Дигитализация и маркетинг
Covid-19 е повлиял върху маркетинга на фирмите. 88% от респондентите декларират, че залагат на хибриден модел, в който се интегрира цифров и обичаен метод, а 8% – напълно на цифров микс. Телефонният контакт (88%), уебинарите (76%) и е-мейлите (72%) са трите най-използвани форми на връзка, демонстрира още изследването. Социалните мрежи са измежду каналите при 28% от далите отговор.

Работата с лекарите
Пандемията мощно е редуцирала визитите на фирмите измежду лекарите. Най-голямо е понижението им в лечебните заведения, демонстрира изследването. Там визитите са се намалили с повече от половината съгласно 60% от респондентите, а при 8% са прекратени изцяло. Останалите 24% от интервюираните са ги лимитирали сред 25% и 50%, а 8% – до една четвърт. При общопрактикуващите лекари и експертите в извънболничната помощ визитите са лимитирани с повече от половината си при 24% от респондентите, а при 15% няма смяна в броя им.

 

Снимка: " Галъп "

Намалението на визитите по време на пандемията при лекарите, фармацевтичните компании са компенсирали с други форми на контакт. 40% от респондентите са нараснали използването на обществените мрежи, а 88% – на виртуалните срещи. При 36% от далите отговор се следи и нарастване на типа и броя на осведомителните материали – листовки, видеопослания, презентации и други 36%, са и респондентите, които са почнали да разгласяват повече информация за експертите в интернет. 28% от фирмите декларират, че са въвели и повече е-приложения за лекарите.

Форуми и конгреси
Пандемията е оказала голямо въздействие и върху провеждането на медицинските научни конгреси и събития. 48% от респондентите декларират, че изцяло са прекратили присъединяване си в тях през миналата година. Други 44% са редуцирали тази си активност с над 50%. Едва 8% декларират, че са понижили участията си в по-малка степен.

Новите артикули
Пандемията е оказала въздействие и върху навлизането на нови медикаменти у нас. 32% от респондентите споделят, че са забавили лончът на лекарства с до 6 месеца, а 8% с над половин година. Други 8% от респондентите са отсрочили стартирането на нови медикаменти у нас за след края на пандемията. 52% от интервюираните обаче са спазили периодите си за стартирането на нови лекарства на българския пазар.

Клиничните изследвания
Covid-19 е оказал по-малко въздействие върху провеждането на клинични изпитвания. Забавяне на тази активност с към 6 месеца има измежду 36% от респондентите, а останалите 64% не са отлагали провеждането на изследванията си.

Бъдещето
Фармацевтичните компании възнамеряват да запазят в дълготраен проект част от измененията, които провокира в работата им Covid-19. 84% от респондентите считат да не прекъсват засилената приложимост на цифровите средства за връзка и след пандемията. 80% са на мнение, че е добре да запазят опцията за работа от къщи, едвам 12% обаче са на мнение, че би трябвало да налаят офисната си повърхност трайно. 36% от фирмите възнамеряват да редуцират присъединяване си в медицинските научни събития, едвам 8% считат, че биха могли да редуцират визитите при лекарите и след Covid-19. Сред другите планове на фармацевтичните компании в бъдеще е да усилят хибридната форма на взаимоотношение с медицинските експерти, както и да уточняват аудиторията предвид на информацията, която да доближава до нея.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР