© Юлия Лазарова Представителите на ведомството, ръководено вече от новия

...
© Юлия Лазарова Представителите на ведомството, ръководено вече от новия
Коментари Харесай

Екоминистерството остава на същата позиция за Пирин и при новия министър

© Юлия Лазарова Представителите на ведомството, ръководено към този момент от новия екоминистър Емил Димитров-Ревизоро, потвърдиха жалбата, импортирана с подписа на предшественика му Нено Димов, съгласно която министерството държи режимите за запазване на Национален парк " Пирин " да се трансформират без екооценка, заяви dnevnik.bg.

Днес страните са били изслушани на последна инстанция на Върховния административен съд (ВАС).

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики През март 2019 година Върховен административен съд отсъди, че проектът за ръководство на Национален парк " Пирин " може да се актуализира единствено след екооценка. Министерството на Нено Димов обаче стартира обжалване на това решение. През септември предходната година делото е отсрочено заради заболяване на Нено Димов и неявяване на юридически представител на екоминистерството.

На съвещанието през днешния ден министерството бе показано от шефа на правния отдел Михаела Доцова и шефа на Националната работа за отбрана на природата Мирослав Калугеров, който също е правист. Те не изложиха нови доводи за настояването измененията да се извършат без екооценка, а единствено потвърдиха, че поддържат жалбата от април.

Решения на съда

Според решението на съда проектът попада в хипотезите на чл.85, ал.1 от Закона за запазване на околната среда, в които екологичната оценка е наложителна, тъй като обрисува рамката на бъдещото развиване на капиталовите оферти. Върховните съдии дадоха и наложителни инструкции на Министерство на околната среда и водите по тълкуването и използването на наредбите на Закона за запазване на околната среда, Закона за предпазените територии и Закона за биологичното многообразие.

Тезата на към този момент някогашния министър Нено Димов беше, че с проекта за ръководство на парка не се взема решение нищо всъщност и той е единствено рамков документ. Решението новият проект за ръководство на Национален парк " Пирин " за интервала 2014 - 2023 да бъде признат без екологична оценка беше взето от екоминистъра в служебното държавно управление на Огнян Герджиков Ирина Костова при започване на март 2017 година След митинги на природозащитни организации и след среща с президента Румен Радев то беше оттеглено. Междувременно гражданските организации обаче бяха завели дело против него.

И още каузи

Междувременно Върховен административен съд реши и проблема с решението на държавното управление на Бойко Борисов от декември 2017 година да заобиколи екооценката на актуализацията на проекта с държавни промени в предния и към момента настоящ проект за националния парк. Окончателното решение макар обжалвания на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), че и за промени в проекта би трябвало екологична оценка, беше взето на 16 януари 2019 година

С измененията в настоящия проект, планувани от държавното управление, се даваше зелена светлина за строителството на ски писти и уреди от концесионера на ски зоната в Банско - " Юлен ". Те бяха препоръчани от някогашния вицепремиер Валери Симеонов и министъра на екологията Нено Димов с аргумента, че разрешението е единствено за построяването на втори въжен превоз на Банско, само че на никое място в текста на промените не се загатва за втори въжен превоз.

Актуализираният проект обаче позволяваше строителството в зоната за ски туризъм (т.нар. Буферна зона), в която при настоящия режим могат да се правят единствено реконструкции на съществуващите уреди и ски трасета.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР