© Юлия Лазарова Още по темата Как се прекрояват таксите

...
© Юлия Лазарова Още по темата Как се прекрояват таксите
Коментари Харесай

Само за частния съдебен изпълнител има лишаване от правоспособност завинаги

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Как се прекрояват таксите за събиране на задължения

Опасно е когато измененията в Граждански процесуален кодекс се диктуват от чист популизъм, а създателите им учат закона мимоходом
29 сеп 2017
Камарата на частните правосъдни реализатори: Връщат се мутренските времена!

Проект за промени в изпълнителното произвеждане в Гражданския процесуален кодекс е следващият, по който се работи бързо и на мрачно
13 сеп 2017
Камарата на частните реализатори лиши Иван Чолаков от дееспособност за 3 години
7 сеп 2017 За последните три години – от 2015г. до момента със заповед на министъра на правораздаването са наложени дисциплинарни санкции на общо девет държавни правосъдни реализатори.
Три от тези санкции са дисциплинарно уволняване, и трите наложени през 2017 година
Едно наказване понижаване на главната заплата с 20% за период от 8 месеца (през 2016 г.), останалите пет са " забележка ".Частните правосъдни реализатори са първата и към този момент единствена професионална общественост, за която законът планува дисциплинарно наказване " отнемане от дееспособност вечно ". Това стана с преходните разпореждания от законопроекта за промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), които бяха оповестени в " Държавен вестник " в петък. С тях в Закона за частните правосъдни реализатори бе добавена новата глоба – доживотно отнемане от право да се упражнява специалността ЧСИ. Това наказване може да се наложи на ЧСИ, по отношение на който към този момент са били налагани три или повече влезнали в действие дисциплинарни санкции, най-малко едното от които е отнемане от дееспособност за избран период. До момента най-тежкото дисциплинарно наказване по закона за ЧСИ бе отнемане от дееспособност за период от една до пет години, което остава като независимо наказване, само че към този момент второ по тежест.

Юристи, до които " Капитал " се допита, не можаха да се сетят за друга контролирана специалност или активност, при която да има дисциплинарно наказване доживотно отнемане от право да упражнява специалността. В Закона за адвокатурата има два типа отнемане от право да се упражнява адвокатска специалност – първото е за период от 3 до 18 месеца, а второто – за период масимум до 5 години при наново нарушаване. Най-тежката дисциплинарна глоба по нотариалния закон е отнемане от дееспособност за период от 3 месеца до 5 години. Според закона за камарата на архитектите и инженерите в капиталовото планиране да вземем за пример най-тежката глоба е отнемане от цялостна проектантска дееспособност за период до една година, а при наново нарушаване - за период до три години. Законът за съсловните организации на лекарите и зъболекарите планува изтриване от регистъра на колегията за период от 3 месеца до една година - за нарушавания на професионалната нравственос, а при неспазване на разпоредбите на положителната здравна процедура - за период от 6 месеца до две години. Аналогично са решени и разпоредбите при другите контролирани специалности.

Дори административното наказване лишаване на шофьорска брошура (свидетелство за правоуправление), което до преди години можеше да бъде доживот, към този момент е за избран период – до три години най-много при повторност, а смяната беше направена тъкмо с претекста, че не е възможно да се лишава дееспособност вечно, напомнят адвокати.

Нещо повече, в Наказателния кодекс наказването отнемане от право да се заема избрана държавна или социална служба или да се упражнява избрана специалност или активност се постанова единствено за избран период – до три години, когато се постанова независимо, а когато се постанова дружно с отнемане от независимост, неговият период може да надминава периода на пандиза най-вече с три години, в случай че в особената част на кодекса е планувано друго. Само наказаният на пожизнен затвор без подмяна може да бъде лишен от права вечно.

Няма драма

Интересното е, че юристи, ЧСИ и нотариуси споделиха пред " Капитал ", че не ги смущава концепцията за въвеждане на наказване доживотно отнемане от дееспособност. Даже някои споделят, че добре би било сходно наказване да има и в адвокатурата и нотариата, а за какво не и при други специалности. Според юристи, има фрапантни случаи на наказвани техни сътрудници, които са отстранявани за избран период, след което " се връщат на бял кон и не престават да правят безобразия ". Повечето адвокати натъртват на обстоятелството, че новото наказване е планувано като изключение – когато на съответния ЧСИ към този момент са били налагани най-малко три други дисциплинарни санкции, едното от които е отнемане от права за избран период, и все пак, той продължава да прави нарушаване при осъществяване на службата. Принципно едно сходно " дисциплинарно досие " е доста показателно, споделят представители на специалността. Предвиждането на една такава дисциплинарна глоба като изключителна единствено по себе си не е проблем, въпросът е каква ще е практиката по налагането й. В този подтекст се разяснява, че с измененията бе повишен и броят на представителите на минисътра на правораздаването в дисциплинарните комисии - от 1/2 на 2/3, което нарушава салдото, и въпреки да има правосъден надзор, би могла да докара до деформиране на политиката на министерството във връзка с цялата дисциплинарна процедура даже с чисто пиарски цел.

Нормативен екстремизъм
Проблемите към новото наказване се свързани по-скоро с подтекста, в който това бе въведено – сред първо и второ четене на закона от Христиан Митев ( " Обединени патриоти " ). Без полемика, без разбор по какъв начин това кореспондира с цялостната система на дисциплинарни и административни санкции в българското законодателство, по-точно какъв знак дава този законов екстремизъм.

Паралелът сред трите саморегулиращи се правни специалности – юристи, нотариуси и ЧСИ, би трябвало да се прави с някои ангажименти, доколкото фактически има разлика в техния статут – адвокатурата е самоуправляваща се по Конституция, а ЧСИ и нотариуси извършват делегирани им държавни функционалности, техният брой е стеснен, таксите се дефинират от страната, а дисциплинарната им процедура е с присъединяване и под контрола на Министерството на правораздаването. Принципно обаче, задачата на дисциплинарната активност е една - да се подсигурява добросъвестно съблюдаване на закона и професионалните стандарти в отбрана на ползите на жителите. Причината в закона за ЧСИ да се запише отнемане от дееспособност доживот, а за останалите - не, е единствено една – сега е ред на ЧСИ да играят ролята на публичен зложелател, който оправдава битуването на българските политици в ролята на национални покровители. Но близкото минало помни време, когато тази роля (в разнообразни вариации) изпълняваха нотариусите, а преди този момент - юристите. Разбира се, че и измежду трите гилдии участват хора, които нямат място там, някои от тях упражняват специалността си само тъй като прокуратурата не е на мястото си. Но кардинално ефикасното решение не е в увеличение на глобите до пароксизъм, а в ефикасната регулация, институционален и цивилен надзор, на който страната и обществото не са способни.

Кой по какъв начин санкционира
Парадоксалното е, че няма друга професионална общественост, която да постанова толкоз строга дисциплинарна процедура през последните години като системата на ЧСИ и това е явно даже и от статистиката на наложените наказания отнемане от права. Бутиковата колегия на частните правосъдни реализатори, наброяваща единствено 202 души, процентно по отношение на състава си създава санкции в пъти повече от петнадесетхилядната адвокатура. С Нотариата казусът е по-друг – когато опитахме да научим броя на наложените през последните три години санкции отнемане от права в елитната колегия на 721 нотариуси, ударихме на камък. Нотариалната камара не разгласява на уеб страницата си данни за дисциплинарната си процедура, даже за състава на органите си. С обща статистика за цялата дисциплинарна процедура на Нотариалната камара не разполагат в Министерството на правораздаването, там имат взор единствено върху дисциплинарките, формирани по самодейност на министъра. Което също е абсурд на закона, тъй като от Министерство на правосъдието се чака да следят камарата, само че за разлика от дисциплинарните комисии в системата на ЧСИ, където министърът праща свои представители, в системата на нотариата той няма такива пълномощия. От министерството предоставиха данни, съгласно които за интервала от 2011 година до момента, т.е. за близо 7 години, Нотариалната камара е образувала осем дисциплинарни производства по сигнал на министъра на правораздаването, от тях едно е приключило с наказване отнемане от дееспособност за 1 година, доказано от Върховен касационен съд. Колко са общо формираните производства и какъв брой са наложените санкции отнемане от дееспособност остава мистерия – от Нотариалната камара не дадоха отговор на запитването.

Според отчета на К амарата на ЧСИ за 2016 година дисциплинарната комисия е наложила шест лишавания от дееспособност за по едно година, което прави близо 3 % от всички ЧСИ. Докладът за 2017 година към момента не е подготвен, само че обществено известно стана за най-малко едно наложено наказване от три години отнемане от права. Отделно от това, през последните три години са доказани от Върховен касационен съд и влезнали в действие 7 санкции отнемане от права, по данни на Камарата.

Според оповестените на уеб страницата на Висшия адвокатски съвет данни , а 2016 година общо 38 юристи са лишени от права , което прави 0,25 % от състава. Почти половината от тях – 18 души (47, 37%) са осъдени с минималното наказване от 3 месеца, пет – за една година, 1 – за 14 месеца, 1 за 18 месеца. Само един юрист е осъден с отнемане от права за две години при изискванията на повторност.

От началото на 2017 година до края на септември 21 юристи са осъдени с отнемане от права . От тях 9 са осъдени с минималното наказване – до три месеца, 1 е лишен от права за 4 месеца, 1 – за 5 месеца, 7 са лишени от права за половин година, 1 – за една година и двама за 18 месеца (година и половина).

Разбира се, данни за наказванията не са нещо, което може да се съпоставя механично, в случай че приемем, че в едната специалност регулацията е съвършена, а в другата – не. Но по този начин или другояче, това са единствено базисните обстоятелства, от които трябваше да стартира дебатът за системата на дисциплинарните санкции в тези специалности - в полза на жителите и бизнеса. Вместо това – с тях приключва.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР