© Цветелина Белутова Още по темата Лихвите по потребителските заеми

...
© Цветелина Белутова Още по темата Лихвите по потребителските заеми
Коментари Харесай

Печалбата на банките намалява, но ипотеките растат

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Лихвите по потребителските заеми са се повишили през април

При депозитите към момента има понижение на доходността до кръглата нула
29 май 2018
И тази година ще има банкови дивиденти

Само изплатеният от двете най-големи кредитни институции е малко над половин милиард лв.
28 май 2018
Когато моторите за облага стопират

Кредитирането се форсира, само че това се случва при ниски лихви и не води до нарастване в главния приход на банките
4 май 2018
Печалбата на банките продължава да понижава

Необслужваните заеми са се свили до 9.3%, а по-високите доходи от такси компенсират спада при лихвения приход
1 май 2018
Лихвите по заемите за семействата още веднъж спадат през март

Доходността по депозитите се здържа на равнището от предходния месец
29 апр 2018
Печалбата на банките през февруари спада до 189 млн. лева

Разходите за обезценки не престават да понижават с двуцифрен ритъм, само че това не съумява компенсира свития лихвен приход
1 апр 2018
По-малко обезценки усилват облагата на банките

На годишна база растежът на финансовия резултат е с 25%
1 мар 2018
Супер облага. За последно

Банките в България завършват 2017 година с рекордно добър финансов резултат, по-здрави портфейли и съживено кредитиране. Но новата година идва с нови регулаторни тежести
9 фев 2018 Печалбата на банките понижава на годишна база за трети следващ месец, демонстрират данните на Българска народна банка за положението на банковата система към края на април 2018 година Запазват се и другите трендове в бранша – продължаващо стесняване на чистия лихвен приход, увеличаващи се доходи от такси и комисионни и по-ниски разноски за обезценки. Кредитирането регистрира растежи във всички сегменти.

12.6 % растеж на ипотеките, само че с ниски лихви

В края на април тази година облагата на банковата система е в размер на 396.5 млн. лева На годишна база понижава с 4% (или с 16.5 млн. лева.). През март годишното й понижение беше със 7.64%, а през февруари се сви с 2.5%. На месечна база обаче финансовият резултат е по-висок. Само за април облагата е 129.3 млн. лева (при 78 млн. лева за март).

Това се случва в изискванията на ускоряващо се кредитиране, само че при ниски лихви. Така главният източник на приход за банките остава с отрицателен принос за финансовия резултат. Нетният лихвен доход към края на април е с 3.1% по-малко по отношение на година по-рано или с 27.7 млн. лева, достигайки 864 млн. лева Данните демонстрират, че темпът на стесняване при лихвения приход е намаляващ. Предходния месец свиването беше малко по-голямо (3.7%). Така беше и през февруари (4.4%), като подобен беше темпът им на стесняване – към 4.5% годишно, през втората половина на предходната година.

Въпреки на процедура подобряването на приходите от лихви, главната причина за размера на този приход – ниските лихви по заеми, към момента е годна в цялостна степен. Това не може да бъде преодоляно и с увеличаващото се кредитиране.

Кредитите на годишна база демонстрират напредък във всички сегменти. Тези за бизнеса се усилват с 1.7% до 34.1 млрд.лв., жилищните с 12.6% до 9.996 милиарда лева, а потребителските - с 4.4% до 9.2 милиарда лева Увеличаващото се кредитиране способства и за растеж на активите на банките – те се покачват с 5.1% на годишна база до 97.8 милиарда лева

Спасителните такси

Кредитирането способства за забележимия растеж на другия източник на доходи за банките – таксите и комисионните. Те ненапълно компенсират спада в лихвения приход. През април приходите от такси и комисионни се усилват с 5.9% годишно или с 18.3 млн. лева до 328.2 млн. лева

Продължават да понижават и разноските за обезценки – през април годишното им стесняване е 19% или с 30.6 млн. лева по-малко и са били 131.3 млн. лева Спрямо предходния месец, когато са били 106.4 млн. лева, се усилват. И през 2017 година тези разноски се свиваха спрямо миналата година, когато банките се готвеха за стрес тестванията и инспекцията на активите, само че спадът беше едноцифрен, до момента в който в този момент четвърти следващ месец той е двуцифрен.

Капиталът също надолу

В известието на Българска народна банка се показва, че личният капитал в салдото на банковата система през април понижава със 194 млн. лева или с 1.6% до малко над 11.8 милиарда лева, главно под въздействие на динамичността на неразпределената облага.

От началото на тази година банките ползват нови стандарти в провизирането (МСФО 9, Международен стандарт за финансово отчитане). Те вкараха нов метод на систематизиране на експозициите, носещи кредитен риск, отчитайки към този момент и предстоящи загуби. Директният резултат е върху неразпределената облага, която е главен детайл на базовия личен капитал от първи ред (най-качествения капитал).

В комбиниране с въздействието на регулаторните промени, растежът на заемите (основна част от рисковите експозиции) и понижението на личния капитал, финансовата адекватност на банковата система към края на март (данните са оповестени в края на април, разгласяват се на тримесечна база – бел.ред.) регистрира намаляване спрямо края на декември 2017 година Така съотношенията на базовия личен капитал от първи ред, на капитала от първи ред и на общата финансова адекватност са надлежно 19.34%, 19.79% и 20.91%, което е доста над минималните регулаторни условия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР