© Цветелина Белутова Още по темата Газовата поръчка на годината

...
© Цветелина Белутова Още по темата Газовата поръчка на годината
Коментари Харесай

Газовата връзка с Гърция ще има два надзора

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Газовата поръчка на годината

" Джи Пи груп ", " Трейс " и ГБС дружно с непознати компании се надпреварват за 145 млн. евро за газовата връзка с Гърция
12 сеп 2018
Дузина претенденти да управляват градежа на газовата връзка с Гърция

Поръчката за инженер-консултант за близо 8.5 млн. евро се забави близо година поради тъжби на съмнителни компании
11 сеп 2018
Строежът на газовата връзка с Гърция стартира на хартия, на процедура - не

Проектната компания ще бъде включена като бенефициент по оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност "
29 юни 2018
Поредна тъжба на " Некст инвест " стопира търга за газовата връзка с Гърция

Заедно с " Инсито " компанията оспорва изискванията към подизпълнителите в процедурата за строителните работи, които са общо за 145 млн. евро
18 юни 2018
За археология по трасето на газовата връзка с Гърция ще бъдат заделени 3 млн. лева

Финансирането от " Ай Си Джи Би ", половината от която се държи от БЕХ, е двойно по-голямо от годишната държавна дотация за разкопки
21 май 2018 Проектната компания за газовата връзка с Гърция - " Ай Си Джи Би " АД (ICGB), в която акционери с равно присъединяване са БЕХ и гръцко-италианското сдружение IGI Poseidon, разгласи публичната поръчка за избор на съветник за строителния контрол на обекта. Прогнозната стойност е 1.3 млн. лева без Данък добавена стойност, а срокът за осъществяване завършва с въвеждането в употреба на градежа.

Оферти за присъединяване ще се одобряват до 26 ноември, което значи, че, в случай че ги няма постоянните обжалвания, изпълнителят ще бъде определен идната пролет.

Това на процедура е последната от основните публични поръчки за интерконектора, откакто през последната година бяха оповестени търговете за направа и доставка на тръбите, за строителство, както и за инженер-консултант, който да управлява плана.

" Работим интензивно по завършването на последните значими процедури преди пускане на строителната активност. Проектът е основен освен за България и Гърция, само че и за целия район и неговото сполучливо осъществяване ще подсигурява междусистемната газова съгласуваност в Централна и Южна Европа и ще даде опция за диверсификация на източниците ", споделят в публично изказване извършите шефове на ICGB Теодора Георгиева и Костантинос Караянакос. Газопроводът с Гърция

Общите разноски за реализацията на газопровода са оценени на 239 млн. евро. От тях като безплатно финансиране от Европейската енергийна стратегия за възобновяване са обезпечени 45 млн. евро. За други 35 млн. евро ICGB е кандидатствала по оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност ", а българското държавно управление обезпечи държавни гаранции в размер на 110 млн. евро, които да се употребяват от БЕХ за обезпечаване на нужните заемни средства.
Консултант до съветник

Ролята на консултанта ще включва практикуване на строителен контрол по време на строителството до приемане и въвеждане в употреба на градежа. Негов ангажимент ще бъде правенето на постоянни месечни отчети и на финален отчет за градежа, както и осъществяване на оценка на сходството с главните условия към градежите. Консултантът ще оказва подпомагане на плановата компания в процедурата по координиране и одобрение на работния капиталов план, който се чака да създаде компанията, с която ще се подписа контракт за строителство.

Това обаче няма да е единственият съветник на ICGB. От края на 2017 върви и процедура за наемането на инженер-консултант. След няколко тъжби и редица удължавания на периодите едвам преди месец се стигна до отварянето на офертите на претендентите -12 компании и консорциуми, като 6 от тях са напълно задгранични.

Победителят в конкуренцията ще получи 8.5 млн. евро безусловно с цел да ръководи осъществяването на плана от името на ICGB както в България, по този начин и в Гърция. Той ще би трябвало да направи оценка на техническите опасности и да реализира надзор върху доставките. Освен това измежду отговорностите са и всички надзорни действия - върху строителството, върху придобиването на аграрни земи и учредяването на сервитути за прекосяването на тръбите, както и върху самото стартиране в употреба на газопровода.

Другите поръчки се бавят

Една от най-големите инфраструктурни публични поръчки - тази за самото създаване на 183-километровата тръба от Стара Загора до Комотини, притегли общо 11 претендента. В търга за 145 млн. евро без Данък добавена стойност присъединяване са декларирали както международни компании с опит в тази сфера, по този начин и някои от огромните български строители като " Джи Пи груп ", " Трейс груп холд " и " Главболгарстрой ", които обаче си партнират с задгранични компании, с цел да покрият високите условия. Засега обаче претендентите са подали единствено заявки за присъединяване и плановата компания би трябвало да реши кои от тях дават отговор на финансовите и техническите условия и чак по-късно ще ги предложения да показват ценови предложения.

Търгът за направата и доставката на тръбите за междусистемната газова връзка също не е завършил към момента. Бюджетът му е 60 млн. евро без Данък добавена стойност.

Защо е необходим газопроводът

Очакванията са посредством газовата връзка с Гърция България да диверсифицира доставчиците си, като получава газ от Каспийския район. Предвиденият първичен потенциал е 3 милиарда куб. метра, а оптималният може да доближи до 5.5 милиарда куб. м. годишно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР