© Toby Melville Още по темата Tesco подготвя нова верига

...
© Toby Melville Още по темата Tesco подготвя нова верига
Коментари Харесай

Британските ритейл гиганти Sainsbury и Asda се сливат

© Toby Melville Още по тематиката
Tesco приготвя нова верига с отстъпки, с цел да се конкурира с Aldi и Lidl

Британският ритейлър пробва да понижи въздействието на немските си съперници на Острова
13 фев 2018
Lidl и Aldi са най-бързо растящите търговски вериги във Англия

Продажбите на немските компании в страната са нарастнали със 17% през последното тримесечие
11 яну 2018
Първата онлайн гражданска война

Глобалната онлайн търговия към този момент е в трилиони долари и трансформира бизнес модела на всички магазини и консуматори
4 авг 2017 Британските вериги супермаркети Sainsbury и Asda ще се обединят в договорка за общо 7.3 милиарда паунда, написа Reuters. Сливането на Sainsbury с Asda, която е английското звено на американския колос Walmart, ще докара до основаването на най-голямата група супермаркети по пазарен дял, като новата компания ще измести от първото място досегашния водач Tesco.

Освен с Tesco, сливането на досегашните втора и трета по величина вериги ще спомогне и за конкуренцията с бързо разрастващите се немски дискаунтъри Lidl и Aldi, както и с настъпващите на пазара Amazon. Сделката ще бъде осъществена в акции и кеш, като Walmart ще получи 3 милиарда паунда и 42% от акциите в новата компания. Тя е опция за Walmart и да напусне английския пазар, откакто Asda, която закупи през 1999 година за 6.7 милиарда паунда, не съумява да се разрасне задоволително на конкурентния пазар.

Акциите на Sinsbury се подвигнаха с 21% в понеделник, откакто беше оповестена новината. В момента те са на най-високото си равнище от 2014 година насам. Книжата на конкуренцията от Tesco и Morrisons означиха спад. От двете компании оповестиха още, че изпълнителният шеф на Sainsbury Майк Коуп ще резервира позицията си в новата компания.

Рожба на смяна

Анализатори разясняват, че договорката идва поради скорошните промени в комерсиалната промишленост като големия напредък на онлайн търговията и миналогодишната договорка сред Tesco и търговеца на едро Booker. Според Бруно Монтейн от Bernstein е допустимо регулаторните органи на Острова да изискат веригите да се разделят с до 15% от магазините си, с цел да завършат договорката. " Дори да се наложи да се разделим с активи, няма да има затворени магазини ", разяснява пред BBC Майкъл Коуп от Sainsbury. Общо двете вериги имат над 2800 обекта в страната.

Сделката сред втория и третия по величина търговец във Англия се случва в миг на бързо разгръщане на Aldi и Lidl, както и все по-агресивно нахлуване на пазара на Amazon в онлайн търговията. Според анализаторите на бранша огромен фактор е и миналогодишната договорка сред Tesco и Booker, която е посочила, че регулаторните органи са отворени към консолидация при огромните играчи. SBRYL Quotes by TradingView
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР