© Николай Дойчинов Още по темата ВСС в кривото огледало

...
© Николай Дойчинов Още по темата ВСС в кривото огледало
Коментари Харесай

Съдии защитават свой колега, обругаван от партийната телевизия на "Атака"

© Николай Дойчинов Още по тематиката
Висш съдебен съвет в кривото огледало на медийния популизъм

Защо съветът толерира офанзиви против съдии - дали тъй като не съумява да се оправи или тъй като не желае
24 юли 2018
Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет: Ще реагираме при всеки опит за посягане против съда

Съдия беше атакувана, откакто постанови решение против жълт уебсайт поради погрешна обява, сътрудници я поддържаха
15 май 2018 След като в понеделник Софийският областен съд разгласява декларация в отбрана на арбитър Николай Василев, обругаван от партийната телевизия на Атака - " Алфа тв ", във вторник и Управителният съвет на Съюза на съдиите в България (ССБ), изпрати декларация до Висшия правосъден съвет (ВСС) " във връзка на следващите медийни нападки против арбитър ". В декларацията на ССБ се приканва за институционална реакция от страна на Висш съдебен съвет.

Този път атакуваният магистрат е съдията от Софийския областен съд Николай Василев, който от събота насам е обект на целенасочена офанзива в телевизия " Алфа ". Потретът на съдията е показван, дружно с надпис с огромни букви: " Корумпираният арбитър от Софийски областен съд Николай Василев пусна на независимост нарушителя от Судан ".

Случката

Съдия Василев стана обект на обругаване от телевизия " Алфа ", откакто оправда суданския жител с български паспорт Мажди Гандур, оказал се участник в автоинцидент със брачната половинка на водача на партия " Атака " Волен Сидеров в петък. Гаджева съобщи, че джипът й бил засечен на Симеоновско шосе в столицата от различен джип, който блъснал страничното й огледало, а по-късно я преследвал, принудил я да спре, спрял от колата и я обиждал. Разправията прекратили пристигналите служители на реда, които съставили акт за нарушаване на чужденеца, тъй като шофьорската му брошура не била годна за България. Още на самото място са свалени регистрационните табели на автомобила. Екип на партийната телевизия " Алфа " дошъл, дружно с Волен Сидеров, с цел да отразява събитието.

Делото

Срещу суданеца е формирано адинистративно-наказателно дело за дребно безчинство – по член 1, алинея 2 от Указа за битка с дребното безчинство (УБДХ), а докладчик по него е арбитър Николай Василев от СРС. Тези каузи се гледат незабавно (не по-късно от 24 часа от постъпването на преписката).
На 6 октомври арбитър Василев постановява оправдателно решение с претекста, че няма данни суданъцът да е направил дейности, които могат да се окачествят като дребно безчинство – непочтено държание, хули, псувни или други неприлични изрази, оскърбително държание, сборичкване и други, с които се нарушава публичният ред и успокоение, само че са с по-ниска степен на социална заплаха.
Решението на арбитър Василев влиза в действие незабавно, след което той става обект на особено внимание от телевизия " Алфа ".

Позициите на СРС и ССБ

" На 06.10.2018 година, 07.10.2018 година и 08.10.2018 година телевизия " Алфа ТВ " е излъчила материал, в който с огромни букви на екран, съдържащ изображение на съдията, е изписано " Корумпираният арбитър от Софийски областен съд Николай Василев пусна на независимост нарушителя от Судан ". С многократното лъчение на този материал по неприемлив метод се визира освен персонално човешко достолепие и положително професионално име на нашия сътрудник, само че и независимостта на правосъдната власт и доверието на обществото в нея. Ето за какво още веднъж остро се противопоставяме на потреблението на сходни квалификации във връзка с съдии и обръщаме внимание на отговорността, която медиите носят за информиране на гражданското общество и съблюдаване на професионалните етични стандарти. " Това написа в декларацията на управлението на Софийския областен съд, която от през вчерашния ден стои на уеб страницата на съда.

Във вторник и Управителния съвет на ССБ се причисли към декларацията на управлението на СРС.
" И този път обект на отрицателна медийна акция е сътрудник, като вместо разпространение на справедлива информация за неговия правосъден акт, съответната медия си служи с неподкрепени с никакви обстоятелства внушения и квалификации. Очакваме, че позицията на управлението на Софийски областен съд ще бъде последвана и от реакция на Висшия правосъден съвет.
Както нееднократно сме отбелязвали, точно на Висш съдебен съвет е предоставено от Конституцията и Закона за правосъдната власт да пази престижа на съда и да не оставя без отговор офанзивите, посредством които се прави опит по нелегегитимен метод да се оказва въздействие върху правосъдната активност. Липсата на подобен институционален отговор в многото случаи до момента на недобросъвестни нападки от страна на политици и средства за всеобща информация против обособени съдии докара до ерозирането на публичното доверие в институциите на правосъдната власт. ", написа в декларацията на ССБ.

Дотук - безмълвие от Висш съдебен съвет

През май т.г. съдийската гилдия на Висш съдебен съвет разгласи, че ще реагира " при всеки опит за влияние и посягане против независимостта на правосъдната власт, съда и всеки български арбитър ". Два месеца по-късно обаче се оказа, че на съдийската гилдия е мъчно да формулира каквато и да е позиция даже по подобен кардинален въпрос като съдийската самостоятелност, тъй като трябвало да се дебатира и гласоподава с болшинство, каквото не може да се реализира. Така колегията не съумя да излезе със мнение в отбрана на арбитър Полина Якимова-Илиева от Административен съд София град (АССГ), атакувана поради решението си, с което признава правото на престояване в страната на еднополова съпружеска двойка, сключила брак в друга страна, защото един от членовете на това семейство е жител на страна от Европейски Съюз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР