© Юлия Лазарова Преди септември няма да знаем кандидат-кметовете за

...
© Юлия Лазарова Преди септември няма да знаем кандидат-кметовете за
Коментари Харесай

Мнения Daily - Колко надпартийна би била Мая Манолова

© Юлия Лазарова Преди септември няма да знаем кандидат-кметовете за София.
Глас национален

Колко надпартийна би била Мая Манолова

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък От коментар на Емилия Милчева за " Дойче веле "

Общественият бранител Мая Манолова би се кандидатирала за кмет на София, с цел да направи положително. Или по-скоро - с цел да продължи да прави добрини на жителите. Така най-малко излезе от неделното ѝ присъединяване по bTV. На следващия въпрос дали ще се яви на локалните избори наесен, Манолова отговори с следващото: " Нямам решение ". Нито удостоверява, нито отхвърля.

Но пренебрежението към това, за което тя и жителите се борят, е вбесяващо, сподели Манолова. " Тоест, ще се кандидатирате за кмет, в случай че Ви вбесят до дъно? ", заключи водещата. И получи отговор в същата стилистика: " Ако ядосат жителите, в случай че продължат да се подиграват с гласоподавателите ".

Ама несъмнено, че ръководещите ще ни ядосват. Ама несъмнено, че институциите ще продължат да ни се подиграват. Но преди септември няма да чуем нито едно име на кандидат-кмет на София. Чак тогава ще знаем сигурно дали Манолова ще е измежду тях и дали на сегашния столичен кмет Йорданка Фандъкова ще бъде предоставено да се състезава за нов мандат или министър председателят и водач на ГЕРБ Бойко Борисов ще извади асо от ръкава - чист(о) нов претендент.

Лидерът на софийската организация на Българска социалистическа партия Калоян Паргов към този момент даде да се разбере, че Българска социалистическа партия търси кандидатура за кмет на София, която да е отвън рамките на партията. И че припознава Манолова като надпартийна кандидатура. Не бих била претендент на никоя партия, отвърна Манолова. Което обаче не значи, че би имала нещо срещу партийната поддръжка.

Но какъв брой надпартийна е Мая Манолова, изстреляна в огромната политика от тогавашния водач на Българска социалистическа партия Сергей Станишев и избирана три пъти за народен представител с листата на социалистите? Четирите години като омбудсман надали я дегизират като надпартийна.

Формулата, която проработи при Радев, повдигнат от предприемчив комитет и подсилен от Българска социалистическа партия, надали ще е ефикасна при Манолова в София. Както написа Юлиана Методиева, основен редактор на " Маргиналия ": " Любимата партия постоянно ще наднича иззад Мая, колкото и да се преструва тя на самостоятелна. Направо ще стърчи... ". Българска социалистическа партия може и да наднича, само че поддръжката за възможна кандидатура на омбудсмана за кмет на столицата не е обезпечена - и то освен поради лидерката на социалистите Корнелия Нинова.

А " стърчането " може да стартира още от листата с общински съветници, която върви с претендента за кмет. Кой ще ги номинира, и те ли ще са надпартийни? И в случай че не, какъв брой " партийни " ще са? Ще би трябвало да се дава отговор и на въпроси за финансирането на акцията.

И не на последно място: в случай че влезе в борбата за София, залогът за Манолова е огромен - загуби ли, не би било редно да доизкара мандата си като омбудсман. Това би я демаскирало.

------------
В правораздаването кипи летен реформистки бунт.

Безвремие

Местните избори като спирачка на промените

От седмичния коментар на Института за пазарна стопанска система

Правителствата в България постоянно приказват за промени, само че като наближат изборите всевъзможен възторг изчезва и всичко си остава постарому. Тази година образците са повече.

Фотограф: Надежда Чипева

Административна промяна

След като в края на предходната година " първият " зам. министър-председател приканва министерствата сами да предложат ограничения за редуциране на администрацията, а преди месец им даде ултиматум да подобрят обслужването на жителите и компаниите, досега не наподобява това да е дало резултат. Още при започване на годината се оказва, че проектите за съкращения се отсрочват, а част от повода е в непрестанно възлагане на нови функционалности на администрацията.

Тол система

След като при започване на годината започва построяването на системата за таксуване на транспортни средства над 3,5 тона на база изминатото разстояние, вместо заплащаната до момента винетна такса, в средата на тази година стана ясно, че въвеждането на системата се отсрочва. Притесненията към повишението на разноските за транспортни услуги основават задоволително напрежение, което бързо се трансформира в политически отстъпки и стартът на системата се отсрочва от 16 август 2019 година до 1 март 2020 година

Здравна промяна

Още с назначението на сегашния министър на опазването на здравето при започване на ноември 2017 година той дава обещание осъществяване на цялостна здравна промяна. Около година по-късно министерството му показва две хрумвания (трудно могат да се нарекат аргументирани предложения) за реформиране на системата, които са посрещнати с голям брой рецензии. От в този момент е ясно, че разискването на съответни параметри на модела ще бъде отсрочено за края на годината.

Съдебна промяна

И до момента в който в останалите браншове се установи отвод от промени, то в правораздаването кипи летен реформистки бунт.

На първо място, министърът на правораздаването Данаил Кирилов вместо да създаде модел за без значение следствие и премахване на основния прокурор, каквато рекомендация се насочва към страната над 10 години, предложи противоположното. Инициира законови промени, с които да бъдат подчинени ръководителите на висшите съдилища на прокуратурата, овластявайки прокурори да ги проверяват.

Отново от Министерство на правораздаването се задават годишните летни промени на Закона за правосъдната власт, които да анулират и дребните достижения на осъществената през 2015 и 2016 година промяна. В този подтекст Висшият правосъден съвет продължава да бъде орган, предназначен да отстоява независимостта на правораздаването, който няма мнение по основните за правосъдната власт тематики и законопроекти.

------ При осъществяване на договорите частните предприятия са за предпочитане.

Капиталовложения

Кои вложители са за предпочитане

От коментар на икономиста Красен Станчев за " Свободна Европа "

Ухажването на вложители е доста друга прочувствена и дипломатическа процедура. Поне по този начин излиза от сравняването на българските управляващи с политици на Запад и Изток. Какви вложители си търсят другите страни? Как ги търсят и по какъв начин ги удържат? Ето образци.

Фотограф: Надежда Чипева

От Запад се търсят частни вложители със значителен достъп до капитали и високо място във веригата на добавена стойност. Такива са случаите с " Фолксваген ", представян, прочее погрешно, като най-голямата (възможна) инвестиция в нова България и с концесията на Летище София (приходите от която към този момент са планувани в бюджета).

Твърди се, че към България могат да потекат вложения от Тихия, Атлантическия и Северния ледовит океан. От Изток се търсят вложения от държавни компании. Наскоро председателката на Народното събрание и президентът Радев поканиха тъкмо такива компании от Русия и Китай. Ако мостостроенето успее, твърди се, че вложенията ще потекат към България от Тихия, Атлантическия и Северния ледовит океан.

Държавните предприятия са по-рискови вложители от частните. Спрямо тях данъчни, природоопазващи и всички други държавни контролни органи не могат да подхващат същите ограничения, каквито ползват към частните предприятия, в случай че те нарушават законите. А задграничните държавни предприятия са още по-рискови.

При осъществяване на договорите частните предприятия са за предпочитане. След всяка по-значителна продажба на държавно дружество на частен задграничен вложител през 90-те НЕК незабавно предявяваше неплатените с години сметки за ток. Така беше със " Соди-Девня " и мина " Челопеч ". Но не и с " Кремиковци ", до момента в който беше държавно дружество. (Към датата на приватизацията то дължи към 2 млрд лева на други държавни предприятия. Те не бяха изплатени даже и след приватизацията.)

Законите се ползват по-трудно по отношение на вътрешни частни вложители, в сравнение с по отношение на задграничните. Случаят " Кремиковци " демонстрира още, че законите се ползват по-трудно по отношение на вътрешни частни вложители, в сравнение с по отношение на задграничните. Същото е ситуацията и при банките, както се видя в тази ситуация КТБ. Местните вложители имат политически връзки и чисто човешки другарства с ръководещите. Чуждестранните държавни вложители са директно свързани с техните лични ръководещи. При огромни страни с диктаторски режими дипломатическите старания за отнасяне на техните държавни вложители наедно с всички останали са обречени на крах.

Но има и странични изгоди от частни задгранични вложители: опитите за завладяване на такива предприятия неизбежно провокират демарши от посланиците на съответните страни. Резултатът нормално е възобновяване на правовия ред, отбрана на правото на благосъстоятелност и осъществяването на договорите. Най-известен е въпросът " Белведере ", а също и този с " Глориент ". Изземването на " Белведере " беше блокирано от изказване на посланика на Франция. Той уточни част от " гнилите ябълки " в правораздавателната система. Последва уволняване на правосъдните медиатори, само че не и следствие за това кой е поръчал експроприацията. Все отново въпреки историята да остана в публичната памет с неглижиращото фолклорно название " Двете каки ", заслугата е на седемте посланика. Що се отнася до " Глориент ", без звук съдилищата сами блокираха отнемането на приход от английския вложител.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР