© Юлия Лазарова Авторът Теодор Славев е политолог, който работи

...
© Юлия Лазарова Авторът Теодор Славев е политолог, който работи
Коментари Харесай

На ход е Румен Радев

© Юлия Лазарова Авторът Теодор Славев е политолог, който работи в Български институт за правни начинания. Текстът е оповестен на уеб страницата на фондацията.На 24 октомври пленумът на Висшия правосъден съвет ще изслуша единствения претендент за основен прокурор. Потвърждаването на Иван Гешев за лидер на прокуратурата лежи на съвестта на 17 членове на Висш съдебен съвет – толкоз са нужни, с цел да се извърши законовото условие. Процедурата обаче не завършва с това, тъй като така наречен " трима огромни " в правосъдната власт се назначават с декрет на президента. Радев има няколко вероятни разновидността за деяние, само че какъв ход ще избере зависи както от законовите му пълномощия (и ограничения), по този начин и от волята му да бъде общественик, а не преходен политик.

Първи вид: Радев подписва декрет, без да връща решението на Висш съдебен съвет

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Една от вариантите пред президента е да одобри решението на Висш съдебен съвет и подпише указа за назначение на Гешев като основен прокурор (ако се стигне до подобен избор). Припомняме, че някогашният президент Плевнелиев подписа указа за назначение на Сотир Цацаров за по-малко от 24 ч., откакто той бе определен от Висш съдебен съвет, макар че имаше даже и процедурни учредения да не го направи. Тогава процедурните правила за избора на Цацаров бяха изменени в ход, по оферти на самия Цацаров. Изтичането на запис, в който екс-градският прокурор на София Кокинов споделя на Бойко Борисов за Цацаров: " Не ми се подсмихвай, ти си го избра " удостовери витаещите подозрения, че Цацаров е определен от Висш съдебен съвет с благословията на изпълнителната власт. Кандидатът Иван Гешев също се радва на благоволението на мощните на деня. Първо, министърът на правораздаването се отхвърли да издигне конкурентна кандидатура, макар че имаше право, и второ – поддръжка за Гешев идва от Министерство на вътрешните работи, ДАНС, само че и от редица прокуратури.

Предвид достатъчното индикации, че Гешев е желан от държавното управление и подкрепящите го сили, е малко евентуално Радев да избере този ход, в случай че не се поддаде на индиректните предизвестия към него да не се меси прекалено много в избора.

Президентът е посочил, че е ясна съпротива на властта и дейностите му са красноречиви. Радев е доста деен в практикуване на пълномощията си да постанова несъгласие. Освен това, парламентарната квота в настоящия Висш съдебен съвет е определена от болшинство на ГЕРБ и можем да допускаме, че линията на опозиционност няма да се изкриви. Когато предходният Висш съдебен съвет одобри такива процедурни правила, че да гласоподава ръководителят на Върховен административен съд, Георги Чолаков, в края на изтичащия си мандат – Радев върна решението с мотив, че този избор би трябвало да бъде изработен от нов състав на Висш съдебен съвет. Предвид настроенията в обществото по отношение на кандидатурата на Гешев, можем да чакаме, че Радев ще изиска спомагателни гаранции за персоналните и професионални качества на бъдещия основен прокурор, каквито сигнали до момента е показал.

Втори вид: Радев връща решението на Висш съдебен съвет, преди да подпише декрет за назначение

Конституцията (чл. 129, алинея 2) и Законът за правосъдната власт (чл. 173, алинея 13) указват, че президентът може да откаже да назначи препоръчан от пленума на Висш съдебен съвет претендент. Когато той откаже да го направи, Висш съдебен съвет има два разновидността на деяние: 1) или наново да предложи същия претендент, 2) или да стартира нова процедура за избор.

Като че ли най-възможният вид е Радев да върне оферти от Висш съдебен съвет за основен прокурор, а по-късно Висш съдебен съвет да го избере още веднъж, след което той е задължен да подпише декрет за назначението му. По този метод, президентът ще покаже отношение към избора и кандидатурата, само че пък въпреки това ще трасира пътя на Гешев към прокурорското кресло. Когато Радев върна решението за ръководител на Върховен административен съд той го направи без претекстове, което не е наложително условие на закона. Тогава Висш съдебен съвет не откри нова процедура, а непосредствено прегласува Чолаков. От социална позиция е значимо Радев да стимулира връщането, тъй като жителите имат потребност да чуят с какво не е склонен президентът и в този смисъл да показа пред Висш съдебен съвет своето виждане. В идеалния случай, Висш съдебен съвет следва да разиска претекстовете и да се съобрази с тях или пък да ги отхвърли.

Българската история познава и случаи на мощно политическо опълчване, при които се стигна до връщане на оферти Бойко Рашков. Тогавашният президент Петър Стоянов отхвърли да подпише указа, Народното събрание смени състава на Висш съдебен съвет, които избраха любимецът на властта – Никола Филчев, а Стоянов одобри този избор. Скандалният мандат на Филчев е може би най-очевадното доказателство по какъв начин политическите поръчки за избор на основен прокурор рикошират върху цялото общество.

Трети вид: Радев не приема решението на Висш съдебен съвет и инициира промени в Конституцията

Президентът не е привързан с преклузивни периоди, в които да подпише декрет за връщане на оферти претендент или пък за назначението му. В случай, че това не стане до 10 януари 2020 година, когато изтича седемгодишният мандат на Цацаров, Висш съдебен съвет ще би трябвало да избере краткотрайно изпълняващ функционалностите на основен прокурор. В тази догадка, Цацаров ще е с отслабено въздействие във Висш съдебен съвет.

И защото член 154, алинея 2 дава право на президента да прави оферти за промени и допълнения на Конституцията, теоретично Радев може да откаже да подпише декрет за назначение на нов основен прокурор, до момента в който Народното събрание не прегледа предложенията му. Този вид може и да звучи фантастично, само че не е неосъществим на доктрина. Предприемането на подобен ход от страна на Радев изисква доста храброст и политически кураж, тъй като офанзивите против него ще са от всички фронтове. Българска социалистическа партия се изживява като страж на Конституцията и е заявила отвращение за интензивност по тематиката правосъдна промяна, оставяйки я в политическия боеприпас на " новите " десни. Тоест, Радев не може да чака възторжена поддръжка от " своите ".

В началото на годината обаче Румен Радев стартира серия от срещи с представителите на правосъдната и изпълнителната власт, както и с професионални и неправителствени организации за критериите при процедурата за избор на основен прокурор. На 12 юни тази година, Радев провежда кръгла маса с представители на разнообразни организация, на която се обсъждаха както критериите за избор на основен прокурор, публичните упования към процедурата и пълномощията на основния прокурор. Особено забавна е последната дефиниция, тъй като тя е намек за промени в техния обсег. След срещата обаче не последва нищо. Радев и до момента не е оповестил обществено какви са неговите упования от бъдещия основен прокурор.

Ако президентът има желание да надскочи дребната дискусия и желае да остане в историята като общественик, той може да го направи като провокира политическия диалог за незавършената правосъдна промяна и ролята на прокуратурата. Подобен акт би бил доказателство до каква степен той свързва думи и дейности. Радев е преполовил мандата си и е извънредно време да излезе от сферата на думите и да покаже на по този начин подложеното на критика от него статукво, че е сериозен състезател с решителност да промени системата. Така, че на ход е президентът
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР