© Велко Ангелов Политическото й възраждане преминава през системата, а

...
© Велко Ангелов Политическото й възраждане преминава през системата, а
Коментари Харесай

Мнения Daily - Мая Манолова е класически представител на статуквото

© Велко Ангелов Политическото й възобновление минава през системата, а не макар нея.
Глас национален

Мая Манолова е типичен представител на статуквото

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От коментар на Владимир Шопов за " Свободна Европа "

Походът на Манолова към властта в действителност носи любопитни въпроси за нашата политика. Успешните политици на последните две десетилетия непроменяемо играят пиесата на новобранеца, на анти-системността, на огромното заричане. Симеон Сакскобургготски комбинира цивилизационно заричане с картина на мигновено материално благоденствие, Бойко Борисов даде обещание отмъщение, анти-корупционен поход и закъсняла правдивост.

Тяхната неполитическа еднаквост и отдалеченост от системата бе главният им коз, решаващата гаранция за почтеност на желанията и меродавност на обещанията. Тази политическа траектория към този момент се приема като универсална рецепта за триумф. Мая Манолова обаче печели публично доверие по друга пътека и ще е изключително любопитно до каква степен ще успее да стигне.

Тя е очевидно лишена от няколко основни преимущества на предходните сполучливи претенденти за политическа популярност. Има политическа и парламентарна история в остатък, съгласуваност с Българска социалистическа партия и съдбовното решение за поддръжка на Делян Пеевски за началник на ДАНС. Има продължителна обществена видимост като острие на " столетницата ", постоянно отличителна със своята ненужна заостреност и даже надменност. Има значително противоречиви политически връзки, да вземем за пример, общуването с Галеви в по-далечните години на районната й интензивност. Нищо от политическото й съществуване преди сегашната позиция не подсказваше даже желание за прераждане като глас и лице на народа.

Манолова умерено можеше да бъде оприличена на типичен представител на статуквото.

Нещо повече, Манолова умерено можеше да бъде оприличена на типичен представител на статуквото, на бързата изгода от задоволително безпардонната упоритост за нанагорнище в политическата подчиненост. И без значение от това, тя е на прага на офанзива на една от най-важните позиции в българската политическа система, освен това с задоволително порядъчен късмет за триумф. Ако успее, тя ще бъде значително изключение, тъй като политическото й възобновление ще е минало през институционалната система, а не макар нея.

Извън подозрение е, че самата позиция на публичен бранител предлага чудесни благоприятни условия за анти-системна поза от вътрешната страна, за всекидневен турбо популизъм, който дава обещание всичко на всеки, на момента. Самото нейно избиране бе очевиден политически подарък, който и до през днешния ден буди въпросителни и подозрения. В допълнение, Манолова бързо разбра, че по нашите земи хората не имат вяра на институции, а избират да имат вяра на хора, които трансформират себе си в институция. Нещо, което и самият министър председател непрекъснато се пробва да прави в своето управническо всекидневие.

Но финалната права постоянно е най-трудна и пред нея има съществени трудности. Съвсем не е явно, че амнезията за нейното политическо минало е толкоз дълбока. Рейтингът й може просто да отразява мимолетната полза за угрижените ни съграждани, а не очакване за взаимно политическо странствуване.

----------
Почти постоянно предизборната акция дерайлира до кръчмарска кавга.
Местен избор

Политиката ни затъва до дъното на битовата чалга

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук-профил

Днес слушах за първи път арх. Игнатов да приказва - по стратегия " Хоризонт ". Моето усещане е за човек, който приказва книжовен български език. Не зная по силата на какви неведоми оценъчни критерии говорът на този човек бе избран като " мек ".

Фотограф: Надежда Чипева

Българската политика затъва от ден на ден до дъното на битова чалга. Това може да се прави и целеустремено - с цел да се заобикалят диспути по основни проблеми, само че също по този начин е и натурален развой. Процес на изпростяване на обществения, изключително политическия живот до равнището на кръчмарски диалог.

А другояче за арх. Игнатов има какво да се приказва и да се спори. Хората с антикомунистически възгледи не одобряват " милозливото " му отношение към ПСА, а хората с по-високи естетически критерии не одобряват " освежаването " на ПСА по методите на кичозен шовинизъм.

Същевременно, този човек напълно явно има впечатляваща професионална експертиза и добър интернационален опит. Което допуска съществуване на обществен интерес да бъде чут, да бъдат дискутирани позициите му за градоустройството и развиването на София. Независимо от това кой го издига за кмет и от това дали има шансове на бъде определен. Както и да бъдат чути мненията на другите претенденти и специалисти.

Преди всеки следващи избори моята професионална гилдия и по-широки публични кръгове приканват за изчерпателен спор за ръководството - на страната, на града, на основните публични браншове. И съвсем постоянно предизборната акция дерайлира до кръчмарска кавга.

Предстоящите избори са от съществено значение освен за локалната власт. На тях ще се очертаят национални политически трендове, които ще дефинират и политическия живот за идващите 1-2 години. Да не започваме тази акция с провал!

-------

Подобен казус отваря врата за " креативните проекти " на ДАНС към други осведомителни фондове.
Тайни

Службите не би трябвало да имат автоматизиран достъп до информацията на МОН

От коментар на Фани Давидова за " Дневник "

На 9 август за публично разискване беше показан план на Инструкция за достъпа на Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС) до осведомителните фондове на Министерството на образованието и науката (МОН). С него се планува да бъде регламентиран цялостен и непрестанен " абонаментен " достъп на ДАНС до осведомителните фондове на МОН. Според член 4. (2) на плана: " Достъпът до осведомителните фондове на МОН се дава на ДАНС за осъществяване на справочна активност 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. "

Фотограф: Юлия Лазарова

Вероятно поради жегите и лятнотото въодушевление, публичния спор по тематиката се ограничи до смешки и закачки на тематика " Подривни детайли в четвърта група на детската градина ", а просветително министерство пък успокои жителите със известието " Ама то по този начин си беше ". В смисъл, то ДАНС по принцип си има непрестанен достъп, в този момент просто ще го разпишем в директива.

Правото на отбрана на персоналните данни е нещо доста просто. Най-елементарно, тя може да бъде обяснена по този начин:

Всеки жител има право:

• да знае кой събира и обработва данните му
• какви тъкмо данни са събрани и дават отговор ли на истината
• за какво и с какава цел ще бъдат употребявани
• всеки има право на отбрана в случай че едно от горните три права бъдат нарушени

Да илюстрираме с образец – данните на моето дете по отношение на прекосяването му през степените на просветителната система се събират и обработват от учебното заведение, в което то учи, и от там се трансферират към МОН. Това са данни (без искания за изчерпателност) за неговата еднаквост, в случай че е належащо - здравословно положение, образователни заведения, които е посещавало, и покрита просветителна степен.

Като родители ние знаем размера на събраните данни, знаем сред кои институции те се обменят, знаем за какво и с каква цел – а точно засвидетелствуване на затрупан учебен стандарт.

Всяко потребление на тези данни с друга от тази цел е в несъгласие с правилата на отбрана на персоналните данни, залегнали вкрючително в Директива (ЕС) 2016/680 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година по отношение на отбраната на физическите лица по отношение на обработването на персонални данни от способените органи за задачите на предотвратяването, следствието, разкриването или наказателното гонене на закононарушения или осъществяването на санкции и по отношение на свободното придвижване на такива данни.

Разбира се, че в осъществяване на своите отговорности, службите за сигурност имат право на достъп до избрани осведомителни фондове, основани с други цели от от други административни структури. Това обаче би трябвало да става по всеки обособен и съответен проблем при наложително обосноваване и съблюдаване на избран ред при гарантиране правата на физическите лица, чиито данни се обработват.

Въпросът " Е какво пък толкоз " и заключението " Голяма работа " са на равнище, което считам да подмина без коментар. Няма потребност въобще да влизаме в разсъждения по какъв начин тъкмо може да се злоупотреби с сходни " почтени " данни. Има настоящ европейски регулаторен стандарт – той изрично не е спазен, дебатът завършва до тук. Всички по-нанатъшни пояснения " То по този начин си беше " и " В закона за ДАНС има нормативно съображение за сходна директива " - отпадат на мига.

Създаването на сходен казус, и то с подзаконов нормативен акт, е неприятно решение и отваря врата на бъдещи " креативен проекти " на ДАНС към други осведомителни фондове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР