© Велко Ангелов Още по темата Правителството отпусна 104 млн.

...
© Велко Ангелов Още по темата Правителството отпусна 104 млн.
Коментари Харесай

БДЖ обяви поръчка за застраховка на подвижния си състав

© Велко Ангелов Още по тематиката
Правителството отпусна 104 млн. лева на БДЖ

Сумата, с която държавният транспортьор ще заплати просрочените си задължения, би трябвало да бъде върната на страната до края на 2020 година
4 юли 2018
Заложна къща " БДЖ "

Владимир Владимиров пое железниците преди девет години и към момента твърди, че ще ги оправи
29 юни 2018
Ивайло Московски: С тези локомотиви и вагони не може да предоставим качествена услуга

Министърът на превоза пред " Капитал "
29 юни 2018
БДЖ в търсене на смисъл

Държавата най-вероятно ще избави фалиращото БДЖ като покрие отговорностите му от 103 млн. лева Компанията обаче би трябвало да покаже предпочитание да се модернизира
29 юни 2018
Частен правосъден реализатор продава централата на БДЖ

Началната тръжна цена за атрактивния парцел, намиращ се на централната софийска ул. " Иван Вазов ", е 7.3 млн. лева
4 юни 2018
Кредитори запорираха сметки на " БДЖ - Пътнически транспорти "

Транспортният министър Ивайло Московски е изискал активиране на държавната помощ
31 май 2018
Нова съмнителна поръчка за ремонт на локомотиви на БДЖ за 58 млн. лева

Според компания от бранша цената на поръчката е голословно висока, а задачата е да се насочат средства към избран претендент
31 май 2018 След като пусна няколко огромни поръчки за ремонт на локомотиви и вагони за десетки милиони левове, в този момент " БДЖ - Пътнически транспорти " разгласи и процедура за застраховка имущество на релсови транспортни средства. Прогнозната стойност на поръчката е 18.7 млн. лева без Данък добавена стойност и с включен 2% налог застрахователна награда. Поръчката е за период от 5 години.

Тя е разграничена на три позиции: застраховка " Имущество " за дълготрайни материални активи (близо 185 хиляди лева от общата цена); застраховка " Релсови транспортни средства " на 22 броя дизелови и на 24 електромотрисни влакове " Сименс Дезиро " (близо 12 млн. лв); и застраховка " Релсови транспортни средства ", от които 128 броя локомотиви, 466 броя вагони и 10 броя електромотрисни влака серия 32 (6.5 млн. лева.).

Предишен горчив опит

Предишният опит на БДЖ за поръчката за застраховка " Имущество " и " Релсови транспортни средства " беше през 2016 година, отново за период от 5 години, за която бяха планувани 24.3 млн. лева, само че приключи в съда.

Тя беше спряна първо от Комисия за защита на конкуренцията, а след това и от Върховния административен съд (ВАС). Аргументите – възложителят няма право да включва условия или условия, които дават преимущество на едни или голословно лимитират присъединяване на други лица, без те да са съобразени с предмета и количеството на поръчката.

При предходната процедура участниците трябваше да потвърдят, че са правили през последните три години най-малко една застраховка " Имущество " и " Релсови транспортни средства " с предмет идентичен или подобен на поръчката на БДЖ. Както и да дават отговор на условието застрахователната сума по съответната услуга да не е по-малка от 25% от прогнозната стойност на застрахователната стойност на активите на възложителя.

Това бяха главните притеснителни моменти, довели до обжалване от " Алианц България ", " ДЗИ - общо обезпечаване " и " ОЗК - обезпечаване ". Според жалбата на " Алианц България " от 2016 година в страната застраховка " Релсови транспортни средства " се подписва единствено от шест сдружения, като всичките са възложители на публични поръчки и със заложеното условие се дава преимущество на изпълнителите по предоставените от тях поръчки. Според жалбата на " ДЗИ - общо обезпечаване " условието за опит в подобен огромен размер - почти 53.5 млн. лева (25 на 100 от 214.2 млн. лева.), е дискриминационно, доколкото дава опция единствено на две застрахователни сдружения да вземат участие в оповестената поръчка.

И настоящи критерии

Поръчката за застраховки дълго време остана на трупчета. В отговор на въпрос на народен представител транспортният министър Ивайло Московски изяснява, че повода за забавянето е приоритизирането на поръчките в компанията и целта на тези за ремонтни действия. Той споделя още, че оповестяването й скоро следва, като ще бъдат взети под внимание предходните заключения на Комисия за защита на конкуренцията и на Върховен административен съд.

При сегашната поръчка претендентите би трябвало да потвърдят общ оборот за последните три години от 23.9 млн. лева за позиция 2 и 13.1 млн. лева за позиция 3. Кандидатите още веднъж би трябвало да потвърдят, че са направили идентични или сходни услуги през последните три години. За първата позиция това значи застрахователни услуги за застраховки " Щети на имущество " и " Пожар и естествени бедствия ", а за позиции 2 и 3 - обезпечаване на преносим състав за пътнически и товарни жп транспорти, метро или трамваен превоз или състав, обслужващ жп инфраструктурата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР