© Велко Ангелов Още по темата Правителството отпусна 104 млн. лв.

© Велко Ангелов Още по темата Правителството отпусна 104 млн. лв. ...

БДЖ обяви поръчка за застраховка на подвижния си състав.

© Велко Ангелов Още по темата
Правителството отпусна 104 млн. лв. на БДЖ

Сумата, с която държавният превозвач ще плати просрочените си дългове, трябва да бъде върната на държавата до края на 2020 г.
4 юли 2018
Заложна къща "БДЖ"

Владимир Владимиров пое железниците преди девет години и все още твърди, че ще ги оправи
29 юни 2018
Ивайло Московски: С тези локомотиви и вагони не може да предоставим качествена услуга

Министърът на транспорта пред "Капитал"
29 юни 2018
БДЖ в търсене на смисъл

Държавата най-вероятно ще спаси фалиращото БДЖ като покрие задълженията му от 103 млн. лв. Компанията обаче трябва да покаже желание да се модернизира
29 юни 2018
Частен съдебен изпълнител продава централата на БДЖ

Началната тръжна цена за атрактивния имот, намиращ се на централната софийска ул. "Иван Вазов", е 7.3 млн. лв.
4 юни 2018
Кредитори запорираха сметки на "БДЖ - Пътнически превози"

Транспортният министър Ивайло Московски е поискал активиране на държавната помощ
31 май 2018
Нова съмнителна поръчка за ремонт на локомотиви на БДЖ за 58 млн. лв.

Според компания от сектора цената на поръчката е необосновано висока, а целта е да се насочат средства към определен кандидат
31 май 2018 След като пусна няколко големи поръчки за ремонт на локомотиви и вагони за десетки милиони левове, сега "БДЖ - Пътнически превози" обяви и процедура за застраховка имущество на релсови превозни средства. Прогнозната стойност на поръчката е 18.7 млн. лв. без ДДС и с включен 2% данък застрахователна премия. Поръчката е за срок от 5 години.

Тя е разделена на три позиции: застраховка "Имущество" за дълготрайни материални активи (близо 185 хил. лв. от общата цена); застраховка "Релсови превозни средства" на 22 броя дизелови и на 24 електромотрисни влакове "Сименс Дезиро" (близо 12 млн. лв); и застраховка "Релсови превозни средства", от които 128 броя локомотиви, 466 броя вагони и 10 броя електромотрисни влака серия 32 (6.5 млн. лв.).

Предишен горчив опит

Предишният опит на БДЖ за поръчката за застраховка "Имущество" и "Релсови превозни средства" беше през 2016 г., пак за срок от 5 години, за която бяха предвидени 24.3 млн. лв., но завърши в съда.

Тя беше спряна първо от КЗК, а впоследствие и от Върховния административен съд (ВАС). Аргументите – възложителят няма право да включва условия или изисквания, които дават предимство на едни или необосновано ограничават участието на други лица, без те да са съобразени с предмета и количеството на поръчката.

При предишната процедура участниците трябваше да докажат, че са извършвали през последните три години поне една застраховка "Имущество" и "Релсови превозни средства" с предмет еднакъв или сходен на поръчката на БДЖ. Както и да отговарят на изискването застрахователната сума по съответната услуга да не е по-малка от 25% от прогнозната стойност на застрахователната стойност на активите на възложителя.

Това бяха основните притеснителни моменти, довели до обжалване от "Алианц България", "ДЗИ - общо застраховане" и "ОЗК - застраховане". Според жалбата на "Алианц България" от 2016 г. в страната застраховка "Релсови превозни средства" се сключва само от шест дружества, като всичките са възложители на обществени поръчки и със заложеното изискване се дава предимство на изпълнителите по възложените от тях поръчки. Според жалбата на "ДЗИ - общо застраховане" изискването за опит в такъв голям размер - приблизително 53.5 млн. лв. (25 на сто от 214.2 млн. лв.), е дискриминационно, доколкото дава възможност само на две застрахователни дружества да участват в обявената поръчка.

И сегашни критерии

Поръчката за застраховки дълго време остана на трупчета. В отговор на въпрос на депутат транспортният министър Ивайло Московски обяснява, че причината за забавянето е приоритизирането на поръчките в компанията и приоритетът на тези за ремонтни дейности. Той казва още, че обявяването й скоро предстои, като ще бъдат взети под внимание предишните изводи на КЗК и на ВАС.

При сегашната поръчка кандидатите трябва да докажат общ оборот за последните три години от 23.9 млн. лв. за позиция 2 и 13.1 млн. лв. за позиция 3. Кандидатите отново трябва да докажат, че са извършили идентични или сходни услуги през последните три години. За първата позиция това означава застрахователни услуги за застраховки "Щети на имущество" и "Пожар и природни бедствия", а за позиции 2 и 3 - застраховане на подвижен състав за пътнически и товарни жп превози, метро или трамваен транспорт или състав, обслужващ жп инфраструктурата.

Източник: capital.bg