© Велко Ангелов Още по темата ДАНС и КФН влязоха

...
© Велко Ангелов Още по темата ДАНС и КФН влязоха
Коментари Харесай

Застрахователният бранш поиска лимити върху компенсациите при смърт на близък

© Велко Ангелов Още по тематиката
ДАНС и КФН влязоха на инспекции в четири български застрахователя

Целта е да се ревизира ще устоят ли финансово на огромните заплащания по вреди в чужбина
10 окт 2018
Застрахователите са вдигнали капитала си с 10.8 млн. лева за година

Повишени са и техническите запаси, с които се покрива риск по застраховки за 7.6 милиарда лева
11 сеп 2018
Малки хора - огромни промени

Пространство за учене " Пътеки ", или история за едно учебно заведение като никое друго на света
10 сеп 2018
Фалиралият осигурител " Олимпик " - кой, какво, за какво и какъв брой

Най-често задаваните въпроси, които засягат близо 200 хиляди клиенти, сключили " Гражданска отговорност " със затворената кипърска компания
18 авг 2018 Управляващите ще създадат опит за решение на проблема с високите обезщетения при гибел на непосредствен, за който преди време сингализира застрахователният бранш и който може да вдигнат тройно цената на " Гражданска отговорност ". Това стана ясно на съвещанието на бюджетната комисия в четвъртък при първо четене на измененията в Кодекса за застраховането. Председателят на комисията Менда Стоянова съобщи, че работна група сред Асоциацията на българските застрахователи, представители на Министерството на финансите и Комисията за финансов контрол работи върху текстови ремонти, които да бъдат вкарани при второ четене на измененията в кодекса, който беше отворен по напълно различен мотив - да се вкарат нови европейски условия.

Размерът на казуса

Според представители на сектора, в случай че би трябвало да се изплатят всички присъдени компенсации за неимуществени вреди за пет години обратно, ще са нужни сред 800 млн. и 1.3 милиарда лева А това ще рефлектира върху цената на наложителната застраховка от сегашните към 250 лева на 800 лева

Публичната сензитивност по тематиката пролича около банкрута на кипърския осигурител " Олимпик ", което коства поста на зам.-председателя на Комсията за финансов контрол Ралица Агайн. Затова и депутатите са склонни да се вслушват в настояванията на сектора за незабавни ремонти. В момента отрасловата парламентарна комисия преглежда план за промени в Кодекса за застраховането, които са по линия на европейски условия за по-добро капитализиране на фирмите. Застрахователите обаче упорстват тази опция да се употребява за пробутване и на спомагателни текстове, които ще предпазят сдружения в бранша от декапитализация.

Страховете им за това са подбудени от тълкувателното решение на Върховния касационен съд (ВКС) от това лято, с което се разшири кръгът на лицата, имащи право на компенсации при гибел в злополука. Освен че се допълват и нови видове роднински връзки, за отплата могат да претендират и хората, с които преди гибелта си умрелият е основал " трайна и дълбока прочувствена връзка ". Тъй като околните имат право да претендират за случаи от пет години обратно, плановете доближават до въпросните солидни суми сред 800 млн. лева и 1.3 милиарда лева А компенсирането на такива разноски би наложило тройно повдигане на сегашните цени на " Гражданска отговорност ".

Предложенията на застрахователите

От Асоциацията на българските застрахователите обявиха, че оферират три ограничения – да бъдат сложени предели на компенсациите, наказателните каузи при пътнотранспортни катастрофи да реферират към застрахователното законодателство и да се създаде и вкара в практиката единна методика за оценка на нематериални вреди при произшествия, защото такава сега не съществува и фирмите дефинират по друг метод какви суми изплащат.

По време на съвещанието специалисти от КФН разясниха, че са осведомени с казуса и ще прегледат всяко рационално предложение. От Асоциацията на застрахователните брокери, които също участваха на съвещанието, обявиха, че в случай че цената на " Гражданска отговорност " скочи три пъти, " жителите ще ни изядат ".

В момента междинният размер на компенсацията, което се присъжда за нанесени нематериални вреди, е 95 хиляди лева на разположение, демонстрират справките на застрахователите. За съпоставяне, във Англия лимитът е 10 хиляди паунда, настояват от браншовата асоциация, като съгласно тях присъжданите от българския съд обезщетения за нематериални вреди са най-високите в Европейски Съюз.

Проблемът обаче не е единствено в това да се убедят депутатите в правотата на идеята, която сама по себе си е противоречива. От една страна, даже и да се вкарат таван и други законови промени, те ще важат отсега нататък, доколкото ретроактивното деяние на нормативни актове е противоконституционно, до него се прибягва извънредно рядко и може да бъде атакувано. Освен това е противоречиво и до каква степен въвждането на подобен таван не опонира на европейското законодателство в региона на моторните застраховки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР