© Велко Ангелов Кока-Кола ХБК България инвестира 40 млн. лв.

...
© Велко Ангелов Кока-Кола ХБК България инвестира 40 млн. лв.
Коментари Харесай

"Кока-Кола ХБК България" разшири с 40 млн. лв. производствения си център в Костинброд

© Велко Ангелов " Кока-Кола ХБК България " влага 40 млн. лева за разширение на индустриалния си център в Костинброд. Новата бутилираща линия за PET бутилки е най-модерната във всички 28 страни в групата на " Кока-Кола ХБК ", уточни изпълнителният шеф на компанията Юрг Буркхалтер по време на формалното разкриване.

Европейски мега цех

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Новата мощ удвоява индустриалния потенциал на сдружението. Линията създава приблизително 9000 бутилки от 0.5 л. повече на час спрямо към този момент настоящите. Към нея е въведена и напълно роботизирана система за замяна на матриците за другите разфасовки. Освен познатите опаковки от 0.5 л., 1.25 л. и 1.5 л. с новото съоръжение компанията вкарва за първи път в България и нова PET разфасовка от 1 л за Coca-Cola, Fanta и Sprite.

Новата мощ употребява 20% по-малко сила и ще понижи с 3.3% употребяваната вода за литър създадена напитка.

" Разполагаме с най-съвременната и най-ефективната линия в цяла Европа. Инвестицията от 40 млн. лева ще трансформира Костинброд в същински европейски мега цех. България се трансформира районен център за експорт на продукция за страни като Румъния, Сърбия и Гърция ", заключи Юрг Буркхалтер.

Обновяването е обвързвано и с разширение на складовата база на завода. Прилежащата инфраструктура на предприятието също е в развой на разширение и реконструиране. Компанията построява и тръбопровод, който ще подари на общината. Той ще служи освен за индустриални потребности, само че и за пълноценно зареждане с вода на жителите на Волуяк и Костинброд.

За 23 години " Кока-Кола ХБК България " е вложила над 200 млн. лева в завода в Костинброд. Заетите в него са над 350, заяви още Юрг Буркхалтер.

Производство от 1965 година

Производството на " Кока-Кола " в България датира от 1965 година През предходната година са създадени над 300 млн. литра питиета в двата центъра на компанията в страната – в Костинброд (за безалкохолни напитки) и Банкя (за бутилиране на натурална минерална вода).

" Кока-Кола " в България, в която влизат пет сдружения, регистрира общо 524 млн. лева доходи за 2018 година Плащанията към снабдители са 251 млн. лева, от които 59% са към български сътрудници и остават в страната. Само за 2018 година тя е платила към държавния бюджет 84 млн. лева в налози и такси. С всяко работно място се поддържат още седем по веригата – от производителите на първични материали и съставки до хората, които продават напитките в заведения и магазини.

Заетите в петте компании са общо 2300, като единствено през предходната година са открити 543 нови работни места (528 през 2017 г.). За заплати през 2018 година са изплатени общо 102 млн. лева, а осигуровките надвишават 10 млн. лева

Петте сдружения

Местните офиси на " Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани " и на " Кока-Кола Къмпани " са открити през 1992 година През 2004 година групата " Кока-Кола ХБК " отваря първия си Център за споделени услуги в региона на осведомителните технологии ( " Кока-Кола Хеленик Груп Ай Ти Сървисис " ), а през 2011 година - втори център, този път в региона на финансите и човешките запаси ( " Кока-Кола Хеленик Бизнес Сървисис Организейшън " ).

През 2013 година компанията Coca-Cola Enterprises също избира София за собствен център за споделени услуги в региона на финансите и основава в България " Кока-Кола Ентърпрайз Шеърд Сървисис " (Coca-Cola European Partners), а тази година отвори втори финансов център в страната - този път във Варна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР