© Велко Ангелов 1. България влиза в кризата с прилични

...
© Велко Ангелов 1. България влиза в кризата с прилични
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Какви са буферите на България срещу икономическия шок, какво означава форсмажорът за договорите

© Велко Ангелов 1. България влиза в рецесията с прилични финансови буфери, само че те бързо могат да се стопят. На какво може да разчита бизнесът

В сърцето на Европа и на триумфите й стои единният пазар - независимост на придвижването на хора, артикули, услуги и капитали. В момента всички те са блокирани с изключение може би на последните, които обаче летят под паника. Всичко това неизбежно ще създаде стопански потрес, евентуално най-силният от Втората международна война насам. България няма по какъв начин да се изолира от това. Рестрикциите ще стресират доста бизнеси директно, а съвсем всички индиректно, което обаче не значи едва. Все повече компании ще са принудени да освобождават хора, доста към този момент изпитват ликвидна рецесия, ще последва и вълна от банкрути.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Да се планува какъв брой огромна ще е, е невероятно - незнайните по какъв начин и какъв брой дълго ще се разпростира епидемията са прекалено много. Рецесията в еврозоната (и не само) към този момент е в съвсем всяка прогноза, като само вярата е, в случай че бъде залята с милиарди евро, тя да е по-кратка и плитка. Такива към този момент се приготвят от съвсем всяко държавно управление, от Европейска комисия, МВФ и още редица интернационалните институции. Логично, сходни упования има и към българското държавно управление - то към този момент изиска от всички бизнеси, които допускат скупчване на доста хора, да затворят. Пряката вреда за тях е забележима, само че това е единствено айсбергът, под който всичко последователно стартира да замира - поръчки, работни места, вложения, приходи, ползване. Затова и погледите в този момент са ориентирани към фискалните ограничения на държавното управление. Подробности четете тук.

2. Извънредното състояние е форсмажор. Какво значи това за договорите

Ако има нещо, което може да стресира повече стопанския оборот от обстановката с разпространяването на ковид, това е законодателният безпорядък, последвал оповестеното изключително състояние. Да умреш от болест или да умреш от апетит - този екзистенциален въпрос беляза дебатите в парламентарната комисия по правни въпроси тази седмица, когато народните представители ведно с основния прокурор, министъра на правораздаването и адвокатурата обсъждаха закона, който би трябвало да контролира въведеното изключително състояние.

Часове след гласуването на текстовете на първо четене в пленарната зала от разнообразни парламентарни групи бяха импортирани общо 19 оферти за промени, които контролираха връзките в публичния ред, здравната и осигурителната система, трудовото право, публичните поръчки, стопанския оборот и още няколко явно лобистки включвания. Законодателната вакханалия по тематиката надали ще завърши с приемането на окончателния законопроект за ограниченията при изключително състояние. Дотогава единствената отбрана за стопанския оборот ще бъде " постоянно " законодателство и опциите, които то дава за реакция в сходна изключителната обстановка. Още по тематиката - в този текст.

3. Коя компания и бранш какви компликации среща и по какъв начин взема решение проблемите си

Бизнесът е в непланирана тресчица - напълно спрени са хотели, заведения, всевъзможни занимания - от кино до спорт. Но евентуално 99% от фирмите към този момент изпитват компликации със спад в клиентите, поръчките, забавени заплащания, а размерът на вредата е извънредно неразбираем, минимум поради енигмата по кое време ще свърши пандемията. Буквално под дузина са нишите без проблеми към този момент - търговия и произвеждане на съществени храни, фармация, куриери, телекоми, производители на маски и сходни.

В първите дни на заледяване на бизнеса " Капитал " потърси мениджъри и притежатели на разнообразни компании от няколко бранша и попита кой с какви компликации се сблъсква, по какъв начин взема решение проблемите. Вижте тук.

4. Българската здравна система посреща най-сериозното си тестване през последните десетилетия в недобра форма

Ако оправянето с епидемията от COVID-19 бъде оприличено, както е известно в последно време, на война, България ще я завоюва (ако я спечели), както всички войни в новата си историята - не поради умеенето на своите политици и генерали, а поради героизма на елементарните бойци. В ролята на бойците в този момент ще са лекарите и те ще би трябвало да компенсират десетилетия некадърни здравни промени, всеобщи обири на разнообразни равнища в бранша и съвсем незаконното пропиляване на скъпото време, което България имаше да се приготви. Липсата на задоволително проби и на защитни дрехи дружно с безредната метаморфоза на болничната система през последния месец накара част от лекарската колегия да настръхне, като персоналният състав на една цяла болница заплаши с отвод да лекува инфектирани с ковид пациенти. Държавата реагира по допустимо най-дърварския метод, като ги заплаши с наказателно гонене.

Това в резюме е ситуацията, в което българската здравна система посреща най-сериозното си тестване за последните десетилетия. В тази обстановка и единственият лъч вяра е тихото мъжество на доста лекари, медицински сестри, санитари и доброволци. Такива към този момент има.

5. Как да се забавляваме аналогово у дома

Умилителни са посланията какъв брой хубаво човек може да прекара времето си под карантина - чуденето е единствено кой по-добър винен етикет да подбере, а пред него се разкрива цялата примамваща галактика от непрочетени книги, неизгледани сериали, неизпробвани предписания... Да, само че единствено в случай че децата са пораснали или ги няма. За да изгледа денем един пълнометражен филм, за родителя на дете на възраст до първи клас това постоянно значи да му връчи смарт телефон, таблет, компютър, тв приемник - с една дума, екран, посредством който да го " омагьоса " да стои на едно място и даже да помълчи. Да включим в родителските отговорности и готвене, както прочее и безкрайното минно поле, осеяно с чакащи служебни задания.

Много елементарно, напряко отлично - детският екранен свят е баснословен, бляскав и за всеки мотив, само че ние знаем, че не е целесъобразно дребните деца да прекарват няколко поредни часа, втренчени в екрана. Магазините за играчки не работят, да предположим, че не сте се запасили с нови игри и книжки (старите към този момент са омръзнали) и разполагате само с подръчни материали и себе си. Вижте концепциите ни за аналогови занимания с децата в този текст.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР