© Vatican Media Добре е всички да осъзнаем, че е

...
© Vatican Media Добре е всички да осъзнаем, че е
Коментари Харесай

Мнения Daily - Папата ще се окаже по-голям патриот от някои българи

© Vatican Media Добре е всички да осъзнаем, че е нужно да бъдем по-добри един към различен.

Диалогично

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Папата ще се окаже по-голям родолюбец от някои българи

От коментар на русенския митрополит Наум в неговия фейсбик-профил

Посещението на Негово Светейшество папа Франциск в България стана мотив за всевъзможни полемики, само че отприщи и безчет ругатни и обвинявания, както към него, по този начин и към Българската православна черква.

И за какво е всичко това?

Ние, членовете на Св. Синод, го посрещнахме като наш брат в Господа, поздравихме се с Христос Воскресе и му пожелахме прелестен престой в нашата страна.

Знаем, че неговото посещаване в родината ни никога нямаше за цел да направи българите католици, както не бе належащо и някои сънародници, определящи се за " строго ортодоксални ", да стоварват въху плещите на Римския свещеник всевъзможни обвинявания за " международна интрига " и " виртуална демонизация ".

Решението на Св. Синод да го посрещне " протоколно " беше взето с болшинство, макар другите отзиви на един или различен митрополит, тъй че всички бяхме длъжни да се съобразим с това, без значение от своите персонални разбирания.

Добре е всички да осъзнаем, че е нужно да бъдем по-добри един към различен, да обичаме ближните си и да се радваме на доброжелателността към нас, което в действителност беше и посланието на Франциск. Защото Бог е обич!

Нека най-сетне черногледието, омразата и завистта, присъщи за мнозина хора, бъдат оставени настрани.

В Родината ни папа Франциск се помоли за мир и съгласие сред индивидите, за това се молим и всички ние по време на св. литургия. А тези които сеят ветрове, ще пожънат стихии, както е казано премъдро!

И още: от България папа Франциск отива в Северна Македония, само че замислихме ли се трезво върху думите които той сподели за делото на св. братя Кирил и Методий и отъждествяването им с българщината? За смисъла на многовековната българска просвета и история? Изглежда Римският папа ще се окаже по-голям родолюбец от някои българи, подготвени да продадат историята, църквата и предишното си, поради заболели упоритости и бъдещи " позиции "!

Пожелаваме на папа Франциск да е жив и здрав, тъй като е добър човек, а на българите да са по-добри и рационални, тъй като от това имат потребност.

Христос воскресе!

-----------
ГЕРБ е в тежък цуг-цванг, Борисов наподобява изтощен и без комизъм.

Игра на тронове

Задава ли се промяна на властта

От коментар на Ясен Бояджиев за " Дойче Веле "

Този път социолозите са единомислещи в прогнозите си - партията, която от 10 години насам печели (почти) всички избори, към този момент изостава на второ място. Или в най-хубавия случай може да се надява на " реми " на идните евроизбори.

Фотограф: Юлия Лазарова

Не за първи път шумни кавги съпътстват ръководството на ГЕРБ, само че отражението на разкритията за парцелите на знайни и незнайни управленци се оказа по-дълбоко и доста по-трудно преодолимо от различен път. Премиерът очевидно го е схванал и по тази причина, както сподели последното му телевизионно изявление, е възприел самокритиката като съществена защитна поза. Е, не чак дотолкоз, че да признае систематичния проблем и персоналната си отговорност.

Въобще, за разлика от различен път министър председателят изглеждаше не толкоз раздразнителен и сърдит, колкото изтощен, отегчен и дори безропотен със задаващия се на изборите " жълт картон ". Самооценките му звучаха към този момент някак от вероятността на историята. Дори бе не запомнил някъде прословутия си копнеж да се майтапи.

С две думи, ГЕРБ е в тежък цуг-цванг и към този момент даже наподобява като партия, запътила се към политическия си ендшпил. Което обаче не значи, че министър председателят се готви да " хвърля кърпата " - има да се свършат още значими работи (например да се откри подобаващ нов основен прокурор).

Може ли нещо да помогне на ГЕРБ да избегне плануваното изборно проваляне? Посещението на папата бе въодушевяващо. То, както практично означи министър председателят, може и да популяризира България.

Евентуалното избиране на България за новата инвестиция на Фолксваген би било отлична вест. Все още обаче тя надалеч не е сигурна.

Би могла да помогне и прокуратурата - с някое и друго обвиняване против " свои " или пък с някое разобличаване за " жилища, тераси и асансьори " на политическите съперници. Но тази помощ (както и самата прокуратура в днешния ѝ вид) по принцип е нож с две остриета.

Остава да се види какво ще направи този път най-сигурната им " патерица " от последните години - самата Българска социалистическа партия. В социологическите изследвания в навечерието на парламентарните избори преди две години тя отново се беше изравнила с водещата партия и за малко да я изпревари. Но тогава под управлението на новата си лидерка Българска социалистическа партия развихри акция от " различни обстоятелства ", ретроградни лозунги и откровени неистини, с които съумя да надвика даже най-отявлените популисти и националисти. Така най-после съумя да подари първото място на изборите, като накара мнозина гласоподаватели, въпреки и с омерзение, отново да гласоподават за ГЕРБ (за да не им се изгубят гласовете).

Сега обаче отвращението е още по-голямо и още по-трудно преодолимо. А и Българска социалистическа партия радикално е трансформирала държанието си. Вместо студиата, обикаля градове и села. Какво тъкмо приказва там пред своите си хора - не знам, само че посланията, които се появяват в новините, са умерени, обрани и очебийно проевропейски.

Ако удържат новата си роля до изборите, този път социалистите няма да налеят толкоз доста подплашени гласове на конкуренцията си. Така че социологическите прогнози може и да се потвърдят.

--------

Влизането на шоумена в политиката наподобява " напълно евентуално ".

Немили-недраги

Какво е замислил Слави Трифонов

От коментар на Полина Паунова за " Свободна Европа "

Изявлението на Слави Трифонов, че в края на юли шоуто му завършва връзките си с бТВ след 19 години взаимна работа, породиха за следващ път клюки и спекулации за негово " влизане " в политиката.

Единственото, което знае управлението на малкия екран, е това, което знаят и феновете – че Слави и екипът му не желаят да не престават връзките си с бТВ.

Фотограф: Юлия Лазарова

Сценаристите на предаването, които се чака да са ангажирани с " новия план ", даже и импровизирано отхвърлят да оповестят какъв тъкмо е той - дали става дума за политическа организация или за нов медиен артикул.

Неофициално обаче е " напълно евентуално Слави и хората му да се явят на избори ". " Изобщо не става дума за европейски избор, тъй като няма смисъл. При идващото разпределяне за парламент – за какво да не играят, напълно умерено могат да произведат една дребна парламентарна група, с въздействие ", разясняват източници на Свободна Европа.

Друга опция е начало нов медиен план, а " разиграването " на лотария с имуществото на " Шоуто на Слави " да е единствено рекламен трик. Слави Трифонов изясни, че той и екипът му не се усещат " част от медийната среда " и " на място ".

Съществува и трета опция, която към този момент се популяризира като версия - водещият да се кандидатира за кмет на София. Този вид обаче не намира никакво удостоверение.

Преди повече от година Слави Трифонов провежда кастинг за политици. След прослушванията, които бяха предавани онлайн в интернет, по този начин и нищо не се случи с " препитваните ". Една от участничките в кастинга " Има такава страна " обаче се оказа на трето място в листата на Българска социалистическа партия - това е Цветелина Пенкова.

Идеята за прослушването за политици пък се роди откакто Слави Трифонов и екипът му проведоха референдум за въвеждане на мажоритарна изборна система. Веднага по-късно екипът на предаването, взаимно с омбудсмана Мая Манолова, изготвиха проектозакон за въвеждане на концепциите им. Най-често споменаваната нечиста сделка за бъдещето на Трифонов е обвързвана точно с това партньорство и въпросът е дали няма да сплоти сили с Манолова, която също като него се радва на високо утвърждение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР