© Цветелина Белутова В момента едни от най-прогресивните и бързо

...
© Цветелина Белутова В момента едни от най-прогресивните и бързо
Коментари Харесай

Mastercard в подкрепа на финтех компаниите

© Цветелина Белутова В момента едни от най-прогресивните и бързо разрастващи се компании в света са стартъпите, а от тях най-вече средства набират финтех фирмите. Развитието на финансовите технологии в допълнение поддържа растежа на нови пазарни ниши на различни форми на финансиране в Европа, като краудфандинг (crowdfunding), партньорско кредитиране (peer-to-peer landind), автоматизирани заеми, роботизирани-съветници и автоматизирано ръководство на вложенията.
Според немския уебсайт за финансови статистики www.statista.com, общите вложения във финтех компании в Европа за Q2 на 2019 година са на стойност 3.9 милиарда $.

Този бизнес непрестанно притегля и от ден на ден сътрудници. Разбирането на необятния набор от потребности за тези компании е от значително значение за идентифициране на верните решения, които могат да оказват помощ за реализиране на задачите им. С развиването на финтех сектора верните партньорства на всеки стадий могат да оказват помощ за намирането на принадлежности и запаси за реализиране на тези потребности по-бързо и по-лесно.

Ето за какво един от най-разпознаваемите марки в Европа, софтуерният водач Mastercard, сътвори цялостна стратегия, която дава опция на новаторските финтех стартъпи да ускорят своите бизнес проекти.
Програмата, наречена Mastercard Accelerate , към този момент е напълно налична и в България. Тя бе показана пред локалната общественост на самодейност на Българската финтех асоциация и софийския офис на Mastercard на 21 януари в София от Дамян Желински - управител с над 15-годишен опит в ръководството на артикули и развиването на бизнеса в платежния бранш, добит в Citibank, HSBC и Mastercard. В момента, като вицепрезидент " Бизнес развиване ", Дамян Желински оглавява развиването на финтех бизнеса и растежа на главните артикули и услуги на компанията в Централна и Източна Европа.

Накратко Mastercard Accelerate е световна самодейност, която дава достъп на финтех сътрудниците на Mastercard до необятно портфолио от профилирани стратегии за всеки стадий от техния напредък – от основаването и навлизането им на пазара до тяхната световна агресия.
Аccelerate им разрешава да се допрян до опита на Mastercard за няколко седмици. В този интервал участниците в програмата могат да си обезпечат скъпи препоръки и насоки от експертите на компанията за реализирането на бизнес задачите си. Всеки бива обвързван със съответната за бизнеса му стратегия, от която да се научи да интегрира лична технология, да стартира да ползва положителните практики и услугите за киберсигурност на Mastercard и да усвоява техниките за ангажиране на нови клиенти, тъй че да доближи до нови пазари и сегменти.
Срещнахме се с Дамян Желински, с цел да ни опише малко повече за програмата и развиването на финтех бизнеса като цяло.

Кога една финтех компания стига досега, в ко й то взема решение да стане и издател на платежни карти?
Няма ясна формула и явен отговор на този въпрос. Моят опит сочи, че процесът е двупосочен. От едната страна, се задвижва от самите финтех компании. За да имат напредък, рано или късно те стигат до извода, че би трябвало да започват още услуги – като да вземем за пример да оферират ежедневни разплащания, осъществявани посредством карти. Така могат да имат повече точки на контакт с клиентите си и да събират повече данни за тях, посредством които да усъвършенстват работата си.
Това е моментът, когато в множеството случаи се появява потребността от банкови карти. Mastercard е токова натрапен и прочут бранд, че тези компании идват сами при нас и ни описват за своята нова визия, за към този момент съществуващите си артикули и ние им оказваме помощ да схванат кой тип карти ще им свърши работа.
От друга страна, ние самите следим пазара и се опитваме да бъдем самодейни посредством събития като тази конференция в София. Участваме във всевъзможни финтех събития и се опитваме да идентифицираме компании, в които виждаме капацитет да се разраснат и стъпят и на други пазари - като да вземем за пример тези в гейминг промишлеността. Тогава се стараем да ги притеглим, с цел да могат посредством нашите артикули да обогатят екосистемата си.

На конференцията споменахте още, че различен мощен подтик за финтех да желаят да работят с вас е и това, че един път утвърдени, в очите на техните клиенти имат имидж на надеждни компании, минали през щателна инспекция ( due diligence)?
Да, по този начин е. Процесът ни на утвърждение на даден сътрудник и неговото лицензиране са бързи, само че и доста щателни.
Имаме екипи, които правят AML (Anti-money laundering – пране на пари) инспекции, риск мениджмънт, регулаторни условия, правни условия – въобще повсеместен due diligence на съответния претендент.
Всеки финтех е и рисков. Макар да е перспективен от позиция на дадена иновация, която създава, или тъй като е получил положително финансиране, в никакъв случай не знаеш, какво може да се случи на следващия ден с един финтех стартъп, в случай че той не успее да се наложи.

Имали ли сте случаи на банкрути на финтех компании?
Фалитите не се случват единствено с финтех стартъпи, а и с наложени банки и други финансови институции, само че ние имаме принадлежности, с които да смекчим този тип риск.
Един от методите е провеждането на due diligence на новия сътрудник, както и да пожелаеме от него спомагателна гаранция под формата на банков депозит. Чрез него, в случай че се наложи, постоянно подсигуряваме всяко заплащане на всеки краен клиент – собственик на банкова карта Mastercard, без значение дали банката или финтех компанията, които са му я издали, банкрутират или не. Покриваме риска, с цел да сме сигурни, че клиентът е предпазен. Това е и въпрос на имидж за нас, тъй като сме подсигурили за дадената компания, като сме й разрешили да употребява нашия бранд.

Много се приказва, че финтех фирмите са опасност за обичайните банки и взимат от техния пазарен дял. Къде е пресечената точка и по какъв начин работите и с двете страни?
Бих разделил финтех фирмите на два типа. Първите аз назовавам – enablers (упълномощители, даващи възможност). Те основават новаторски артикули и/или услуги, които не са конкурентни на тези на банките, а по-скоро са допълващи, тъй че финансовите институции могат да си партнират с тях, с цел да обогатят цената на личните си предложенията си към крайните клиенти.
Много европейски банки го вършат, тъй като за тях е по-бързо и на ниска цена, в сравнение с сами да влагат в сходни скъпи и изискващи време разработки. Те просто ги аутсорсват към по-специализирани компании. Това е една синергия, едно съдействие.
Често самите ние споделяме на нашите клиенти - обичайните банки, че избран набор от услуги с добавена стойност могат да им бъдат доставени от нашите финтех сътрудници.

Втората група финтех компании са в региона на цифровото банкиране, което значи, че те оферират някакви конкурентни на банките услуги.
Целта ни е безкешовата стопанска система да нараства, което е потребно за всички. Работим с цялата тази екосистема, като направляваме и измежду многото банки, с които работим и които са си съперници, с цел да балансираме нещата, тъй че бизнесът да върви напред.
Искаме да сме сигурни, че всичките ни клиенти са третирани по еднакъв открит и почтен метод. Ето за какво не промотираме избрана банка или финтех компания повече от друга. Отнасяме се към финтех сътрудниците ни както с обичайните банки и се опитваме да им помогнем да се разраснат с нас.

Миналата година започнахте партньорство с Apple Pay. Как работите с услугите за микро заплащания на софтуерни колоси като Apple и Гугъл, които към този момент също са голям фактор на този пазар?
Електронните портфейли окуражават потребителите да употребяват банкови карти за разплащания повече, в сравнение с когато и да било. Независимо дали сте с Apple или Android телефон, ние установихме, че този способ на заплащане бележи взрив. Най-простата причина е, че хората постоянно носят телефона си - чеесто се случва да не помнят портфейла или физическата си банкова карта, само че съвсем в никакъв случай телефона.
Затова се опитваме да подтикваме хората да заплащат посредством телефоните си, вместо в брой. Всъщност нашия максимален съперник е кешът, а заплащането посредством телефон е доста по-удобно и по-сигурно.
Като работим с софтуерните колоси, желаеме да създадем този преход от заплащане в брой към електронни разплащания по-динамичен.

Плащанията със смарт телефони употребяват виртуални банкови карти. Каква е разликата сред тях и физическите пластики?
Дигитализацията несъмнено прогресира, което неизбежно въздейства и на промишлеността с карти за разплащания. Виртуалната Apple Card, която бе пусната в края на предходната година към този момент единствено в Съединени американски щати, е добър образец за този нов тренд, което значи, че ние обогатяваме процеса си на издаване на карти.
Вече не е належащо да кандидатствате за физическа кредитна карта, а може за секунди да си поръчате цифрова, която ще се токенизира (Токенизацията е процеса на подмяна на чувствителни данни с неповторими идентификационни знаци, които резервират цялата основна информация за данните, без да нарушават нейната сигурност – б.р.) и ще бъде доставена в електронния ви Apple или Гугъл портфейл.
Token системите имат най-високото равнище на сигурност. Определено е доста по-сигурно да употребявате сходен портфейл, поради новите способи за засвидетелствуване на достоверността – да вземем за пример посредством биометрия, в сравнение с физическа карта, която може да загубите или да ви бъде открадната.

А, в случай че си загубите телефона, в който е този електронен портфейл?
Дори това да се случи, тези които го намерят не могат да създадат кой знае какво, тъй като може да изтриете данните в него отдалечено, а и надали ще могат да разбият паролите, до момента в който с физическата ви карта, могат да се опитат незабавно да създадат преводи.
За нас сигурността е най-важна, тъй като тя съставлява риск за репутацията ни – която е основата на целия ни бизнес. Никога не започваме ново партньорство или план, до момента в който не се убедим, че сигурността му е извънредно висока.

В подтекста на работата ви с финтех компании, банки и софтуерни колоси се заприказва за така наречен " отворено банкиране ". Какво съставлява то и какъв е неговият капацитет да стане " идващото огромно нещо " в заплащанията на бъдещето?
Отвореното банкиране е екосистема на съдействие, в която, несъмнено, постоянно със единодушието на клиента, се обменят данни за него сред другите финансови и други промишлености като финтех, софтуерни, телекоми, производители на техника за домашни използва и дистрибутори посредством предпазен програмен интерфейс – API (application programming interface).

Целта е по този метод да се доставят по-добри услуги на крайния консуматор. Очаква се отвореното банкиране да сътвори по-голяма конкуренция, нахлуване на нови способи за заплащане и на нови финансови екосистеми. Импулс за него, съответно в Европа, тъй като то се разграничава на другите континенти, е Директива 2015/2366 на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2015 година
Директивата за платежните услуги Payment Services Directive (PSD), е за контролиране на платежните услуги и доставчиците на платежни услуги в целия Европейският съюз и Европейското икономическо пространство. Целта ѝ е да ускори общоевропейската конкуренция с присъединяване и на небанкови институции и да обезпечи равнопоставеност посредством хармонизиране на отбраната на потребителите и правата и отговорностите на доставчиците на заплащания и потребителите.

Целта на PSD във връзка с потребителите е да усили правата на клиентите, да подсигурява по-бързи заплащания, да опише правата за възобновяване на заплащания и да даде по-ясна информация за тях.
Понеже е подкрепено от PSD на равнище Европейски съюз, ние имаме вяра, че отвореното банкиране има всички шансове да бъде сполучливо, тъй като банковите данни са богати, само че към момента се употребяват много лимитирано. А дигитализацията разрешава да се употребяват доста по-ефективно.

Р азкажете ни малко повече за програмата ви Master c ard Accelerate? Целта й е да помогне на финтех фирмите да се разраснат и да минат на идващото равнище, като ги свърже с нашите сътрудници и способи за иновация. В нея предлагаме и структуриран развой за лицензиране, който да им помогне.
Мотивът ни да я създадем е, че помагайки на финтех сектора, оказваме помощ на самите себе си, тъй като по този начин нараства и нашия пазарен дял.
Ето в резюме нейните четири съществени съставния елемент, които към този момент са налични за всички финтех компании в България и Европейски Съюз:

Fintech Express – обезпечава елементарен достъп до персонализиран набор от правила, подобаващи запаси и първи цифрови услуги, основани да отговорят на неповторимите потребности на всеки започващ финтех. Така тази стратегия може да форсира процеса по консолидираното, скалирането, лицензирането и така нататък на нови компании в цяла Европа.

Start Path - оказва помощ на стартъпи, които към този момент са на по-късен стадий от своето развиване да вземат участие в 6-месечна стратегия, която им дава благоприятни условия за скалиране и сигурни стратегически вложения.

Третата част е Engage , която свързва финтех стартъпите в мрежа с хиляди софтуерни сътрудници на Mastercard, което улеснява взаимната работа.

Накрая идва Developers , която е нашата онлайн платформа, даваща опция на инженери и програмисти да имат достъп до технологиите на Mastercard за разбори, сигурност, разработка посредством опростена и user friendly документи, SDKs (software development kit – подготвени принадлежности за разработка на софтуер), образцов код и APIs за свързване на всевъзможни системи.

Финтех фирмите набират инерция и броят им в Европа и по света непрестанно пораства. Те притеглят от ден на ден капитал иклиенти. Например Revolut са може би към този момент най-големите в Европа с общо над 8 млн. клиенти, а единствено броят им в България е над 100 000 и пораства.
Чрез четирите сегмента на MasterCard Accelerate желаеме да сме в предните редици на този развой.

Някакви препоръки към финтех стартъпите тук? Как могат да се възползват от вашата стратегия?
Ако решат, че желаят да се занимават с заплащания или да станат издатели на банкови карти, да имат поради, че ние сме тук, с цел да им спомагаме.
Всички искащи могат да намерят цялостна информация и да дадат поръчка за присъединяване нa www.mastercard.com/fintech.

Има ли към този момент български финтех компании, които подкрепяте?
О, да. На конференцията дадох образци с сходни от Чехия и Полша, само че и в България си сътрудничим с няколко финтех компании. Екипът ни в София към този момент има няколко плана по които работи, само че към този момент не желая да загатвам съответни марки.

За край - какво очаквате да се случи в областта на заплащанията през 2020 година и по какъв начин виждате тяхното бъдеще като цяло?
От позиция на Mastercard чакам повишаване на електронните разплащания за сметка на тези в кеш. Този развой се поддържа от всички – държавни управления, институции и така нататък, тъй като е един от сполучливите способи за битка със сивата стопанска система и прането на пари.
Второ – чакам и по-голяма цифровизация, несъмнено от ден на ден заплащания ще се вършат не с физически карти, а посредством телефони и мобилни аксесоари.
Трето – 2020-а може би ще е годината, през която отвореното банкиране да се потвърди в Европа. В края ѝ може би най-сетне ще знаем, дали то има бъдеще и дали е еволюция или гражданска война.
Мисля, че ще забележим и появяването на доста нови играчи на пазара, само че също по този начин и обичайните банки ще работят все по-проактивно в това пространство.
Накрая – имам вяра, че ние от Mastercard, ще продължим сполучливия си път към спечелването на пазарен дял в конкурентните кешови разплащания. Най-вероятно финтех фирмите ще бъдат едни от главните ни помощници в този развой.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР