© Цветелина Белутова Разочароващи данни за летния туристически сезон показва

...
© Цветелина Белутова Разочароващи данни за летния туристически сезон показва
Коментари Харесай

Платежният баланс показва спад на приходите от летен туризъм

© Цветелина Белутова Разочароващи данни за летния туристически сезон демонстрира и платежният баланс на България. През месеците юни - август непознатите заплащания за транспортни и туристически услуги в страната понижават със надлежно 1.2% и 1.7% по отношение на същия интервал на предходната година. За съпоставяне - от 2016 година насам статистиката на Българска народна банка показваше растеж на постъпленията в тези браншове.

При групата бизнес и развлекателни услуги понижението е с 11.3% до 668 млн. евро. В същото време понижават и заплащанията за услуги на българи към чужбина, вследствие на което сметката за чистите приходи от услуги през юни - август излиза на плюс (с растеж от 1.3%) до малко над 2.1 милиарда евро тази година по отношение на 2018 година

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Чуждите вложения

Нетните приходи от непознати вложители в България от началото на годината доближават 603 млн. евро към август, като средствата влизат в страната главно под формата на дългови принадлежности - заеми, които фирмите майки в чужбина дават на българските сдружения. Сумата е с съвсем 200 млн. евро над миналогодишната по това време, само че данните ще претърпят няколко проверки през идващите две години и не са дефинитивни.

Сметката на дяловия капитал, който се асоциира с дълготрайни капиталови планове, остава на минус от 327 млн. евро към август. Тук продължава резултатът от януарското погашение на парите за покупката на Сосиете женерал Експресбанк от ДСК - българското отделение на унгарската OTP. Реинвестираната облага също остава на минус от 72 млн. евро, като той идва главно от второто тримесечие, а за юли и август към момента няма данни. Те ще бъдат попълнени през идващите месеци с постъпването на финансовите доклади на бизнеса.

Текущата сметка е позитивна

Към август комерсиалното салдо остава негативно. Превишението на вноса над износа е в размер на 372.4 млн. евро, само че това е доста по-малко от миналогодишната разлика от близо 1.2 милиарда евро по това време. Причината е забавянето на темпа на вноса.

Положителното салдо по услугите пък нараства доста - от 2.58 милиарда евро към август предходната година до 2.96 милиарда през 2019 година Увеличението обаче не идва толкоз от по-големи приходи от чужбина (растежът е едвам 1.2%), колкото от спад на заплащанията от България (с 8.1% главно за бизнес и развлекателни услуги).

Сметката по първичния приход, където влизат чистите приходи от дивиденти и парите на краткотрайно работещите отвън страната, също излиза на плюс към август (40.4 млн. евро), а предходната година беше негативна (531 млн. евро). Тук подобрението идва от малко повече приходи от обезщетения на наетите, спад на дивидентите към чужбина и растеж на тези от чужбина към българи.

Така общо настоящата сметка на платежния баланс излиза на плюс от 4.1 милиарда евро към август, или 7% от прогнозния Брутният вътрешен продукт на България през тази година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР