© Цветелина Белутова Професията специалист по 3D мапинг е по

...
© Цветелина Белутова Професията специалист по 3D мапинг е по
Коментари Харесай

Професия: 3D мапинг специалист

© Цветелина Белутова Професията експерт по 3D мапинг е по предписание сложна за разказване посредством думи, тъй като тя напълно разчита на образното. Триизмерният мапинг са светлинните шоута, които се изобразяват най-често върху здания. България има няколко сходни спектакъла, с които да се похвали - най-често за 9 май, върху постройката на Националната художествена изложба или Народния спектакъл " Иван Вазов ". Зад самите шоута също стоят българи - в страната има няколко компании в тази доста съответна ниша.

3D мапингът изисква освен мощни механически качества, само че и добре развито изобретателно мислене по посока образното, а доста постоянно и положителни знания по тематиката на визуализацията, да вземем за пример история. Професията не е мощно публикувана и в цяла Европа има относително малко (спрямо другите видове събития) светлинни шоута, които включват 3D мапинг. Тя е и съвършен образец за специалност, която не може да бъде изучавана напълно по стандартен метод - не съществува съответна компетентност в нито един български университет, която да е ориентирана съответно към нея. Но от помощ могат да бъдат доста софтуерни специалности, както и графичната анимация. Останалата част от нея може да бъде научена по, общо казано, два метода - посредством самообразование в интернет и посредством опит в компания. Визитка

Дилян Налбантов е експерт по 3D мапинг, или другояче казано, изобразяването на интерактивни светлинни шоута върху здания. Той работи в MP-Studio - компанията, която стои зад редица светлинни атракции върху здания като Народния спектакъл и Художествената изложба в София, Бранденбургската врата в Берлин и други

Завършил е семестриално " Информационни технологии " в Пловдивския университет. Преди да стартира да се занимава с 3D мапинг, работи в медийната сфера като монтажист и графичен дизайнер.Моята специалност

Работя като експерт по образни резултати в MP-Studio. Фирмата се занимава с 3D мапинг и разработване на графични детайли, motion графика (движеща се графика), анимация за събития, както и набиращите известност сега интерактивни съоръжения. От мен се изисква да намирам изобретателни решения и да създавам образни резултати върху здания или декори за обещано събитие. По-специфичното при 3D мапинга е, че всички визуализации би трябвало да бъдат съобразени с архитектурата на съответната постройка. Задачата ми е всеки резултат да сътвори заблуда за действително трансформиране на постройката и да има оптимално влияние върху публиката.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Моето обучение

Образованието ми е приблизително и семестриално приключено висше по " Информационни технологии " в Пловдивския университет. След междинното ми обучение не бях добре насочен професионално и тогава този вид специалност не беше доста известна. Започнах своето образование в IT сферата, само че след първата година разбрах, че в случай че желая да се занимавам с компютърна анимация и видеомонтаж, специалността, която бях избрал, няма да ми бъде от изгода. Обучението ми мина на назад във времето и започнах да се развъртвам професионално.

Моят опит

От дребен имам полза към видеомонтаж и анимация. Направих първите си стъпки в монтажа, когато бях на 12 години. Тогава имах голям интерес към японската анимация и първите ми видеа бяха по този начин наречените AMV - Anime Music Video. Това са видеа, които съставляват клипове на песни, направени напълно с фрагменти от японска анимация. По-късно открих много огромна аниме общественост в България, която организираше затворени състезания за този вид видеа. Опитът, който натрупах с присъединяване в тези състезания, ми оказа помощ да направя план за олимпиада, проведена от Факултета по математика и информатика на Софийския университет. На тази олимпиада съумях да доближи 13-о място и да се класирам като студент в Пловдивския университет.

По време на следването си работех в областта на медиите, само че монтажът на вести не беше това, с което желаех да се занимавам. Успях да се преквалифицирам и да стана графичен дизайнер, още веднъж в отдел " Новини ". Бях удовлетворен, че се изправям пред нови провокации, само че работата в този отдел изисква по-скоро експедитивност и предварителна подготовка, в сравнение с креативност. Работейки в отдел за дизайн на една компания, постоянно си стеснен откъм марката, който представяш, и всеки дизайн би трябвало да е съгласуван с него. Това значително не разрешава да направиш план, в който да изложиш своите хрумвания.

След банкрута на малкия екран, в която работех (ТВ7), останах без работа. Реших, че е време да стартира някакъв вид образование по специалността, която съм избрал. Започнах курс по 3D анимация в WWFX в Бояна. Там разбрах, че в киноиндустрията е по-добре да си тясно профилиран единствено в една сфера (3D моделиране, анимация, осветление), а не да бъдеш човек, който схваща от всичко по малко. Там научих доста за това по какъв начин би трябвало да провеждам работата и плановете си.

След курса излязох на свободния пазар като фрийлансър (специалист на свободна практика). С някогашен сътрудник отворихме малко студио за дизайн и реклама. Развитието на компанията беше мъчно, изискваше доста повече отговорности и администрация от самата активност, която искахме да правим. Доходите не бяха сигурни, само че нямах предпочитание да се връщам на работа в телевизия или което и да било студио в България.

Тогава попаднах на публикация за работа от MP-Studio. Бях осведомен с тяхната активност, постоянно съм имал желанието да се занимавам с 3D Mapping поради резултата върху публиката и мащаба на плановете. Бях песимистичен, само че въпреки всичко аплайвах за работа и я получих.

Работата е разнообразна и във всеки план има разнообразни проблеми за решение - както от изобретателна, по този начин и от техническа страна. Работим с разнообразни клиенти и това не ме лимитира до потреблението на съответна визия или бранд. Тук мога да показва моите визии за даден план и да развия изобретателните си умения. В MP-Studio съумях да намеря работа, която изисква от мен тъкмо това, което мога да предложа.

[MP Studio]

Моите задания и отговорности

Различните като вид планове изискват разнообразни отговорности. MP-Studio не се занимава единствено с 3D мапинг, само че и с изработването на образни резултати за корпоративни събития, интерактивни съоръжения и други Тук с изключение на опита ми в областта на анимацията и монтажа имам опция да приложа и наученото в университета. Различните интерактивни съоръжения и метода на реализиране на някои събития изискват знания в областта на програмирането.

Налага ми се да употребявам разнообразни езици за програмиране. В доста случаи са ми помагали знания по архитектура и създаване на бази от данни.

В началото на един план дилемите се разпределят по отношение на това кой най-добре ще се оправи с съответната задача. Успяваме да се припокриваме с сътрудниците и всеки оказва помощ на другия, когато има проблем, който е по-труден за решение или изисква друг вид умения. Главните ми отговорности са образни резултати, 2D/3D анимация и построяването на интерактивни съоръжения.

Моите умения

Според мен в днешно време специалностите не изискват избран вид умения или опит. Сферата на образните резултати, както и останалите специалности се развиват извънредно бързо. Най-важните умения, които би трябвало да притежаваш, са предпочитание за работа, предпочитание за развиване и еластичност. Трябва да успяваш доста бързо да се адаптираш към изменящата се среда и да отделяш време за придобиване на нови умения, с цел да бъдеш конкурентен на пазара.

Разбира се, би трябвало да имаш съществена компютърна просветеност и съществени знания по основните софтуерни пакети, които са наложени като стандарт за промишлеността. В взаимозависимост от това дали желаете да се специализирате в дадена сфера образните умения, върху които би трябвало да се акцентира, варират в много необятен диапазон.

Моите провокации

Най-голямото предизвикателство е размерът на работа и това да се оправиш с нея в избрания период. Едно събитие има избрана дата и с цел да се състои, се изисква голяма организация, техническо застраховане, издаване на разрешителни и така нататък Не е допустимо по никакъв метод даден период да бъде продължен. Сроковете би трябвало да се съблюдават извънредно прецизно. Второто предизвикателство е удовлетворението от работата. Много по-трудно е да задоволим нашите стандарти, в сравнение с условията на даден клиент.

Моето задоволство от работата

Най-вече реализацията на събитието, приключеният план или мапинг. Винаги се старая да проследявам реакциите и мненията на хората, присъстващи на събитието. Публиката е доста сериозна, има доста чувствителни тематики, за които хората са на друго мнение и би трябвало да се внимава в метода по който се показват. От нас се изисква да имаме избрана доза обществена отговорност поради огромната гласност на събитията, които организираме.

Заплащането

Нямам явен взор върху цената на труда и заплащането в този бранш все още, само че заплащането ми е над междинното за страната.

Моите проекти за развиване

Кариерното развиване в нашата сфера е по-различно. Тук нямаш общоприетата корпоративна стълба, която би трябвало да изкачиш, както в други компании или браншове. За хората с по-артистична устременост това не е нужно. Смятам, че от позиция на това, което се има поради като общоприетото кариерно развиване, съм достигнал равнище, което ме удовлетворява. Относно самата работа - постоянно има какво ново да се научи. Развитието в тази сфера се показва в придобиването на нови умения по отношение на условията на пазара. Личното ми кариерно развиване е тясно обвързвано с развиването на студиото. Ние сме като едно малко семейство и положителните резултати на компанията постоянно се отразяват позитивно на всички сътрудници.

Моите източници на информация

Интернет е най-големият източник на информация сега. В взаимозависимост от съответния план се употребяват разнообразни източници. Когато се създава план за клиент в характерна сфера, се разчита значително на клиента. Често се вършат планове за откриващи събития. За тях няма от кое място да се черпи информация с изключение на от самия клиент, тъй като преди събитието самият артикул се пази в загадка.

За останалите събития, мапинги и там, където сюжетът изисква исторически обстоятелства, се прави изследване от наша страна, след което се дава на клиента за инспекция.

Нямаме съответни онлайн източници, които посещаваме постоянно, даже доста рядко има случай, в който влизаме в един уеб страница два пъти. Когато имаме проблем, съвсем постоянно съумяваме да намерим образец посредством търсене онлайн.

За хората, които в този момент стартират своето образование или имат интерес към тази сфера, само че не знаят от кое място да стартират, има доста безвъзмездни видеоуроци за всеки програмен продукт, към който са се насочили. Има уроци от най-ниско до по-експертно равнище. Обученията съставляват работа по съответни планове, което съгласно мен е най-практичният метод за образование.

Аз персонално започнах своето образование с видеоуроците на уеб страницата Video Co Pilot (videocopilot.net) и постоянно следях за нови материали и образование там. Има и платени курсове и уроци, само че те не всеки път обгръщат съответната тематика, за която се търси информация. Търсени умения

" Твърди " умения:
- компютърна просветеност
- знания по главните софтуерни пакети, които се изискват в съответна сфера
- британски език
- експедитивност на работа
- креативност

" Меки " умения:
- еластичност
- работа в екип
- ръководство на времето
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР