© Цветелина Белутова Още статии по темата:Центърът на София -

...
© Цветелина Белутова Още статии по темата:Центърът на София -
Коментари Харесай

От паве на паве - Гранит ли си, бетон ли си?

© Цветелина Белутова Още публикации по тематиката:
Центърът на София - в какво се трансформират фантазиите

Йорданка Фандъкова: Смятам, че планът за центъра е проведен добре

Арх. Иво Пантелеев: Част от недоволството се дължи на преекспонирани фотоси в интернет Още по тематиката
Йорданка Фандъкова: Смятам, че планът за центъра е проведен добре

Кмет на Столична община изяснява за ремонтите по ул. " Граф Игнатиев ", пред в. " Капитал ".
12 окт 2018
Центърът на София - в какво се трансформират фантазиите

Конкурсът за нов образ на центъра от 2015 година беше съпроводен със кавги и преработван във времето
12 окт 2018
По следите на новите релси

Плочките по ул. " Граф Игнатиев " повлякоха след себе си и подозрения във връзка с релсовия път. Те обаче наподобяват безпочвени
12 окт 2018
" ПСТ груп " се контракти да строи 1.4 км от автомагистрала " Струма " за 18 млн. лева

Отсечката е след тунел " Железница ", а за самото оборудване и пътя до него още няма сключване, само че определените са " Джи Пи груп " и ГБС
9 окт 2018
На кого му дреме за " Графа "

Надзорът на ремонтите
5 окт 2018
АПИ може да бъде санкционирана с 18.5 млн. лева поради " Джи Пи груп "

Договорът за тунел " Железница " ще бъде подписан, въпреки че може да се окаже незаконосъобразен
18 сеп 2018
Две непознати компании апелират избора на " Джи Пи " за строител на тунела " Железница "

Гръцката " Актор " и италианската " Тодини " бяха отстранени още преди отварянето на ценовите им предложения. Победителят е предложил 185 млн. лева
17 авг 2018
Когато през май тази година " Джи Пи Груп " е определена за реализатор на ремонта в сърцето на София - ул. " Граф Игнатиев ", градинката " Св. Седмочисленици ", ул. " Шишман " и близките пространства, компанията печели не с цена,
не със периоди, а с обещания за качество.

Качеството на материалите, контролът при строителните действия и задължението за премахване на несъответствията са индикаторите, които оценителната комисия към Столична община е отличила, избирайки плана на " Джи Пи Груп " на стойност 24 млн. лева вместо този на другия кандидат - обединяване с водещ сътрудник " Трейс ", предложило с 1.6 млн. лева по-малко.

Точно качеството на работата се оказа това, което провокира гнева на софиянци сега, в който зад строителните пана, ограждащи " Графа " месеци наред, се разкри резултатът.

Инвестицията - налице

Това, което отличава сегашните поправки в центъра на София от предходни, не е единствено мащабът. За първи път не се следва моделът с избрания бюджет да се обнови оптимално огромна повърхност, а се залага на по-скъпи и качествени материали - общата инвестиция в двете зони (вижте инфографиката), по които се работи в този момент, е 45.6 млн. лв.. За разлика от политиката за столичните квартали през последните години, където се влагат допустимо най-евтините материали - асфалт и сиви бетонни павета вид " кокалче ".

Бетонните плочи в градинката " Св. Седмочисленици " да вземем за пример са създадени от българското отделение на австрийската компания Semmelrock - " Земелрок Щайн+Дизайн " в индустриалната база в Елин Пелин. Включени са в каталога им под наименованието " Umbriano ". Използваният в съответния случай размер не се предлага от българското посланичество на компанията, само че в Чехия същите бетонни плочи се продават на дребно за към 50 лева на кв.м. Колко тъкмо е платила " Джи Пи Груп " за покупката им мъчно може да се каже - при огромни количества се вършат отстъпки. Но оповестената от строителната компания цена за доставката и полагането им е 68.28 лева на кв.м без Данък добавена стойност. Общо за тях са платени 335 хиляди лв., или към 1.4% от общата стойност на целия план за реорганизация на ул. " Граф Игнатиев " и прилежащите зони, който е близо 24 млн. лева

Според уеб страницата на " Земелрок " въпросната настилка е предопределена за тераси, площадки, басейни, зимни градини, култивиран алеи и пътеки. По преценка на проектанта арх. Иво Пантелеев, който е получил 127 хиляди лева, с цел да реализира авторски контрол на личния си план, наподобява е подобаваща и за централен градски площад. " Със стареенето повърхността на бетонните плочи ще се хомогенизира и те ще се приближат до въздействието на естествения гранит, каквото е и наименованието на определения модел ", сподели той за " Капитал ".

" Ние работим по утвърден и координиран работен план. В него ясно е начертан растерът, който следва да осъществим, тъй че можем да твърдим, че настилката е положена вярно по отношение на плана ", обясниха и от " Джи Пи Груп ".

Разбира се, външният тип на плочите и комбинацията с близките пространства е субективно усещане, до момента в който качествените индикатори са измерими - и те са доста по-високи от заложените от общината в конкурсната документи. Сравнителен разбор сред базовите индикатори, заложни от общината, и тези на полаганите произведения от бетон демонстрират по-висока стойност на здравина, абразивно изхабяване и мразоустойчивост, както и по-ниска стойност на водопоглъщане.

Голяма част от бетонните плочи и павета, които се поставят както по ул. " Граф Игнатиев " и близките пространства, по този начин и в градинката " Кристал ", също са създадени от българското отделение на " Земелрок ". Доставки обаче има и от други български заводи " Лео - Бетонови произведения " и " Техносим ", чийто произведения също са посочили по-добри стойности при изпитванията.

Откъде идва гранитът

В документите на " Джи Пи Груп " е посочено, че за съвсем всички гранитни детайли по настилката на " Графа " ще употребява импорт от Китай, като за съответен снабдител е показана пловдивската компания " Жакот ". Собственичката на сдружението Снежана Ковачева не пожела да приказва пред " Капитал ", само че съгласно хора от строителния отрасъл китайският гранит с нищо не е по-лош от всеки различен гранит. В същото време той е близо два пъти по-евтин от европейския. Според шефът на " Лео - Бетонови произведения " Иван Димитров съвсем на всички места в България се поставя точно гранит от Китай, защото съотношението цена-качество при него е най-хубаво.

Проектантът арх. Пантелеев обаче изясни за " Капитал ", че гранитът е на македонската компания " КРИН КГ " от личните им кариери в Прилеп. " За мен е значимо, че източникът е районен, въпреки и не български ", съобщи той. Любопитното тук е, че в нито един от обществените документи " Джи Пи Груп " не са декларирали, че ще употребяват гранит от " КРИН КГ ". " Със стартирането на обекта ни бе предоставено да предоставим образци на гранитни плочи и павета. Те бяха от Македония, Украйна и Китай. След обзор на съпътстващата ги документи и правене на мострен сектор беше взето решение доставката на гранитните настилки да бъде предоставена на производителя от Македония ", обясниха от строителната компания за " Капитал ".

За разлика от " Джи Пи Груп ", " ПСТ Груп ", която работи по градинката " Кристал ", " Св. Климент Охридски " и площада " Александър Невски " (Зона 4), е показала още в документите си, че ще употребява македонски гранит. Това, че двете компании употребяват едни и същи снабдители, не е безусловно нещо неприятно - най-малко типът на паветата и плочите ще е идентичен.

От предоставената от " ПСТ Груп " документи е видно, че вносът на македонския гранит е сбъднат от " Евро строй 2016 ". Това е новото име на великотърновското сдружение " Йована лес ", чийто притежател от основаването й през 2015 година е Ирена Иванова. Със промяната на наименованието през 2016 година е изменен и адресът по регистрация - на столичния бул. " Александър Малинов " №51. Интересното е, че за " Евро строй 2016 " няма съвсем никаква обществена информация - компанията даже няма личен интернет уебсайт. Въпреки това с позиционирането си в София компанията на Иванова внезапно стартира да печели огромни поръчки от Столичната община. Те са както за доставка на гранити, по този начин и за паркова мебел, горена тел, техника и даже опаковъчно фолио за балирано RDF-гориво от завода за боклуци. Договорите на " Евро строй 2016 " с кметството са за 2.1 млн. лева, като за съпоставяне през 2016 година приходите на сдружението са едвам 18 хиляди лв..

Да случиш на майстори

" Техническите индикатори и за гранита, и за бетонните плочи са оптималните вероятни към днешните условия ", безапелационен е арх. Пантелеев. Приложените към договорите документи, които са оповестени в профила на купувача на Столична община, също удостоверяват това. Защо тогава настилките не се харесаха от хората?

Най-очевидният отговор е, че плочите и паветата просто не са положени както би трябвало - неравности, криви фуги, липса на симетричност, безредно ситуирани шахти и така нататък Всичко това е дело на служащите, които, наподобява, не доближават. " Проблем с фрагментите в строителството има, той не е от през вчерашния ден и е една от наболелите публични тематики ", потвърдиха и от " Джи Пи Груп ", акцентирайки, че за ремонта на Зона 2 употребяват допустимо най-хубавите групи, механически ръководители, управителен личен състав и машинизация.

От контракта на " Джи Пи Груп " се схваща, че за задачите на ценообразуването е употребена часовата ставка от 4.5 лева Това прави приблизително заплащане от 720 лева на месец. При " ПСТ Груп " часовата ставка е 6.1 лева или 976 лева месечно.

Въпрос и на контрол

За качественото осъществяване на дейностите с изключение на служащите отговорност има и строителният контрол. За двете зони, в които работят " Джи Пи Груп " и " ПСТ Груп ", тази активност е предоставена на Консорциум " Проджект контрол София " против сумата от 1 034 400 лева Кметът Йорданка Фандъкова разгласи, че ще санкции обединяването със 100 хиляди лева поради пропуски в работата му, само че по-важното в тази ситуация е друго. Водещо присъединяване в консорциума има " Трансконсулт - БГ " - компания, която се оказва много близка със строителите.

" Трансконсулт - БГ ", както и обвързваните с него " Трансконсулт - 21 " и " Трансконсулт - 22 " (фирмите споделят един офис и телефони, а притежателите им са в роднински отношения), са постоянни сътрудници на " Джи Пи Груп " в редица публични поръчки. Те работеха дружно по Западната дъга на столичното околовръстно, а сега се състезават за Южната дъга. Тандемът взе участие още в търговете за автомагистралата до Калотина, пробивът на бул. " Тодор Каблешков ", както и в прекратената при започване на 2016 година процедура за автомагистрала " Хемус ", където обединяването им бе определено за победител. С " ПСТ Груп " пък надзорниците са работили по поправки на автомагистрала " Тракия " и са кандидатствали дружно за обновяването на бул. " Владимир Вазов ".

Кметът Фандъкова отхвърли да разяснява тези обвързаности. " Фирмите са определени посредством обществени търгове, цялата документи е общодостъпна и в случай че имаше нещо неправилно до момента, сигурно щеше да бъде посочено ", съобщи тя за " Капитал ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР