© Цветелина Белутова 37 870 е броят на регистрираните в

...
© Цветелина Белутова 37 870 е броят на регистрираните в
Коментари Харесай

За две седмици в бюрата по труда са се регистрирали 37 870 души

© Цветелина Белутова 37 870 е броят на записаните в бюрата по труда за интервала 16 март - 2 април 2020 година Това демонстрират предварителни данни на Агенцията по заетостта, предоставени на " Капитал ". Това е повече от двойно по-голям брой на база данните за миналата 2019 година, когато за същия интервал записалите се в бюрата по труда са 15 275.

От общия брой 37 870, записаните безработни, които за работили в чужбина са общо 640, демонстрират данните на организацията. Най-много са безработните, които идват от хотелиерството, ресторантьорството и туризма - 44.01%.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Общият брой на безработните в бюрата по труда през февруари тази година е бил 202 500, като безработицата е била 6.2%. КНСБ предвижда, че в края на годината тя ще доближи 10%, което значи 330 хиляди души.

Разпространението на безработицата

Извънредното състояние поради ковид се отрази незабавно на пазара на труда. Първи директни жертви на наредбите станаха туризмът, ресторантьорството, развлекателната промишленост и спортът, както и автобусните транспорти. Отворената стопанска система на страната и предприятията, които работи за експорт, също бързо бяха наранени след свиването на производството на огромните концерни в Европа, като най-лошото занапред следва като резултат на свитото ползване. През миналата седмица беше разгласен рекорден брой регистрирани в бюрата по труда от обществения министър Деница Сачева - 4700 единствено за 24 часа. Вчера 3 април, петък е последвал нов връх - 7138 регистрирани.

Топ 5 на градовете с най-вече записали се в бюрата по труда от началото на изключителното състояние са градовете София, Варна, Пловдив, Бургас и Сливен.

За същия интервал 16 март - 2 април броят на безработните почнали работа е 7 919. От Агенцията по заетостта обясниха обаче, че нормално има закъснение на действителното започване на работа и отписването и тези данни може да не са показателни за действителния брой на назначенията по време на изключителното състояние.

Най-засегнатите браншове

Най-засегнатият бранш на база данните на Агенцията по заетостта е хотелиерство, ресторантьорство и туризъм - 44.01%. От бранш Търговия, идват 18.74% от записаните в бюрата по труда. На трета позиция е преработващата индустрия (хранителна, текстилна, облекла, дърво, хартия, пластмаси) - 12.36%.

Следват Индустрия, машиностроене, химическа индустрия - 4.08%, превоз - 3.97%, просвета, спорт и развлечения - 3.01%, строителство - 2.80%, държавно управление; образование; хуманно опазване на здравето и обществена работа - 1.38%, професионални действия и научни проучвания и административни и спомагателни действия - 1.08%;

С под един % са записаните, идващи от сферата на финансите и застраховането (0.86%),
селското, горското и рибното стопанство (0,82%); основаване и разпространяване на информация и креативен артикули, ИКТ (0.57%). Най-малко са от бранш Операции с недвижими парцели (0.17%). В групата " Други действия " попадат 6.14% от записаните.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР