© Shutterstock В период на изключително сложни и мрачни прогнози

...
© Shutterstock В период на изключително сложни и мрачни прогнози
Коментари Харесай

Шокът понякога ражда успех

© Shutterstock В интервал на извънредно комплицирани и мрачни прогнози за икономическото бъдеще доста компании се пробват да трансформират бизнес моделите си. Някои, чиито чиновници от дълго време имат опит с работата от отдалеченост (и надлежно имат клиенти и поръчки), се оправят по-добре. Но за други трансформацията е по-трудна и лишава време. Повечето мениджъри вършат планове, че ограниченията против ковид са краткотрайни и бизнесът ще се върне към нормалност след несъмнено време - без значение дали 4 седмици или няколко месеца. Но за някои компании измененията може да са перманентни. Първите образци към този момент са забележими, като най-общо могат да се разделят в три групи: по-дигитално, по-автоматизирано, нещо ново.

Дигитализация в ускорител

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики На първо място по " разклащане " са тези компании, които до момента са зависели от непрекъснат поток от клиенти, като физически магазини, заведения за хранене, питейни заведения, кина, концерти, спортни събития и други При тях смяната на бизнес моделите в условия на зараза е най-сложна, само че пък след време може да докара и до плюсове и преосмисляне на бизнеса към по-силен модел. В центъра е още по-силното прекосяване онлайн на обичайни компании. Потребителите в самоизолация търсят в интернет артикули и услуги - от извършване на покупки до развлечение и от обучение до покупка на парцели и опазване на здравето.

Много промишлености прекосяваха през комплициран преход още преди ковид, а сегашната обстановка ще форсира тези промени, което ще се придвижи към предлагането и търсенето. Например стрийминг услугите ще заплашат одобрения бизнес модел на основаване и разпространяване на наличие. Все по-голям брой хора, затворени в домовете си, ще харесват тези нови платформи и надлежно ще станат лоялни клиенти. Което надлежно ще промени и предлагането. Позициите на обичайните играчи ще бъдат застрашени, в случай че те самите не създадат огромната промяна.

" Хората ще трансформират навиците си, а някои от тези привички ще станат непрекъснати. Има доста сегменти, в които потребителите постепенно се трансформират, а сегашната обстановка ще форсира целия развой ", съобщи за The Washington Post Сюзън Ати, учител в Stanford Graduate School of Business.

Висшето обучение по света също навлизаше постепенно в онлайн пространството, само че в този момент е насила експресно да предлага онлайн модули. Не е изключено университетите да не се завърнат напълно към предходния си модел, което пък може да им даде опция за привличане на нови студенти (и надлежно такси) отдалечено.

Време за роботи

COVID-19 подкопа основите на световното произвеждане. Много компании ще премислят и понижат веригите си за доставки през няколко страни. Далеч повече изгоди по време на зараза обаче може да има напредъкът в роботика, автоматизация и 3D принтиране. Например по време на пика на болестта в Китай, когато доста фабрики - снабдители за целия свят, бяха затворени, набъбнаха извънредно доста вложенията в индустриални роботи в страната, само че и на такива във всевъзможни други обслужващи промишлености.

От своя страна 3D принтирането се потвърждава като изключителна технология във време на рецесия, която бързо може да изготви съставни елементи и артикули, които са най-търсени от здравните управляващи - има образец за такива компании и в България.

Инженеринг на нови модели

Има и компании с новаторски решения в изискванията на ковид, посредством които се пробват да поддържат някакво равнище на доходи, като оферират услуги в бъдеще време. Сред тях са питейни заведения и заведения за хранене, които оферират така наречените от тях облигации, посредством които потребителят може да купи подобен ваучер, който да употребява след 30, 60 или повече дни. Естествено има и отстъпка.

Сред фирмите с краткотрайни модели са и огромни корпорации, които преустройват индустриалните си линии, с цел да оказват помощ в изработката на най-търсените в сегашния интервал артикули.

Понякога огромната смяна се случва поради неочакван потрес в системата. Много компании ще се съживят и ще се върнат към предходния си модел. Но за мнозина актуалната рецесия е късмет да премислят напълно бизнеса си и смяната да е непрекъсната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР