© Shutterstock Ина Тончева е съосновател на консултантската агенция за

...
© Shutterstock Ина Тончева е съосновател на консултантската агенция за
Коментари Харесай

Как да използваме дигиталния маркетинг по време на криза

© Shutterstock Ина Тончева е съосновател на консултантската организация за цифров маркетинг The Indigitals и трейнър в " Телерик академия ". Тя има над 13 години опит в региона на цифровия маркетинг, работейки главно в софтуерни компании, измежду които Chaos Group, Progress и Telerik. В кариерата си е заемала управителни позиции, свързани със основаването и ръководството на цифрово наличие и акции, продуктово позициониране и холистични маркетинг тактики. Основните ни старания по време на изключителни условия отвън дейностите, директно свързани с оцеляването на нашия бизнес, са да останем в контакт с клиентите си и даже да се опитаме да укрепим връзката ни с тях. С две думи - да влагаме.

Създаване на наличие

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Продължете или планирайте ново наличие с капацитет то да се трансформира в генератор на визити на уеб страницата ви. Съдържанието е главният инструмент за увеличение на органичния трафик. Не забравяйте, че сега влагаме в бъдещето, ухажвайки потребителите. Работим за следкризисния интервал - за момента, в който са подготвени да купят и би трябвало да си спомнят за вас.

Дигитална реклама

Дигиталната реклама в интервал на рецесия е подобаваща, в случай че търсенето за вашата услуга или артикул се е запазило или най-малко не е намаляло фрапантно - по този начин увеличавате възможностите си да сте пред очите на потребителите, когато те търсят интензивно.

Другата причина да не спирате цифровата си реклама, в случай че разполагате с бюджет, е, че доста компании ще прекратят или понижат рекламата си и канали, като Гугъл и Фейсбук ще поевтинеят. Освен че ще плащате по-малко, ще се откроите по-силно заради общия спад на излъчването на реклами.

Подходящи формати

Ако очаквате ползата към продукта ви да спадне в изключителните условия, насочете по-голямата част от бюджета си към ремаркетинг - проявление на реклами, на хора, които към този момент са били на уеб страницата ви. Подсилване на изявления във Фейсбук с таргет публика почитатели на страницата ви е елементарен и ефикасен метод в подобен сюжет. Откъм наличие помислете за нещо забавно, потребно или занимателно - можете да бъдете по-смели и разнообразни от нормалния си звук на връзка, защото потребителите ви също не са в нормалното си положение. Целта ви е да поддържате контакт с аудиторията си и да си спомнят за вас, когато са подготвени да купят.

В момента хората гледат доста повече видеoсъдържание. Освен обичайните авансово записани видеа Фейсбук видеата онлайн също са добра алтернатива. Те имат следните преимущества: основават очакване у аудиторията; работят дисциплиниращо на вас самите; дават по-добра статистика за гледаемост и посещения; почитателите ви получават вести, че предавате онлайн, т.е. самата платформа насърчава потреблението на този формат; също както авансово записаното видео - хората могат да го гледат и откакто събитието онлайн е завършило. Или пък не - зависи от вашите цели.

Проявете емпатия към клиентите си

Компании като Netflix или Loom пуснаха услугите си гратис за избран интервал от време. От една страна, вършат жест към потребителите, а от чисто бизнес позиция знаят, че на по-късен стадий ще трансфорат огромна част от безплатните консуматори в клиенти.

Малко компании разполагат с ресурсите на гореспоменатите, с цел да си разрешат сходна тактичност. Но можете да помислите дали имате ход, с който да демонстрирате схващане към клиентите си, без това да заплашва личното ви оцеляване.

Може да предложите да вземем за пример разсрочено заплащане - по-добър вид от това да не ви платят изобщо. В ресторантьорския бизнес, където закрепените разноски са съществени, евентуално е по-добре да функционирате на различен принцип посредством доставки или даже с понижени цени, в сравнение с да пандизите порти.

И не на последно място, комуникирайте с клиентите и потребителите си по имейл или посредством обществените медии. Напомняйте им за себе си. Уверете ги, че се справяте, даже да ви е мъчно. Това ще усили доверието им във вас.

В интервал на рецесия би трябвало да съсредоточим маркетинг напъните си върху това да останем в контакт с клиентите си, да ги обгрижваме, доколкото ни е допустимо. И това не безусловно е обвързвано с бюджет. В рамките на изключителната обстановка влагаме в следкризисния интервал. В позиция ли сме да търсим краткосрочно нарастване на продажбите, запитванията или клиентите? Има ли търсене за нашия артикул или услуга сега?
Зависи директно от това какъв брой е обиден нашият бранш. Ако има търсене за продукта или услугата ви, тогава е удачно да употребявате цифрова реклама и да създавате ново наличие.

Интересът към нашия продукт/услуга е в застой заради рецесията, само че желаеме да се подготвим за времето след рецесията, когато търсенето се съвземе. Какво да вършим?
В този случай е най-добре да продължите да оптимизирате наличието си и да създавате ново такова. Да продължите да ухажвате потребителите, които към този момент са във фунията ви, както и съществуващите клиенти.

Трябва ли да участваме в диалога за рецесията в онлайн пространството? Трябва ли да променим наличието, което произвеждаме, и в каква посока?
Ако можете да допринесете свястно към диалога за рецесията, би трябвало да се включите. Но не се опитвайте да се закачите към тематиката, надявайки се на трафик или внимание - не е етично и дейно. Относно формата на наличието - видеото набираше скорост в последните 1-2 години, само че сега потребителите употребяват видеосъдържание повече от всеки път. Свикват от ден на ден с видеоформата. Вие също би трябвало да започнете да свиквате със основаването му.

Уместно ли е да използваме цифрова реклама в този миг?
Да, в случай че за продуктът или услугата, която оферирате, имат интензивно търсене. Както и в случай че имате задоволително бюджет. Компаниите всеобщо ще спрат или понижат рекламата си и вашата ще се открои, също така ще поевтинее.

Трябва ли да понижа цените си?
Няма еднопосочен отговор. По-скоро бих задала въпроса по този начин: " Как мога да проявя схващане към клиентите си, без това да заплашва моето оцеляване? "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР