© Shutterstock Ако искате да получавате информация за най-важното от

...
© Shutterstock Ако искате да получавате информация за най-важното от
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама

© Shutterstock Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на маркетинга, рекламата и PR-а, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

На българския пазар

Анна Кастрева е новият управител " Корпоративни връзки " в " Kaufland България "

Още по тематиката
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (7 октомври)

" Нова " ще дава отговор за рекламните продажби на Scripps Networks Interactive; Мила Миленова е избрана отново за ръководител на БДВО; Започва акция за заместване на чуждиците в българския език; Nivea още веднъж стартира благотворителната си акция за деца, лишени от родителска грижа; Interimage към този момент е част от PR мрежата на Novum Worldwide; Удължават периода за кандидатстване в IAB MIXX Awards; Големите девет в рекламата; Новата рекламна акция Samsung vs. iPhone и други
7 ное 2017
Големите девет в рекламата

Кои са информационните групи, които ръководят над 210 млн. лева, или повече от половината рекламен бизнес в страната
3 ное 2017
Анна Кастрева към този момент заема поста управител " Корпоративни връзки " в " Кауфланд България ", като главните й отгворности на новата управническа позиция ще бъдат построяването и ръководството на репутацията на компанията. Отделът, който тя оглавява, е нов за комерсиалната верига хипермаркети, а задачата му е да сплоти обществените връзки, стратегиите за корпоративна обществена отговорност и вътрешните връзки на компанията.

Кастрева има над 13 години професионален опит в областта на връзките, като той включва ръководството на корпоративни, институционални, бранд и спешни връзки. Преди да стане част от екипа на Kaufland България, тя заема позицията управител " Корпоративни връзки и PR " в bTV Media Group, а кариерата си стартира като публицист във вестник " Дневник ". Кастрева има бакалавърска степен по публицистика от СУ " Св. Климент Охридски " и тапия по PR от The Chartered Institute of Public Relations, Англия.

" Нова броудкастинг груп " с двуцифрен растеж на приходите и през третото тримесечие

" Нова броудкастинг груп " отбелязва двуцифрен растеж в приходите и нарастване на облагата, излиза наяве от формалния доклад за третото тримесечие на 2017 година на притежателя на българската група - шведската компания Modern Times Group (MTG). В него е маркирано също, че делът на аудиторията в България на годишна база остава постоянен, както и пазарът на телевизионна реклама.

Шведската компания регистрира нарастване в общите доходи както за третото тримесечие, по този начин и от началото на годината до септември, демонстрира формалният доклад. За интервала от юли до септември приходите на MTG се равняват на 4.2 милиарда шведски крони, или почти 431 млн. евро, което съставлява органически напредък от 7% на годишна база. Приходите за деветте месеца са 12.2 милиарда шведски крони, или с 6.9% повече.
Печалбата преди заплащане на лихви и налози на MTG за третото тримесечие се равнява на 257 млн. шведски крони, в съпоставяне със 141 млн. крони през същия интервал година по-рано. През интервала януари – септември, облагата е в размер на 785 млн. шведски крони, което съставлява органически напредък от 6.4%.

Преди компанията да стартира с преструктуриране на бизнеса си и продажбата на редица поделения, данните на " Нова броудкастинг груп " бяха представяни в един район дружно с Чехия и Прибалтика. Сега докладът показва резултати само на интернационалния развлекателен бизнес на MTG, където влизат българският бизнес на групата дружно с френския канал Trace. Общите им доходи за третото тримесечие на 2017 година са 246 млн. шведски крони, а за интервала януари – септември се равняват на 817 млн. шведски крони, отчитайки органически растеж от надлежно 12% и 7.3%. Оперативната облага също бележи двуцифрен растеж на годишна база, равнявайки се на 29 млн. шведски крони за тримесечието и 100 млн. за деветмесечието на 2017 година
Повече по тематиката може да прочетете тук

Комисия за защита на конкуренцията санкции с близо 50 хиляди лева " Лаптоп.Бг " поради наличие в персонален видеоблог

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкция от 47 265 лева за нелоялна конкуренция на компанията за онлайн продажба на техника " Лаптоп.БГ ". Сумата съставлява 0.5% от чистите доходи от продажби на сдружението.

Преписката е формирана по искане на компанията " Голдън грийн стоун груп ", която ръководи онлайн магазина за компютърна техника evarna.com. Става въпрос за видео на блогъра Димитър Кожухаров в гейминг канала му Noobclever Gaming в YouTube с близо 39 хиляди почитатели. Във въпросното видео, оповестено при започване на годината, Кожухаров разяснява спецификите на частите на професионален компютър за игри от уеб страницата evarna.com, които съгласно него не дават задоволително и правилна информация, наричайки още компанията лъжлива. Той съпоставя параметрите и цените на частите на комютъра от evarna.com с тези на други марки в разнообразни платформи за електронна търговия. Накрая на видеото, гледано близо 20 хиляди пъти, показва по какъв начин би изглеждал сходен компютър със същите елементи, поръчани от уеб страницата desktop.bg, който е благосъстоятелност на " Лаптоп.БГ ". В допълнение постоянно в своите видеа Кожухаров загатва или демонстрира рекламен кадър на уеб страницата на " Лаптоп.БГ " и по-конкретно на продуктите им G:RIGS, които могат да бъдат закупени с отстъпка, в случай че потребителите вкарат промокод с името на YouTube канала му.

Според жалбоподателя " Голдън грийн стоун груп " блогърът е направил сравнителна реклама в интерес на desktop.bg, уронвайки престижа на evarna.com и съзнателно, насочвайки поребителите към покупката на рекламираните артикули G:RIGS.

В мнението на " Лаптоп.БГ " пред Комисия за защита на конкуренцията се показва, че компанията няма договорни връзки с блогъра за рекламни услуги, нито надзор или отношение към наличието, което той разгласява в персоналния си канал в YouTube. От компанията пишат още, че единствената им връзка с Димитър Кожухаров е, че той е измежду няколкото стриймъра, в чиито канали в YouTube се промотира опцията техните почитатели да пазарят с отстъпка артикули от desktop.bg посредством промоционален код. Ползата за съответните стриймъри е също да получат отстъпка от цената на продуктите, които биха закупили от " Лаптоп.БГ ".
Повече по тематиката може да прочетете тук

Кои са финалистите в тазгодишния конкурс " Effie – България "

Организатрите от Българската асоциация на информационните организации (БАКА) на десетото юбилейно издание на състезанието за успеваемост на маркетинговите връзки " Effie – България " оповестиха акциите финалисти в конкуренцията. Това е едно от най-важните събития за пазара, в което могат да аплайват както организации, по този начин и рекламодатели и цели да отличи рекламните акции и маркетингови практики, които са потвърдили оптималната успеваемост по измерими критерии.

Традиционно и тази година най-вече финалисти, общо 10 акции, има в категорията " Стоки ", следвана от " Услуги ". Най-малко поръчки, стигнали до финала на " Effie – България " има в категориите " Кормпоративни връзки " и " Промоции ". Официалната гала по награждаването ще се организира на 22 ноември в Sofia Live Club. Вижте цялостния лист с финалистите:

Категория " Стоки "

Кампания: Бомбичката се завръща
Клиент: Carlsberg Bulgaria
Агенция: Noble Graphics
Медиа организация: ББДО Груп/Медия Дайрекшън ОМД
Студио за видео продукция и анимация: ROBO

Кампания: Бутилка ЗаВръщане
Клиент: The Coca Cola Company
Агенция: Noble Graphics
Медиа организация: ZAC

Кампания: Крадецът на ябълки краде най-хубавото от момента
Клиент: Загорка АД
Агенция: All Channels Communication
Медиа организация: МедиаС Ком
Продуцентска компания: Filmmaker

Кампания: Магарешки несгоди
Клиент: Санофи България
Агенция: Publicis Sofia
Медиа организация: Zenith
Производство и дизайн: Уасаби

Кампания: Малко по-различна акция на Старобърно
Клиент: Загорка АД
Агенция: All Channels Communication
Медиа организация: МедиаС Ком
Продуцентска компания: Filmmaker

Кампания: Не на дрогата
Клиент: Ростар БГ
Агенция: Nitram

Кампания: Там, където
Клиент: Carlsberg Bulgaria
Агенция: Noble Graphics
Медиа организация: ББДО Груп/Медия Дайрекшън ОМД

Кампания: Торти Неделя. И за дребните моменти
Клиент: Неделя. The cake company.
Агенция: Saatchi & Saatchi Sofia

Кампания: World Class Bulgaria 2017
Клиент: Avendi
Агенция: A Team
Медиа организация: Knoway
Медиа организация: Аргент-2002

Кампания: Heineken – The Phone Call
Клиент: Загорка АД
Агенция: Next DC
BTL: QWERTY
Медиа организация: МедиаС Ком

Категория: " Услуги "

Кампания: Втора работа
Клиент: Пощенска банка
Агенция: ББДО Груп/Графити ББДО
Дигитална организация: FCB Sofia
Медийна връзка: Direct Media Kres
PR и цифрова организация: ББДО Груп/Проксимити София

Кампания: Голямото изтегляне
Клиент: Пощенска банка
Агенция: ББДО Груп/Графити ББДО
Дигитална организация: FCB Sofia
Медийна връзка: Direct Media Kres
PR и цифрова организация: ББДО Груп/Проксимити София

Кампания: Дори през зимата
Клиент: Lidl България
Агенция: Saatchi & Saatchi Sofia

Кампания: Между другото може да платиш онлайн
Клиент: Мобилтел
Агенция: KNOWAY
Медиа организация: Mindshare
Продуцентска къща: Чучков Брадърс Студио
Продуцентска къща: Фифт Дигрии
PR: Юнайтед партнърс

Категория " Промоции "

Кампания:MyTelenor App
Клиент: Теленор България
Агенция: DDB Sofia
Медиа организация: PHD Bulgaria

Кампания: Топ 3
Клиент: Lidl България
Агенция: KNOWAY

Категория " Корпоративни връзки "

Кампания: Герои на деня
Клиент: Икономедия
Агенция: Noble Graphics
Студио за видео продукция и анимация: ROBO
Аудио студио: Brambar Studio

Кампания: Мога там, желая тук
Клиент: Telus International Europe
Агенция: ББДО Груп/Проксимити София
Медиа организация: ББДО Груп/Медия Дайрекшън ОМД

Категория " Социална, медийна, политическа акция "

Кампания: Наградите, за които да стартира да се приказва
Клиент: Българска асоциация на информационните организации (БАКА)
Агенция: ББДО Груп/Графити ББДО
ПР и цифрова организация: ББДО Груп/Проксимити София
Дигитална организация: МетодияУеб

Кампания: Ти си това, което четеш
Клиент: Медияпул
Агенция: Saatchi & Saatchi Sofia
Дизайн и анимационно студио: Four Plus Studio
Звукозаписно студио: Brambar Studio

Кампания: Търся втора работа
Клиент: Майко Мила / Айрън Бюти
Агенция: Noble Graphics

Решенията против подправените вести в България, показани на срещата на АЕЖ и Фондация за свободата " Фридрих Науман "

Асоциацията на европейските публицисти в България (АEЖ) и Фондация за свободата " Фридрих Науман " бяха уредници на среща-дискусия: " Европа против дезинформацията: действителна опасност ли е кривата краставица за европейския план ".

Специални посетител лектори на събитието бяха Ида Линдвал от специфичното звено за битка с дезинформацията към Европейската работа за външна политика и Жак Пизе публицист от френския вестник Liberation, член на екипа на немската проверяваща организация Correctiv.org. По време на събитието се състоя полемика с присъединяване на български публицисти, основни редактори и специалисти, които разясниха тематиката подправени вести и дадоха съответни образци по какъв начин техните редакции се оправят с тях.

Ирина Недева, публицист от Българското национално радио и ръководител на Асоциацията на европейските публицисти – България, посочи, че е значимо медиите да признават грешките си, когато са сбъркали. Според нея всяка медия може от време на време да популяризира непотвърдена информация, само че когато откри грешката си би трябвало бързо да уведоми аудиторията си.

" Не вършим нищо по-различно от това, което по принцип се прави в публицистиката, а точно репортерите и редакторите ревизират обстоятелствата ", изясни основният редактор на dnevnik.bg Велислава Попова. " Обсъждахме концепцията дали да създадем графа за оборване на подправени вести, само че се отказахме, защото лъжите са толкоз доста, че ще е мъчно да преценим кое да опровергаем и кое не ", сподели Попова.

Платформа за оборване на погрешни вести се осъществя и в " Нова тв ". Тя беше показана от журналистката Марина Цекова. Тя изясни, че екипът им постоянно получават сигнали от фенове и ревизира истинността на едно или друго изказване, появило се в медиите. По думите на Цекова възходът на подправените вести може да се разчете и като един тип късмет за професионалните медии, защото хората от ден на ден ще се насочват към тях, с цел да търсят качествена информация.

Линдвал показа активността на звеното, в това число и проблеми от България, само че главен акцент в презентацията и бе прокремълската дезинформация. " Не утвърждавам концепцията " подправени вести ". Ние използваме термина дезинформация, тъй като той съставлява много по-добро пояснение на казуса, за който приказваме ", сподели Линдвал и добави, че методът на службата, която съставлява е просто да показват дезинформацията и да я опровергават с обстоятелства. Звеното за битка с дезинформацията е основано с решение на всички водачи на страните членки на Европейски Съюз през 2015 година Повечето от членовете му са командировани национални специалисти, т.е. техните страни покриват разноските за работата им.

Според Жак Пизе определението за подправена вест е да публикуваш информация с ясното схващане, че е погрешна. " На всекиго се случва да сгреши, изключително на политиците, защото колкото повече приказваш, толкоз по-голям е шансът да кажеш нещо погрешно, само че в случай че публикуваш нещо, за което знаеш, че не е истина, това към този момент е подправена вест ", сподели Пезе.

По мнението на всички участници най-хубавото средство за опълчване на подправените вести е безспорно качествената, професионална публицистика, която е прецизна към инспекцията на обстоятелствата и носи отговорност към аудиторията си.

Viasat World стартира нов ефирен канал

Британската телевизионна група Viasat World стартира нов ефирен канал Epic Drama, чието наличие ще бъде фокусирао към драма продукциите. За задачата Viasat World разгласи партньорството си с самостоятелния продуцент на телевизионно, кино и цифрово наличие all3media International. Каналът ще бъде стартиран на европейския пазар, а в България ще бъде реалност на 14 декември декември. Сред продукциите, които феновете, ще могат да гледат по Epic Drama са " Миниатюристът " (The Miniaturist), Close to the Enemy, първи и втори сезон на The Village, както и от първи до трети сезон на Miss Fisher’s Murder Mysteries.

Дигитален бизнес

AppNexus желае да разбие олигопола в цифровия маркетинг

AppNexus се занимава с създаването на рекламно насочени облачни технологии, които обезпечават на компанията финансиране от към 250 млн. $ през последните години. Сега обаче компанията се прицелва още по-нависоко в опита си да извади Гугъл и Фейсбук от непристъпната им зона на комфорт, посредством платформата си DSP AppNexus Programmable Platform. Тя съставлява подпора, създадена на правилото на изкуствения разсъдък. Console предлага бърза и точна оптимизация посредством технология, която построява персонализирани логаритми за покупки, създадени съгласно потребностите на клиентите и фокусирани върху съответни цели за успеваемост. Платформата не просто улеснява придобиването на рекламни права от доста и разнородни уеб сайтове, тя прави разбор на данните в действително време, определяйки оптималните условия за осъществяването на поръчките. До огромна степен компанията обезпечава и метод, по който фирмите дейно да разпределят разноските си за реклама.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Twitter удвои оптималната дължина на известията и разреши въвеждането на 280 признака

Фотограф: Kacper Pempel
След сполучлив тест Twitter реши да удвои оптималната дължина на известията и разреши въвеждането на 280 признака, заяви американската компания, като посочи, че това е миниреволюция за обществената мрежа, написа " Дневник ".

" Целта ни е да подсигуряваме запазването на бързината и краткостта, които въплъщават Twitter. Ще използван смяната на всички езици, където лимитът от 140 знака затруднява потребителите ", написа в блога си обществената мрежа, която извърши тест измежду консуматори през септември.

Удължаването на туитовете визира единствено известията с латински букви, припомня компанията, защото лимитът от 140 знака наподобява съставлява проблем на първо място за потребителите, които пишат на британски, испански, португалски или френски език, за разлика от тези, които пишат на японски, корейски или китайски.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Русия обмисля да приравни западни обществени мрежи и медии с " непознати сътрудници "

Русия обмисля да разшири закона си за " задграничните сътрудници ", като добави към него и непознати обществени мрежи и вкара ограничавания за издания, получаващи външно финансиране. Това разгласи ръководителят на фракцията в съветската Дума Сергей Неверов, написа " Дневник ". Според него мярката ще е отговор на решението на Съединени американски щати да записват следената от Кремъл телевизия RT (бившата Russia Today).

Фракциите в Думата не са единомислещи какви би трябвало да бъдат рестриктивните мерки за медиите. Според депутата от " Единна Русия " Пьотр Толстой (чието име нашумя в българските медии предходната година) " с изключение на официално присъединяване в капитала - т.е. в уставния капитал, или във действието на (медията) на територията на Русия има и въпроси като продан на наличие. В този проект в Съединени американски щати към този момент са наложени ограничавания на дейностите в обществените мрежи на медии, произхождащи от Русия. " Затова съгласно него Русия е подготвена да отбелязва изявленията на непознати медии в обществените мрежи с етикет " непознати сътрудници ".

Сегашната законова рамка в Русия, която работи от 2012 година, планува всички неправителствени организации, по едно и също време финансирани от чужбина и занимаващи се с политическа активност, да се отбелязват като задгранични сътрудници. След тази регистрация те би трябвало да дават постоянни отчети. Във всяка своя обява " непознатите сътрудници " би трябвало да упоменават статуса си. Финансите им подлежат на наложителен одит, а също по този начин би трябвало да се регистрират пред управляващите за дейностите си.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Нова финансова инжекция за Snap след незадоволителните финансови резултати

Snap, която управлява онлайн платформата Snapchat, регистрира фрапантно намаляване на цената на акциите си. Това се дължи на незадоволителните финансови резултати на американската група за третото тримесечие. Snap генерира доходи от онлайн реклама надалеч под своите упования и тези на Уолстрийт, както и слаб растеж на потребителите. В този сериозен за компанията миг, китайският софтуерен колос Tencent – притежател на обществената мрежа WeChat закупи 12% от акциите на американската Snap, като към този момент има акции на стойност 2 милиарда $.

По този метод основните акционери в Snap стават два – Tencent и Comcast, която вложи 500 млн. $ в софтуерния стартъп преди няколко месеца. Анализатори считат, че Tencent, която е най-голямата компания за игри в света по доходи, се възползва от обществените мрежи, където да разпространява своите игри за смарт телефони, като Honour of Kings. По този метод тя ще има потребност от локални обществени мрежи, с цел да популяризира игрите си на задгранични пазари.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Медиен бизнес

Мери Хокадей: Медийните и софтуерните компании съществено би трябвало да обмислят ролята си

От 2014 година Мери Хокадей оглавява BBC World Service English, където дава отговор за подбора и основаването на аудиосъдържание, предопределено за британски говореща публика, или общо 75 млн. души седмично. През 2006 година тя е заместител началник на BBC Radio News, където работи с екипите на Today, The World at One и Radio 5live. Впоследствие тя застава отпред на BBC Newsroom, отговаряйки за централните радиоемисии на BBC News, BBC News Channel, BBC Radio Newsroom, както и за новинарския уеб страница BBC News.

Според нея най-голямото предизвикателство пред актуалната публицистика идва от държавните управления и организациите, които поставят доста старания, с цел да подкопаят работата на положителните публицисти. Хокадей описа пред " Каитал " за работата й в BBC и ограниченията, които медийната компания подхваща за справяне с подправените вести.
Цялото изявление може да прочетете тук

Рекламен бизнес

Усещането да видиш Salvator Mundi

Последното оживяло картинно платно на Леонардо да Винчи Salvator Mundi ще бъде препоръчано на аукцион на 15 ноември от английската аукционна къща Christie`s, като цената на творбата се чака да доближи цена от 100 млн. $.
Salvator Mundi (Спасителят на света) изобразява Исус Христос с кристално кълбо, символизиращо Вселената и се допуска, че е нарисувана към 1500 година и е една от 20-те оживели картини на Леонардо.

За да промотира аукциона, рекламната организация Droga5 NY подчертава на чувството на хората, наблюдавайки платното, в сравнение с самото произведение на изкуството. Рекламният клип на Christie`s демонстрира редица разнообразни и неподправени реакции на голям брой хора, всеки от тях съзнаващ и разбиращ Salvator Mundi по собствен личен метод. Кампанията, наречена " Последният да Винчи " е изпълнена в партньорство с фотографът Надав Кандер, който е сложил скрита камера зад платното, с цел да може да улови персоналните страсти на всеки от посетителите. Във видеото, което продължава повече от четири минути, нито един път не е показано творбата Salvator Mundi.



Детското въображение през зимата, в новата акция на The North Face

Рекламният клип на американския бранд за дрехи измежду природата The North Face, сниман в партньорство с Sherpas Cinema, завоюва премия на интернационалното кино съревнование Banff Film Festival в категорията " Най-добър ски и сноуборд филм ". Кампанията, наречена " Въображение ", показва детската фикция и необятните благоприятни условия, които тя обрисува. В рекламния клип, малко момченце, возейки се на задната седалка на колата, оглежда с интерес зимните картини, които се сменят пред погледа му. И по този начин внезапно редом до колата се появява скиор, който стартира да кара ски по покривите на къщите, през улиците, като че ли летейки във въздуха. Това е ролята на професионалния скиор Том Уолиш. Пътят им продължава дружно до учебната спирка, където се засичат и разминават всички скиори във въображението на децата, незабелязани от порасналите им родители.
Повече за акцията може да видите тук



Свободни позиции:

" Макс Кредит " разгласи вакантна позиция за маркетинг управител.

" Банка ДСК " разгласи вакантна позиция за експерт " Връзки с корпоративни клиенти ".

TriplePro Bulgaria разгласи вакантна позиция за Content Srotyteller.

*Информация за корпоративни вести, акции, идни събития и свободни позиции в региона на PR, маркетинг и реклама можете да изпращате на публицистичния ни e-mail: [email protected]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР