© Reuters - Агресивната политика на китайското правителство направи възможно

...
© Reuters - Агресивната политика на китайското правителство направи възможно
Коментари Харесай

Когато чисто означава студено

© Reuters - Агресивната политика на китайското държавно управление направи допустимо чудото – огромна част от зимните дни в Пекин да са със синьо небе и чист въздух.

- Китай към момента не е решил изцяло казуса със замърсяването на въздуха. Една от борбите е извоювана, само че не и цялата война. Още по тематиката
Китай организира невиждана акция против мръсния въздух

Производството на над 40% от заводите е било спирано за несъмнено време през последните няколко месеца
26 окт 2017
Смогът въодушеви китайските управляващи

Замърсяването на въздуха в Пекин доближи непоносими равнища и институциите в страната най-сетне признаха публично казуса
10 дек 2015
Пекин за пръв път разгласи " код алено " за замърсяване на въздуха
7 дек 2015
Китай ще бракува милиони коли в битката със смога

Замърсяването на въздуха към този момент е измежду задачите на държавното управление
27 май 2014

Пекинската метростанция " Гуомао " е основна точка, към която всяка заран гъмжат разнообразни транспортни средства. Автобуси, коли и колела кръстосват 24-милионния град в измамлив безпорядък, който може да смути всеки новопристигнал екскурзиант, само че не и локалното население, за което този темп е всекидневие. Все по-рядко обаче се виждат велосипедисти и пешеходци, които носят маски на лицето си, тъй като през последните няколко месеца в Пекин небето е чисто и синьо.

На война със смога

Според държавен проект се чака до 2020 година небето над Пекин да е чисто в 292 дни от годината и по всичко проличава, че се работи интензивно в тази посока и към този момент има резултати. През 2017 година са регистрирани 226 дни с " добър въздух ", което е с 50 дни допълнително от 2013 година В същото време броят на дните със съществено замърсяване е понижен от 58 на 35. Джън Дзинхай, представител на Бюрото по отбрана на околната среда, разяснява, че амбициозните резултати са реализирани със съществени ограничения за надзор над нездравословните излъчвания (в Пекин от години се управлява придвижването на коли, съгласно номера на автомобила е позволено придвижването му в едни дни и неразрешено в други дни на седмицата) и възбраната на приложимост на въглища, която е довела до затварянето на над 11 000 заводи и предприятия.

Но до момента в който столичани се радват на опцията да дишат умерено, в покрайнините на града и в няколко региона в северната провинция Шънси недоволството на локалното население пораства. Причините са две – чистият въздух в Пекин има цена и тя се заплаща от жителите на регионите в покрайнините на столицата и градовете в северната провинция, в която хората се устоят главно с работа във фабриките за извличане на въглища. Правителствена наредба забрани използването на въглища в индустриалната и домакинска сфера, което обрече доста фамилии на студена зима. Наказанията за неспазване на заповедта са съществени и никой не дръзва да я нарушава.

Алтернативата, която предложиха управляващите, бе газифициране на регионите, които разчитат главно на въглища, и използването на други възможности като климатици и електрически печки. Традиционно обаче зимата в Пекин е суха и студена, а честият и доста мощен вятър я трансформира в съществено предизвикателство, изключително за семействата, които разчитат на отопление с въглища. Още повече че газифицирането на домовете на толкоз доста фамилии допуска време, а и средства, които огромна част от семействата не могат да си разрешат.

Кой страда от чистия въздух

Драстичните държавни ограничения се отразяват най-болезнено на бедните региони в покрайнините на Пекин, а в провинциите към столицата се заприказва за държавна политика против бедните, които обезпечават чистия въздух в Пекин с цената на измръзването си. В китайската онлайн платформа Weibo се появи фотография на възпитаници от междинното учебно заведение в Цюиян, провинция Хубей, за които образователния ден се случва на спортна площадка на открито, където е доста по-топло от залите на самото учебно заведение. На нула градуса, поради слънчевите лъчи денем, учениците траяли заниманията си, откакто учебното управление измерило температура от -9 градуса в класните стаи. След като информацията се появи онлайн, гневните реакции провокираха незабавни дейности от локалната община, която обезпечи краткотрайно отопление на 11 съществени и междинни учебни заведения в провинцията.

Кореспонденции на в. New York Times демонстрират, че неодобрението към държавните наставления измежду локалното население е високо, само че нормално никой не се съгласява да застане с същинското си име и лице. Всеки търси самичък решение за оцеляване в суровия зимен сезон и това се отразява в повишаване равнището на контрабанда на въглища. Няколко дни преди настъпването на китайската нова година още веднъж с държавна наредба бе позволена използването на въглища, само че единствено в крайните региони на Пекин. " Пълен парадокс ", разясняват локалните жители, тъй като възбраната, която в границите на няколко месеца обрече на банкрут някои от най-големите производители в региона, направи позволеното в този момент потребление на въглища невероятно. Въглища няма или в най-хубавия случай се намират в отдалечени места на цена, която надвишава в пъти същинската им стойност. " И още веднъж е по-добре да се отопляваме с климатици, в сравнение с с преди наличните въглища ", споделят хората.

Агресивната политика на държавното управление обаче направи допустимо чудото – огромна част от зимните дни в Пекин да са със синьо небе и чист въздух, което пък се отрази в спада на продажби на маски за предотвратяване от нездравословните частици във въздуха и пречистващите филтри в домашна среда. " Хората не трябва да не помнят, че държавното управление единствено извършва това, което желаеха те. Мръсният въздух се беше трансформирал в сериозна опасност за здравето и живота на хората. Нивата на замърсяване преди бяха в пъти над естествените стойности и без фрапантните ограничения, които взеха формалните управляващи, чистото небе над Пекин щеше да остане положително благопожелание ", разяснява пред в. South China Morning Post Си Шаодон, професор по екология в Пекинския университет. Основателят на Института по екология в Пекин, Ма Джън, добавя, че " отвън радара на държавните ограничения са по-малките заводи за въглища, само че ще се стигне и до тях. Въпреки че в този момент би трябвало да се обърне съществено внимание на замърсителите на водата и почвата, тъй като вредите са големи, а е мъчно да се проследят и разпознават ".

Не единствено локалното население, само че и експерти намират пробойни в фрапантните държавни ограничения. " Това, в което се провали тази амбициозна стратегия, е сложността на газифицирането на селските региони. Всеки желае синьо небе, само че то не може и не трябва да се заплаща от изнемогващите и замръзващи селяни и фермери в по-бедните провинции ", споделя Тиен Миао, експерт по енергетика в института Everbright Sun Hung Kai Co., представен от в New York Times.

В северната провинция Шънси локалните управляващи, с цел да впечатлят ръководещите в Пекин, са подхванали даже още по-драстични ограничения и са иззели от популацията печките за отопление с въглища, преди да обезпечат различно отопление. И по този начин са обрекли на непоносима зима към 37 млн. души. Официалното пояснение е, че държавният проект за чист въздух в градовете е инвестиция във времето и би трябвало да се поддържа стремежа на китайския водач Си Цзинпин, който по време на визитата на американския президент Доналд Тръмп разгласи, че " Китай е на шофьорското място в интернационалната самодейност за отговор на климатичните промени ", като прави всичко допустимо, с цел да понижи нездравословните излъчвания. Посока, която поддържат всички, само че на друга цена.

Строги, само че обективни

Китай разгласи война на смога с петгодишна стратегия още през 2013 година Оттогава до момента 28 от най-застрашените градове са отбелязали забележителен спад в замърсяването на въздуха с към 15%, което съгласно Greenpeace е прогрес, само че не толкоз забележителен, колкото се е очаквало. " Втората фаза на държавния проект би трябвало да бъде надалеч по-амбициозна и систематична, с цел да докара до предстоящите резултати. Преминаването на различни източници на отопление, което е един от стълбовете в тази стратегия, е сложено пред риск поради някои мощно изразени стопански ползи, които поддържат бизнеса с въглища и излагат на заплаха здравето на хората ", разяснява Хуан Уей от офиса на Greenpeace – Азия, пред в. South China Morning Post. В отговор от Министерството на околната среда дават обещание да засилят контрола над фабриките за рандеман на въглища, като разпратят към 5600 инспекторски екипи в засегнатите 28 градове, които да създадат щателна инспекция и упражнят надзор с санкции или затваряне на фабриките до края на март. " Въпреки всички ограничения, които държавното управление взема, Китай към момента не е решил изцяло казуса със замърсяването на въздуха. Една от борбите е извоювана, само че не и цялата война ", обобщава сп. Economist.

Бизнес от въздуха

Жителите на Пекин търсят независими разновидности за справяне с рисковата за здравето им рецесия. Голяма част от семействата са запасени с най-малко няколко пречиствателя на въздух, към които се прибавят наложително и овлажнители. Най-популярният метод за пазаруване на аксесоари за чист въздух е онлайн. Големите онлайн търговци разполагат с многообразие от пречистватели, овлажнители, маски за лице, в това число и зелени растения, които покачват равнището на О2 в дома и се предлагат като спомагателна отбрана. Изключително известно е и така наречен лазерно яйце - механизъм, който мери замърсеността на въздуха и дава тенденция какъв брой от наличните вкъщи пречистватели да се пуснат в приложимост. Средната му цена е към 150 лева, а пречиствателите са от 800 лева нагоре. В производството на пречистватели се впусна и една от водещите компании за произвеждане на телефони и компютъри – Mi. Разнообразието от маски за лице е впечатляващо. Лидер в този бранш е основаната в Съединени американски щати, само че ръководена от китайци компания Vogmask, която е със относително високи цени, поради забавния дизайн на маските. Около 45 лева е междинната цена на предлаганите аксесоари, до момента в който в набиращата огромна известност в Китай японска верига MINIso се намират маски и за 5-10 лева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР