© Ognen Teofilovski Ако не използват този звезден момент, Македония

...
© Ognen Teofilovski Ако не използват този звезден момент, Македония
Коментари Харесай

Мнения Daily - Скопие е на път да изпусне своите 15 мин. слава

© Ognen Teofilovski Ако не употребяват този звезден миг, Македония е обречена на давност. Още по тематиката
Мнения Daily - Дано македонците осъзнават какво е заложено на карта

И още: Доброто ръководство се нуждае от надзор над властимащите; Преден пост на Ердоган в Германия
1 окт 2018
Мнения Daily - Как войната още веднъж стана нормален инструмент

И още: Основните ни партии се " патриотизират " ; Здравната промяна на Ананиев: още по 12 лева на месец за същото
27 сеп 2018 Геополитика

Скопие е на път да изпусне своите 15 мин. популярност

От коментар на проф. Ивайло Дичев за " Дойче Веле "

Из обществените мрежи се носят насмешки с нелепостта на македонците, които " се самозакопаха ", само че в действителност не става дума за нелепост, а за оня свръхценностен комплекс, който на Балканите имат всички. Македонците си показват, че страната им е на супер значим кръстопът, откъдето ще минат и тръбите на съветския газ, и бежанците, " пуснати " от Ердоган, и южният фланг на НАТО. Кой не се изсипа да ги агитира; немският министър Маас чак пусна шегата: " Ако желаете да срещнете немски министър, идете в Скопие ". Човек ще си намерения, че не една дребна страна се пробва да се примъкне към Европа, а тъкмо противоположното - че Брюксел ѝ повтаря " Присъединете се към нас, че без вас сме напълно зян ".

Македонската драма става още по-историческа поради намесата на Русия, която искрено декларира, че е срещу предвижданото уголемение на НАТО и в същото време скрито поддържа изблиците на национална горделивост с пари (такова нещо се чу и за Гърция) и подправени вести като тази: Европейски Съюз се готвел да изпълни китна Македония с бежанци, та по тази причина толкоз упорствал. Не е за подценяване и поддръжката на Орбан, трансформирал се в знаме на европейската дезинтеграция. Е, по какъв начин да не се чувстваш значим, като си попаднал сред чука и наковалнята на подобен всеизвестен сбъсък!

Само че, в случай че не употребяват този звезден миг - до момента в който на власт в Гърция е сговорчивият анти-националист Ципрас, преди западният свят дефинитивно да е превзет от национал-егоисти и Тръмп да е закрил НАТО, до момента в който българското и австрийско председателство към момента припомнят на всички, че има Балкани - македонците просто ще слязат от дневния ред на Запада. Държавата БЮРМ постепено ше се изпразва от хора, може би албанците ще стартират да не се усещат добре в нея, а Скопие вместо в пакет със Сърбия и Черна гора ще бъде изтикано към аварийна пейка до Босна и Косово.

Пъченето с исторически гордости в балканския ареал има за цел да избие тъжното чувство, че сме дребни и незначителни. Вероятно по тази причина македонците са се хванали с този пусти Александър Македонски - най-малко едно нещо да има, с което да ги свързват. Трудно е за страни като балканските да се наложат на международния пазар с някаква национална марка, да заемат позиции по интернационалните спорове, да удивят света с научни открития. От това самочувствието, несъмнено, страда. Затова пък доста по-лесно е да се получи самопризнание в полето на въображението - да почитат името на страната, да признаят езика ѝ. Така са всички на Балканите - отпред с гърците, задали модела на туристическия шовинизъм в района: монополът върху античното завещание за тях е въпрос на живот и гибел. Понякога нападения вършим и ние, българите, наследници на траките (население елинизирано също като и античните македонци), мъчейки се да отмъкнем я Орфей, я Дионисий.

Символната политика има тази специфичност да се забърква от ден на ден и повече, за разлика от прагматичната, при която проблемите се вземат решение и просто отпадат. Така че доста ще е добре в този момент Скопският парламент просто да си откри някакво опрощение (нереални изборни описи, 91% от гасувалите за...) и да одобри промяната на името, с цел да може всички в този район да продължат напред. Този спор взе да омръзва, а след досадата, знаем го добре - идва ред на забравата.

--------
На дневен ред идват предварителните парламентарни избори.

Кризи

Кибиците и сеирджиите спънаха Македония

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук-профил

Фотограф: Marko Djurica
За страдание, както акцентира и наблюдаващият на македонската сцена Сашо Орданоски, резултатите от референдума бяха избрани не толкоз от последователите на държавното управление и Преспанския контракт, нито от де факто бойкотиралите го почитатели на ВМРО-ДПМНЕ. Недостигащият брой гласове до 50 на 100 плюс един бяха " обезпечени " от... кибиците, от сеирджиите. От тази неунищожима балканска порода на дебелоглавия примат, който не има вяра на никого и на нищо и гледа с съмнение на всяка работа, която изисква съдействие, разбиране, религия в общия триумф, отвод от съмнението, че някой се готви " да те прекара ".

Тези хора не схванаха - за следващ път - залогът, който крие референдумът за бъдещето на тяхната страна, и оттова - за техния живот, за фамилиите и децата им. Мощната акция на враждебни външни сили против договореностите от Преспа в допълнение ускориха недоверието, съмненията и пасивността на решилите да гледат сеир, вместо да заемат позиция.

Оттам нататък всичко останало бе предвидимо. Опиянени от " успеха " си да гледат сеир в профил, деятелите и почитателите на ВМРО-ДПМНЕ се изсипаха на улицата с цел да " честват ". Какво честват по-точно не е ясно, само че се видя, че размахват флагове със... знака на Вергина, който бе изменен като формален байрак на Македония още при започване на спора с Гърция през 90-те години. С това те дадоха добър тласък на опиянения шовинизъм на юг от македонската граница също да излезе на улицата и още веднъж да се " пази ".

Това, което следва, е правилно написано от Орданоски. ВМРО-ДПМНЕ отхвърлиха да признаят легитимност на референдума и да гласоподават в интерес на конституционни промени, легитимиращи контракта от Преспа. На ръководещото болшинство му липсват 9 гласа с цел да наложи измененията с квалифицирано болшинство от 80 депутати. Тогава на дневен ред идват предварителните парламентарни избори. ВМРО-ДПМНЕ е в тежка рецесия и надали може да играе за победа на тези избори. Ключът към изборите се държи от главната албанска партия ДУИ на Али Ахмети.

Позицията на Албанските водачи ще кристализира и ще стане явна в отношението им към апела на Зоран Заев за бързи предварителни парламентарни избори. Ако поддържат това искане, албанските водачи ще допринесат за излизане на Македония от задънената улица. Ако слагат условия и бавят подготовката за изборите, ще алармират за един изменящ се албански дневен ред в развиването на македонската драма.

-------

Как да избегнем задушаващата застоялост на Борисов и противоположния завой на Нинова.

Федерализъм

Влизането в ядрото на Европейски Съюз ще преоснове българската държавност

От коментар на водача на " Да, България " Христо Иванов за Mediapool.bg

Фотограф: Dado Ruvic
Днес в България нито ръководещите, нито опозицията в Народното събрание, могат или даже желаят да осъществят програмата от промени, нужни с цел да оздравим държавността си и да подсигуряваме за децата си място в ядрото на Европейски Съюз.

Борисов неведнъж потвърди на процедура, че няма никаква воля нито да реформира правораздаването, нито да почисти гнилите ябълки във финансовия бранш и държаните сдружения, нито да се разграничи от Пеевски и всички свои останали корупционни " другари ". Действията му в енергетиката, сигурността, интернационалните връзки водят само до все по - мощна взаимозависимост от Кремъл и Анкара.

Побратимяването му с Обран е окончателното му присъединение към корупционно-путиноидната ос на новите властнически режими в съветската " близка чужбина ". Нинова се пробва да потвърди, че може да бъде още по-енергичен и коренен реализатор на същата стратегия: в случай че Борисов имитира присъединение към Еврозоната и ядрото на Европейски Съюз, тя непосредствено и категорично се отхвърли от този курс; в случай че той не прави промени, тя напусна Народното събрание...

За момента Борисов резервира своята преднина като по-ловък състезател, само че времето му явно изтича и неговата игра има един единствен край – власт на откровени анти-европейски национал-популисти, водени от Нинова или някой още подеструктивен водач. Пред страната ни, обаче, има и различен път. Ние имаме действителен късмет посредством бързо и уверено излекуване на основните браншове на държавното ръководство и финансите да си осигурим място в бъдещото ядро на Европейски Съюз. На процедура, това значи преосноваване на българската държавност и народна власт и опция да участваме интензивно в построяването на бъдещето на Европа, такава каквато би съответствала и на нашите ползи и полезности.

За да се осъществя този сюжет, обаче, е нужна основна смяна в курса на страната. България би трябвало да се откаже от задушаващата застоялост на Борисов и противоположния завой на Нинова и да премине на по-висока скорост. Това може и би трябвало да стане на идните Европейски избори. На тях съюзът ще се раздели на два лагера. В единия ще бъдат страните, които са подготвени да продължат построяването на единна Европа като главен инструмент на споделените независимост, сигурност и разцвет, в това число и с нужните корекции във връзка с бюрократизацията на Съюза и прекомерното му отделяне от корените си. В другия ще бъдат тези, които ще завият към авторитаризъм, изолираност и безперспективност.

Тези избори ще бъдат същински референдум за бъдещето и посоката на България в Европа. Затова, на тези избори българската демократична гражданска общественост, би трябвало да се консолидира към новата национална цел: " България – в сърцето на Европейски Съюз! ", да наложи нужните промени като главен политически дневен ред и да провокира парламентарни избори за ново ръководство, което има волята да го осъществя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР