© Надежда Чипева - Столицата има всички предпоставки да предлага

...
© Надежда Чипева - Столицата има всички предпоставки да предлага
Коментари Харесай

Нощният ръст на София

© Надежда Чипева - Столицата има всички предпоставки да предлага 24-часови услуги и занимания, само че към този момент градът не развива капацитета си
- Живот след смрачаване има, само че той е надалеч от качеството на лъскавите и разнородни нощни дестинации в Европа
- С малко старания от общината и още творчество от бизнеса градът може да се оживи и отвън уикендите и лятото Част от тематиката Нощната стопанска система на София
Туристите в София: Уикенд резултат за стопанската система

Чужденците са привлечени от изобилието на заведения и преференциалните цени, а част от столичните питейни заведения и заведения за хранене се радват на по-висока посещаемост

Икономика след среднощ

Софийските клубове и питейни заведения оферират от ден на ден многообразие от алкохол и музика. Приходите порастват. Клиентите им обаче са едвам към 20 хиляди.
Още по тематиката
Туристите в София: Уикенд резултат за стопанската система

Чужденците са привлечени от изобилието на заведения и преференциалните цени, а част от столичните питейни заведения и заведения за хранене се радват на по-висока посещаемост
13 апр 2018
Дискретният туристически взрив в София

Столицата претърпява подем на визитите от чужденци поради интензивната конкуренция сред нискотарифните компании RyanAir и WizzAir
20 ное 2016
Антонио Бандерас надали среща усложнения да си откри място в който и да е било бар в Лос Анджелис, Лондон или Кан. Но не и в случай че се намира на ул. " Шишман " в центъра на София. Тогава, както се е и случило в реалност, едно от известните заведения на улицата се оказва прекомерно претъпкано, с цел да одобри и неговата личност. Вечерта на артиста е избавена единствено с помощта на зоркото око на една сервитьорка и един бар стол, който по съвместителство приема и функционалността на маса за холивудски звезди. Антонио от своя страна се трансформира в постоянен клиент на въпросния бар, когато се отбива в България по работа.

Такава е нощна София - на пръв взор затънтено място, което крие куп чудатости. Столицата има всички предпоставки да е 24-часов център на услугите и заниманията като Лисабон, Барселона или Берлин - относително хубаво време, дребни пешеходни дистанции, ниски цени, движеща се нагоре стопанска система и възходящ туристически интерес. Но към момента не изпълва този капацитет. Живот след смрачаване има, само че той е надалеч от качеството на лъскавите и разнородни нощни дестинации в Европа. От седмица в града се задвижи услугата нощен градски превоз, което евентуално ще подтикне повече хора да са дейни и след среднощ. Много други подправки за положително и забавно превозване през нощта обаче към момента липсват. Като за начало, пробвайте се да се сетите за повече от три разновидности на музикални заведения или за пет денонощни ресторанта в град с повече от 1.5 милиона поданици.

Нощната стопанска система на София може и да не пораства рисково бързо, само че растеж има и той е много постоянен през последните години - притежателите на заведения регистрират все по-големи обороти, а типовете заведения стават по-разнообразни (вижте на стр. 14). Една от аргументите за това (макар и не основната) са множеството туристи в града през последните две години (повече на стр. 18). Тези придвижвания на горе демонстрират, че нощната стопанска система на София има капацитет, който при композиция от мъдро ръководство на града и деятелност, може да се осъществя бързо.

Особености на нощната стопанска система

Нощната стопанска система е необикновен феномен, който се ръководи мъчно. Ако й създадеш верните условия и тя се развие пълноценно, може да е прелъстителен актив както за локалните поданици, по този начин и за туристите. Ако я оставиш да избуи прекомерно, може да се сблъскаш с неприятности, неодобрение и даже престъпност. Задушиш ли я с прекалено много надзор и регулация, рискуваш да убиеш значима част от прекарването и образа на даден град.

Засега София не е напълно наясно къде се намира в тази координатна система. Нощният живот в центъра на града сигурно не е избуял до степента, в която да основава неприятности. Дали е задоволително прелъстителен, е въпрос на интерпретация.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
" В пиков миг наподобява тъкмо толкоз жива, колкото и градовете, които обичайно назоваваме нощни и юношески - Лондон, Амстердам, Барселона ", споделя икономистът от " Индъстри уоч " Лъчезар Богданов. " Проблемът е, когато е вторник, ноември, като завали дъжд или сняг, така наречен крила на сезоните, когато по улиците няма хора, " довършва той. Истинските нощни дестинации допускат друга компактност на дейностите - непрекъсваем цикъл през цялата седмица. Засега София остава в обичайното систематизиране - по-силен уикенд и по-слаби дни от седмицата, а питейните заведения и заведенията, които избират да работят през останалото време, търсят способи да притеглят клиенти, като да вземем за пример обезпечат жива музика. Това се удостоверява и от данните на приложението за таксиметрови транспорти TaxiMe, което регистрира над двойно нарастване на нощните поръчки в петък, събота и неделя по отношение на понеделник и вторник. В последните две години столицата притегли рекорден брой туристи, които обаче не компенсират толкоз мощното ползване през седмицата.

Всяка градска стопанска система на развлечението се движи от локалните хора, а София, наподобява, е в интервал на преход. " Промени се самата просвета на поколенията. Пада потреблението на корав алкохол за сметка на виното и бирата ", споделя Александър Александров, притежател във веригата " Кривото ". " Преди заведенията бяха доста по-универсални. Бяха си кръчми и нямаше толкоз питейни заведения. Сега клиентите идват, хапват и се реалокират. Предпочитат нещата да се случват по-набързо ", споделя той. Заведенията за хранене, които работят непрекъснато, са изгубили нощен бизнес. " Кривото " съществува от 25 години, като денонощната работа стартира през 1999 година Преди 40% от приходите са идвали от нощната консумация, в този момент - 20%, като спадът ѝ се усеща фрапантно в последните 3-4 години. Чисто финансово за тези, които не престават да работят през нощта, става рентабилно. Тогава се вършат някои подготовки за идващия ден, заобикаля се процесът по отваряне и затваряне, разноските за таксита на личния състав.

Политиката среща бирата

Дали в града би трябвало да има повече интензивност през нощта или не, несъмнено, е полемика с най-малко две конфликтни гледни точки. Центърът на София, където са съсредоточени и голямата част от нощните интензивности, е кондензиран с жилищни здания. Никой не би желал нощният живот на града да се случва тъкмо под неговия прозорец.

" Взехме решението да прекратим 24-часовия режим на работа, откакто преди няколко години влезе в действие законът за тютюнопушенето. Когато клиентите излизат да пушат на улицата в 2 часа сутринта, съседите се нервират, а ние не желаеме да скапваме взаимоотношенията си с тях ", изяснява притежателят и шеф на веригата заведения " Дивака " Ивайло Андонов. Успешните европейски туристически градове към този момент се сблъскват с рисковата фаза на този проблем. " Туристите са терористи " се трансформира в едно от емблематичните послания на " туристофобията ", която се усеща измежду локалните поданици тук-там като Барселона. Добрата вест е, че София е надалеч от този проблем.

Столицата обаче е задоволително огромна и жива, с цел да се сблъсква с обстоятелството, че и нощният живот би трябвало да се ръководи. Сериозен симптом от последните няколко месеца беше опитът на Столичната община да вкара възбрана за консумация на алкохол на улицата и в парковете, " в случай че тя води до противообществени прояви ". Отпорът против станалата известна като " възбрана за пиянство на бира в градинките " беше толкоз мощен, че общината замрази измененията в Наредбата за публичния ред и към този момент шести месец се притеснява да повдигне тематиката още веднъж. Сега нощният живот е заплашен от друга регулация - препоръчаната от Валери Симеонов възбрана за повдигане на звук сред 23 ч. и 8 ч. Законът надали ще се отрази съществено на софийските заведения, само че е сигнал за отношението към този отрасъл. Нощният превоз също е първи проблясък на политика - този път в интерес на развлеченията и интензивностите след среднощ. Това е първата стъпка, която би трябвало да бъде последвана минимум от по-добро осветяване, пешеходни направления и улици без дупки.

Пазители на нощта

Едва ли някой ще оспори, че по-добрият модел за София е по-плътен обществен и развлекателен живот. Вместо маршрутът в пет или повече дни от седмицата да бъде от работа - в колата - у дома, той може да включва градска просвета, показване на книга, спектакъл или концерт, бар или друго нощно заведение. Първата асоциация с нощен живот нормално ще е алкохол и други развлекателни действия, което може да го прави сложен за отбрана. Но това не е наложително по този начин. Той е значителен детайл от градския живот, който прави градовете магнити това, което са. Нощта не носи единствено време за развлечение, а и пространство за среща на хора, творчество, музика и обогатяване на стопанската система като цяло.

По-интересният нощен живот се появява с икономическия напредък, както към този момент се случва в София. " Излизането вечер е обвързвано с разноски. В безпаричен град мъчно може да има денонощен живот, а София е бедна по отношение на Брюксел, Лондон или Виена ", споделя Лъчезар Богданов. Хубавата вест е, че към този момент пораства и ги догонва. А капацитет има. България е измежду страните, в които семействата отделят минимален дял от бюджетите си за развлечения - 3.1%, само че и са най-недоволните от това по какъв начин прекарват времето си, демонстрират данните от проучване на Евробарометър. Даденостите това да се промени са налице, въпреки да са примесени с проблеми. Всичко забавно в София е на пешеходно разстояние. Тротоарите и осветлението не подканват към елементарно придвижване, само че в града няма огромни автомагистрали, жп линии или канали, които да отделят значимите обекти един от различен. В необятния градски център няма рискови зони, които да би трябвало да се заобикалят. Само би трябвало някой да намерения по какъв начин да свърже всички позитивни детайли, с цел да направи София същинска нощна дестинация. Амстердам, Берлин и Лондон към този момент имат нощни кметове, може би и София скоро ще се нуждае от подобен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР