© Надежда Чипева Печалбата на банките в България надхвърли 1.2

...
© Надежда Чипева Печалбата на банките в България надхвърли 1.2
Коментари Харесай

Печалбата на банките надхвърли 1.2 млрд. лв. през август

© Надежда Чипева Печалбата на банките в България надвиши 1.2 милиарда лева в края на август като резултат от растежа на кредитирането и свиването на разноските, които компенсират свиващите се лихвени маржове. Резултатът е рекорден за бранша и дава поръчка за надхвърляне на миналогодишното достижение от 1.6 милиарда лева за дванайсет месеца. Към същия интервал на 2018 година, която бе рекордна за бранша, резултатът на промишлеността бе с 11% или 124 млн. лева по-нисък.

Като разследване на облагата, която единствено за август е 166 млн. лева, капиталът в системата се повишава до до 14.3 милиарда лева, демонстрират данните на Българска народна банка.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Заявка за още по-силна година

Принос за по-доброто показване има по-високият приход от такси и комисиони (+4.66% на годишна база до 733.5 млн. лева.) и подобрението в лихвените доходи (+2.20% до 1.8 милиарда лева.). При последните обаче растежът идва от нараствания размер на заемите, който компенсира падащите лихви.

Влияние имат по-ниските разноски за обезценки, които в края на август са 241 млн. лева при над 301 млн. лева към август предходната година. Административните разноски на банките също не престават да понижават с към 100 млн. лева, което с изключение на с напъните на мениджърите в бранша е резултат и от концентрациите сред институциите на пазара. Последните огромни покупко-продажби в бранша, които оказват въздействие в тази тенденция са поглъщането на Банка Пиреос България от Пощенска банка и придобиването на SG Експресбанк от Банка ДСК.

Активен пазар

От данните за представянето на банковия бранш за осемте месеца на годините се вижда продължаващо усъвършенстване на кредитната интензивност. През август брутният кредитен портфейл е пораснал със 135 млн. лева до 63.8 милиарда лева Той обаче се дължи напълно на семействата, където заемите се усилват с 233 млн. лева и към този момент са 23.4 милиарда лева, а при бизнеса има стесняване - със 130 млн. лева до 35.9 милиарда лева Вероятно то се дължи на отписване на неприятни заеми като част от продължаващото почистване на портфейлите.

Депозитите в банковата система към този момент са 93.8 милиарда лева, от които спестяванията на семействата са 55.5 милиарда лева или повишаване с 275 млн. лева

За осемте месеца на годината активите на банковата система надвишават 110 милиарда лева, при 105 милиарда лева при започване на годината. Увеличението с изключение на на кредитирането се дължи и на покупките на дългови скъпи бумаги от бранш държавно ръководство след активизацията на държавното управление на пазара Държавата пласира 900 млн. лева с цел да финансира договорката за покупка на нови изтребители, като главен покупател бяха банките. Благодарение на растежа на банковия бизнес, играчите на пазара съумяват да реализират по-добри индикатори на ликвидните и финансовите буфери, демонстрират още данните на Българска народна банка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР