© Надежда Чипева Още по темата EVN ще инвестира 8.4

...
© Надежда Чипева Още по темата EVN ще инвестира 8.4
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика

© Надежда Чипева Още по тематиката
EVN ще влага 8.4 млн. лева в енергийната мрежа на област Стара Загора

Дружеството регистрира 7.6% растеж на товарите в подстанциите по морето през 2017 година
16 юли 2018
КЕВР може да дефинира и цените на зарядните станции за електрически автомобили

Предложението е включено в законопроект за изменение на Закона за енергетиката, само че след остри реакции може и да отпадне
13 юли 2018
Ефектът на бумеранга в енергетиката

Производството на ток ще бъде най-трудно, тъкмо кагто има най-голяма потребност от него.
13 юли 2018
Новите правила за търговците на ток ще бъдат облекчени

Спешни промени в Закона за енергетиката понижават финансовата тежест за участниците на пазара
12 юли 2018
Аднан Амин: В енергетиката става преход, сходен на този от закрепени към мобилни телекомуникации

Генералният шеф на Международната организация за възобновима сила пред " Капитал "
6 юли 2018 Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Комисия за защита на конкуренцията спря договорката за ЧЕЗ
С две решения, които изцяло обръщат досегашната процедура и опонират на хубавичко логичност, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) спря покупко-продажбите за " Нова телевизия " и българските активи на ЧЕЗ. Общото и при двата проблема е, че регулаторът се аргументира най-много с огромния размер и пазарен дял на придобиваните активи, а не с това, че той нараства в резултат на комбинацията.

Другото подобие е, че и при двете покупко-продажби имаше очевидна политическа опозиция и се търсеше вид те да бъдат развалени с разнообразни средства.

Досега в историята си на практика Комисия за защита на конкуренцията не е серпантина централизация. Решенията са взети през днешния ден и са оповестени в целокупност неотложно. Това също не е честа процедура на Комисия за защита на конкуренцията, която постоянно разгласява цялостния текст на актовете си със забавяне от дни, даже седмица, с цел да бъдат направени и подписани от всички комисари.

" Въз основа на цялостния разбор може да се заключи, че поради отвесно интегрираната придобивана група ЧЕЗ, която разполага със постоянен финансов запас и опит в електроенергийния бранш, се основават предпоставки нотифицираната договорка да докара до определяне или усилване на господстващото състояние на обединената група ", написа в обосновката.

Така поради няколко слънчеви парка действително Комисия за защита на конкуренцията вижда опасност за монопол. Това значи, че няма по какъв начин сдружение с енергиен бизнес в страната да купи активите на CEZ тук. Само за съпоставяне, когато преди години чешката Energo pro купи варненското ЕРП, тя имаше доста повече индустриални мощности в страната (няколко ВЕЦ-а) спрямо активите на Гинка Върбакова.

Натрупаната загуба на " Топлофикация София " е 320 млн. лева, задълженията - още 760 млн.
Финансовото положения на " Топлофикация София " продължава да се утежнява за поредна година. За 2017 година сдружението регистрира 34.8 млн. лева загуба, с което насъбраният негативен финансов резултат доближава съвсем 320 млн. Увеличават се и отговорностите, като общият им размер към този момент е над 760 млн. лева Дори да успее да си събере всички вземания от клиенти, " Топлофикация София " отново би била в сериозно състояние, защото техният размер е 406 млн. лева Това излиза наяве от финансовия доклад на компанията за предходната година.

Негативните резултати са факт, макар че през последните години столичното парно усилва броя на клиентите си - 2277 нови клиенти за 2017 година, и понижава индустриалните си разноски. През предходната година обаче са направени рекордни за последните пет години вложения в размер на над 34 млн. лева А Топлоелектрическа централа " София " и Топлоелектрическа централа " София-изток " не са произвеждали електрическа енергия поради поправки, което е довело до 13% по-малко продаден ток.

" Булгаргаз " ще прибира непосредствено част от приходите на " Топлофикация София "
Седмица откакто шефът на " Булгаргаз " Николай Павлов заплаши със съд " Топлофикация София " поради насъбраните над 100 милиона лв. задължения, се откри отчасти решение на казуса. Страните са постигнали единодушие настоящите вземания на " Топлофикация София " от продажбата на високоефективна електрическа енергия да постъпват непосредствено в сметките на газовия снабдител. Това е станало след среща в Министерството на енергетиката, в която са взели участие представители на двете сдружения, Столична община и Столичен общински съвет.

България ще търси съглашение по газовото дело на Европейска комисия против БЕХ
С ново решение на Народното събрание ще бъде предоставено на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да предприеме дейности за постигането на съглашение по така наречен газово дело на Европейската комисия (ЕК) против " Булгаргаз ", " Булгартрансгаз " и Българския енергиен холдинг (БЕХ) за това, че са попречили други компании да получат достъп до газовата инфраструктура на страната. На 24 ноември 2017 година депутатите взеха решение България да не признава виновност по този проблем, само че в този момент трансформират позицията си заради завършилия в това време със съглашение спор на Европейска комисия с " Газпром ". Идеята съгласно ръководителя на енергийната комисия Делян Добрев, който е и вносител на предлагането, е това да се употребява като мотив и страната да избегне наказания, които другояче биха могли да стигнат 330 млн. евро.

Според решението, което ще бъде гласувано в пленарната зала идната седмица, няма да се анулира миналогодишното такова, а единствено ще се добавят опциите. Ако не се реализира триумф, ще се ползва определената по-рано процедура да не се признава виновност.

Наказателна процедура беше формирана поради тъжба на " Овергаз " от 2011 година за това, че на компанията е отхвърлен достъп до газопреносната мрежа. Разследването стартира през 2013 година, а през 2015 година Европейска комисия формулира съмненията си за нарушаване и от този момент текат договаряния сред Брюксел и София. Доскоро делото се очакваше да завърши с санкция, защото Европейска комисия не намира предложенията на държавното управление за задоволителни да поправят обстановката на газовия пазар. За да се подсигурява свободата на пазара, Европейската комисия настояваше България да продаде мажоритарния дял в " Булгартрансгаз ". Правителството оферираше да се приватизира единствено миноритарен дял с право на вложителя на несъгласие за всички значими решения в сдружението.

Глобалните вложения във ВЕИ и енергетиката понижават
Световните вложения във възобновими енергийни източници (ВЕИ) са намелели през предходната година, като спадът се чака да продължи и през 2018 година съгласно Международната организация по енергетика (МАЕ). Това би повлияло на международната политика, поставяща си за цел да понижи замърсяването на въздуха.

Като цяло вложенията в енергийния бранш понижават за трета поредна година, излиза наяве от годишния отчет на МАЕ. Това повдига опасения за световния потенциал за доставяне с сила и напъните с измененията на климата. Държавите и бизнесът са вложили общо 1.8 трлн. $ в енергийната инфраструктура, съоръжение и запаси, което е понижение от 2% по отношение на 2016 година след отчитане на инфлацията.

Ирландия се отхвърля от вложенията в изкопаеми горива
Ирландия ще бъде първата страна в света, която се отхвърля от вложения в изкопаемите горива, откакто беше признат законопроект, който изисква държавният върховен фонд да продаде своите акции в такива енергийни компании " допустимо най-скоро ". Нормативният акт беше утвърден от през предходната седмица от долната камара на Народното събрание и е част от възходящата опозиция на вложителите против изкопаемите горива, която е причина Норвежкият капиталов фонд да понижи експозицията си към въглищни компании.

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР