© Надежда Чипева Не може току-така да влезеш в едно

...
© Надежда Чипева Не може току-така да влезеш в едно
Коментари Харесай

Мнения Daily - Избитите животни си имат имена

© Надежда Чипева Не може току-тъй да влезеш в едно село и да избиваш същества, които носят имена. Още по тематиката
Мнения Daily - Съюзниците са задължение за Тръмп

И още: Либералният ред може да стане съпъстваща жертва; Мениджмънтът на омразата стана съществена форма на агитация
16 юли 2018
Мнения Daily - Германия е заложник на Русия. А България...?

И още: Лъсват лъжите от референдума за Brexit; Национализмът е в сърцето на мрака и флиртът с него е грешен
12 юли 2018 Зараза

Избитите животни си имат имена

От коментар на Веселина Седларска за " Клуб Z "

Вече няма никакво значение по каква причина избиват овцете и козите в Странджа. Всички хора, с които приказвах, бяха уверени, в две версии. По-меката: някой е решил да убие дребното отглеждане на животни и пет пари не дава за поминъка на хората от този безпаричен край. По-твърдата: някоя разчиства Странджа като терен за заселване с емигранти. И няма никакво значение дали има основателна причина за умъртвяването на животните и каква е тя.

Доверието в българските институции е на кота нула. Тези, които ще повярват, че наложително би трябвало да се изтрепят овцете и козите, тъй като другояче чумата ще ги тръшне и ще заразят още стада, евентуално са същите, които повярваха, че Юнкер го мъчи ишиас.

Една фотография обиколи цялото виртуално пространство, дамата от нея е снимана и на клип. Тя гали своите козички, назовава ги с имена, прегръща ги и плаче. Нищо в този клип не е изкуствено или пресилено. Стадата не са единствено добитък, не са просто занаят, животните в тях имат имена, а стопаните им живеят с тях. И в този момент тази стара жена моли кореспондент: Направете нещо, направете нещо!

Тъй ли нямаше един човек с мозък за пет пари в БАБХ, който да каже на сътрудниците си, че не може току-тъй да влезеш в едно село и да почнеш да избиваш същества, които носят имена? Бабата не знае за какво би трябвало да убият козите й, дядото не знае за какво умъртвяват овцете му, само че някой в БАБХ допуска се, знае. Първата му обвързване би трябвало да бъде да изясни на тези хора какво става и какво се постанова да се направи. Да отговори на всички заложени от тях въпроси, да ги убеди, че се постанова (щом се налага). И едвам по-късно да прати хората с белите мушами и маски да убиват.

И след това някои умници ще се подиграват на простите селяни, че си изясняват наложителното мероприятие с тайни теории за заселване на Странджа с мигранти. А вие, умните, за какво не обяснихте? Защо не проявихте обикновено почитание към тези селяни, които си гледат дребните животни като деца, кръщават ги, обичат ги, радват им се, боли ги за тях?

------- Какво следва, откакто олигархичната власт стане господарска?

Контрол

Властта е в третия стадий на деградацията

От коментар на политолога Евгений Дайнов за " Дневник "

Фотограф: Георги Кожухаров
Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) реагира ужасяващо несъответстващо, надменно, аморално, неуважително. Спомням си случай с лъвчета, случай с птици, втори случай с птици, несъмнено има още. Когато някой политик се вземе прекомерно на съществено и не помни, че е прислужник на хората, време е да си върви.

Гражданите на Републиката към този момент интензивно търсят мотиви да се сблъскат челно с подразделения на държавната власт. Не устоят. Помня и аз, преди има-няма две седмици, по какъв начин на път да изсвирвам за Джулая на " Корал " същински се надявах да заваря на място полиция и жандармерия, та най- сетне да си изясним връзките непосредствено. Очевидно сходна гняв бушува в голямо количество хора – до степен да си зарежат нещата и да се вдигнат, от цялата страна, с цел да застанат с жива верига против сътрудниците на БАБХ.

Ясно виждаме основанията на тази гражданска гняв: властта работи " надменно, аморално, неуважително ". Пренебрежително и неуважително към мен може да се отнася само господарят ми. Но защото аз стопанин нямам – нито един жител няма, до момента в който има статута на жител – то всички са равни на мен. А държавните институции са даже по-долу от мен – те са моите принадлежности, " прислужници на хората ", както се пазва нагоре. И тъкмо те ще се отнасят към мен като към крепостен?

От историята знаем, че всяка власт се пробва да се трансформира в олигархия, т.е. в група, ръководеща в собствен интерес, а не в полза на обществото. Това в България се случи. Не си даваме задоволително сметка обаче за това, какво се случва, откакто една власт е станала олигархия. А точно: че идната крачка е тази власт да конституира себе си като стопанин на жителите.

Нашите хубавци сега се пробват да вършат тъкмо това; и по тази причина употребяват господарско-пренебрежителен език, когато си приказват с нас. А откакто олигархичната власт се е конституирала като господарска, следва ли още нещо? Да, следва. Тази власт стартира да убива.

БАБХ се пробва да убива: казусът с двете (впоследствие – трите) лъвчета, които искаше да убие без всякаква забележима причина и в нарушаване на решение на съда; (поне) две всеобщи убийства на птици, още веднъж без забележима причина или повод; а през днешния ден се е запретнала да изтреби хиляди овце и кози, всичко от които – както тия дни ни подсети Веселина Седларска – си имат имена.

Няма – към този момент – безусловно никакво значение дали има научни доводи в интерес на всеобщата " евтаназия ". Дори да ни показват такива, никой няма да ги чуе. Защото никой не има вяра на институциите на властта – безусловно никой, даже работещите в тях. А не имаме вяра, тъй като всеки ден институциите на властта ни показват, че не са никакви институции; а са превърнати в наказателни бригади за принуда и гнет против тези, които властта по някаква причина не харесва.

Властта в България, откакто съумя да се трансформира в олигархия, към този момент е на процедура и преформатирана като господарска власт, мачкаща и заплашваща своите жители. Третият стадий на тази деградация – властта да стартира да убива – е също към този момент налице, въпреки към този момент затворена само в убийството на животни и птици. Но да не забравяме, че днес-утре можем да се събудим с новината, че властта на " Бойко-3 " е умъртвила и Кольо Босия...

----------------
Грубата почтеност постоянно идва дружно с груба мощ.

Власт

Белият дом ще бъде декориран от същински тъпанар

От коментар на консерватора Матю Парис за " Таймс ". Преводът е на организация " Фокус ".

Фотограф: Yves Herman
Доналд Тръмп играе положително ченге на личното си неприятно ченге. Това посещаване на 45-ия президент на Съединени американски щати ще се преглежда като повратна точка в английската и европейската политика на 21-ви век. Докато го смиламе, ще забележим, че то е по-важно от който и да е детски балон, от офанзивата на Тръмп против нашия трагичен министър председател или замяна на нелюбезности.

Никой предстоящ президент няма да посмее да каже това, което той сподели за НАТО, за специфичната комерсиална договорка с Англия или за избора, пред който сме изправени. Защото в действителност не става дума за Доналд Тръмп. Става дума за огромни сили в историята. Става въпрос за Америка: Америка, на която Тръмп някои връзки е артикул. Става въпрос за това по какъв начин народите с съвсем неограничена мощ я употребяват, постоянно я употребяват и постоянно ще го вършат.

Властта няма потребност да работи рафинирано. Начинът, по който Тръмп изглажда косата си, избърсва носа си, връзва вратовръзката си или третира домакините си не е значим. Той може да си прави с косата, носа си, вратовръзката и домакините си каквото си желае. Той е президент на Съединените американски щати.

Американският президент е овластен да одобри друг метод и можем да въртим дребните си английски юмруци в гняв и смут, само че най-сетне би трябвало да се надигнем пред него. Бърборенето на моите сътрудници английски либерали стартира да се разпада на стърготини. Най-великият публицист на всички времена Хенри Луис Менкън го споделя в доста връзки вярно и по някакъв метод неправилно. На 26 юли 1920 година той написа в The Baltimore Sun:

" Тъй като демокрацията е съвършена, кабинетът на президента съставлява от ден на ден и повече вътрешната душа на народа. В един популярен и превъзходен ден елементарните хора на земята ще реализиран най-накрая това, което желаят и Белият дом ще бъде декориран от същински тъпанар ".

Би било изкушаващо да се каже, че 98 години по-късно пророчеството на Менкън е изпълнено; само че това не би било вярно. Този президент сигурно не е тъпанар, а нещо доста по-сложно. Животът е прекомерно къс, с цел да се деконструират умствените процеси на Доналд Тръмп, тъй че позволете ми да изтъквам някогашния ми сътрудник от The Times Майкъл Гоув. След като интервюира президента през януари 2017 година, сегашният министър по въпросите на околната среда означи: " Интелегентността участва в доста форми. "

Забележката не беше саркастична, а по-скоро озадачаваща. През предишното столетие, който сътрудника на Маргарет Тачър Норман Сейнт Джон-Стевас - изключително сериозен и извънредно ляв по убеждения, означи, че " неприятното при Маргарет е, че когато тя приказва без да мисли, тя споделя каквото мисли ". И Гоув и Стевас разказват еднакъв феномен: грубата почтеност, която може да пристигна с груба мощ.

Всеки император на международна мощ във всяка ера наподобява по този начин. Предшествениците на Тръмп бяха просто по-учтиви. Как смятате, че Англия през ХІХ век щеше да наподобява, в случай че бяхте Сиам или Бирма, или Китай, или заселниците в Южна Африка, или в действителност (в предходния век) северноамериканските колонии? Сурови, брутални, съвършени и нечувствителни към културата: огромни, алчни простаци. Сега гледните точки са обърнати. И не ни харесва, нали?
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР