© Надежда Чипева Киносалон, ама онлайн В ерата на карантината

...
© Надежда Чипева Киносалон, ама онлайн В ерата на карантината
Коментари Харесай

Дигитализация в ускорител

© Надежда Чипева Киносалон, но онлайн

В ерата на карантината едно изкуство и бизнес от началото на XIX в. е на път да претърпи може би най-голямата смяна в историята си. В миг, когато кината в доста страни са затворени за най-малко месец, доста от водачите в киноиндустрията трансформират метода, по който филмите ще доближават до феновете. Холивудските студиа започнаха да пускат онлайн филми, които към този момент трябваше да са по екраните и да им носят стотици милиони доходи. Например притежателят на Universal Pictures Comcast разгласи, че " Тролчетата: международно турне " ще бъде по едно и също време по кината и във VoD платформи, на цена от към 20 $ за 48-часов наем. И други филми на компанията като " Ема " и " Невидимият човек " ще бъдат популяризирани по този метод.

В същото време Disney разгласи, че пуска по-рано онлайн един от най-печелившите си филми - " Замръзналото кралство 2 ". Най-печелившият филм по игра " Соник " също беше пуснат прибързано във VoD модел в Съединени американски щати.

Сегашната действителност може да докара до коренни промени в бизнеса на Холивуд. Досега в множеството случаи студията чакаха към три месеца, преди да пуснат продукциите си онлайн, а упованията са това да става надалеч по-бързо. Най-ударени естествено ще бъдат киносалоните. Големи щатски вериги като AMC Theatres и Regal Cinemas оповестиха, че затварят за сред един месец и несигурно време.

В същото време Холивуд не е подготвен да се откаже от най-скъпите си филми с бюджети от стотици милиони долари, от които чакат големи доходи от киноразпространение. Следващите продукции от дългогодишни поредици като Джеймс Бонд и " Бързи и гневни " бяха отсрочени с месеци. Това демонстрира, че бизнесът въпреки всичко чака края на епидемията. Въпреки това няма гаранция, че потребителите са подготвени да се върнат в салоните. Независимо изследване в Съединени американски щати сподели, че към 61% от интервюираните споделят, че са ходили на кино преди епидемията, а съвсем 37% дават отговор, че " гледат филми в кината надалеч по-малко отпреди ". В същото време Nielsen чака потреблението на стрийминг услуги да нарасне с 60% по време на карантината.

В разгара на епидемията в Китай едно локално студио сподели по какъв начин се работи бързо в спешен миг и показва, че финансов триумф може да бъде реализиран и онлайн. Huanxi Media Group трябваше да пусне хитовото си заглавие " Изгубени в Русия ", в което беше вложила десетки милиони долари, по време на Китайската нова година. Но поради избухналата зараза в Ухан кината бяха затворени. В Huanxi взеха решение фундаментално да трансформират модела си и се обърнаха към непредвиден сътрудник - притежателят на приложението TikTok ByteDance. Макар и да има стотици милиони консуматори, компанията не изглеждаше най-вероятният съучастник в тази ситуация, защото залага на къси видеа, основани от потребителите. Анализаторите тогава поучават Huanxi да се обърне към локални цифрови колоси като Alibaba или Tencent, които обаче също имат кино студиа. В последна сметка ByteDance се съгласява на диалози и бързо се стига до договорка. Компанията получава извънреден достъп до Lost in Russia дружно с други кино- и тв продукции на Huanxi, като заплаща за портфолиото 630 млн. юана (91 млн. долара) плюс дял от бъдещите рекламни доходи. След стартирането в платформата " Изгубени в Русия " е гледан от 600 млн. души. Според китайските медии към този момент има сделка сред двете компании за взаимен онлайн киноканал и копродуциране на наличие. Очаквайте доставката на яйца и месо

Във време на световна пандемия търговците на хранителни артикули в целия свят са в положение на кръгова защита поради огромното търсене и невъзможността в точния момент да заредят магазините си. Много консуматори минават към онлайн извършване на покупки или най-малко на местата, където това е допустимо. Защото " опашките " в интернет веригите са още по-големи даже и от тези във физическите магазини. Британският деец Ocado да вземем за пример в един миг спря да приема поръчки, с цел да може да извърши досегашните. Същото се случи и в България с бизнеса на ebag.bg.

" Търсенето е невиждано. Най-голямата ни компликация е осъществяването на поръчките от логистичните ни центрове ", съобщи финансовият шеф на Ocado Дънкан Тейтън-Браун в диалог с вложителите предходната седмица. Според него компанията е щяла да прави пет до 10 пъти по-висок размер поръчки от нормалните, в случай че е имала нужния потенциал сега.

Преминаването към извършването на покупки на храни онлайн може да има надалеч по-дълготраен резултат от сегашната вирусна рецесия и да продължи и след края й, считат анализатори. Американските консуматори да вземем за пример от дълго време пазарят всичко през интернет, само че избират да вървят до супермаркета за месо, мляко и яйца - съгласно Nielsen през предходната година едвам 4% от покупките на бързооборотни артикули в Съединени американски щати са онлайн. В световен проект делът на извършването на покупки на храни е към 1.7% oт цялата е-търговия.

Въпреки това в този момент този бизнес избухва. Свалянията на щатски приложения за покупка на храна като Instacart и Shipt са нарастнали с над 120% през предходната седмица по отношение на година по-рано. " Все по-голям % възрастни хора на възраст над 60 години пазарят в интернет ", споделя пред CNN Джей Джей Флиймън, шеф за електронната търговия на Ahold Delhaize в Съединени американски щати.

За да отговорят на търсенето, огромните вериги като Walmart, Albertsons, Stop & Shop, Meijer, Hy-Vee и други би трябвало да трансформират бизнес модела си. През последните години те опитват с нови способи за осъществяване на онлайн поръчките - най-много посредством вложенията в нови технологии. Например колосите построяват автоматизирани минискладове в личните си магазини. Друга наклонност са така наречените тъмни магазини - местоположения, които наподобяват на супермаркети, само че са затворени за клиенти, а единствено извършват поръчки. Но настоящето търсене тотално надвиши опциите на системите им и някои не престават и сега да влагат в сървъри, които да поемат новите поръчки. Секторът е един от дребното, където сега има увеличено наемане на нова работна ръка.

Преходът към онлайн извършване на покупки сега може да преобрази промишлеността и съгласно специалисти огромните търговци ще консолидират водещите си позиции. " Този неподходящ интервал форсира структурните промени в потребителското извършване на покупки с към пет години. Именно отсам идват и многото нови клиенти на Walmart ", споделя пред CNN Сет Сигмън, анализатор в Credit Suisse.
В същото време по-малките компании нямат нужния капитал за вложения в лична инфраструктура, което в актуалната конюнктура може да ги избута още повече в периферията. Фитнес за домошари

Спортът също мина в онлайн режим, като доста фитнес и други клубове след затварянето на залите си пробваха да запазят връзката с клиентите си и да качват наличие на платформите си. Eдно от най-големите йога студиа - Yoga Vibe в София, да вземем за пример стартира да предлага йога практики на Фейсбук страниците си, които са дейни към час след публикуването им, като онлайн класовете на инструкторите на йога студиото са налични посредством абонамент в платформата. Предложенията са за цена на месец и на година. Други клубове и зали излъчват онлайн тренировки в разнообразни стилове и са дали сметка за " признателни " почитатели, които по преценка могат да внесат сума.

И в България, и по света сезонът е добър за онлайн търговците на спортно съоръжение за дома - от гирички до постелки за йога и аеробика. Търсенето очевидно е голямо, тъй като в " Декатлон " някои артикули бяха изчерпани.

Бизнесът се промени и за групата на така наречен еднорози - start-up фирмите, оценени над 1 милиарда $. Компанията за спининг уроци онлайн Peloton дебютира на фондовия пазар през 2019 година Тя предлага велоергометри и онлайн уроци с инструктор, както и други онлайн уроци. Покрай рецесията с ковид компанията стартира да предлага на новите си клиенти 90 дни свободно прилагане на app-a вместо общоприетите 30 дни.

Компанията от Сан Франциско OrangeTheory Fitness, която стартира да навлиза в Европа и залага на измерването на пулса и на други индикатори на посетителите в залите си, показвайки им в действително време резултатите от техните старания, също мина на краткотрайни онлайн уроци. Спорт от дивана
Бъдещето на спортните събития наподобява неразбираемо на този стадий след спрените шампионати в целия свят и отсрочените огромни конгреси като европейското по футбол и олимпиадата в Токио. Дори и при възобновяване на мачовете след време, към момента не е ясно дали на тях ще бъдат допускани фенове и дали самите почитатели ще желаят да участват. Ето за какво съгласно анализатори технологиите могат да играят все по-голяма роля в гледането на спортни събития, които всекидневно събират десетки хиляди фенове във физически зали и игрища.

Само допреди няколко години виртуалната действителност (VR) беше посочена за една от най-важните технологии на бъдещето, след което позагуби блясъка си. Но в този момент специалисти считат, че тя може да е значима част от гледането на спорт онлайн дружно с добавената действителност (AR). С помощта на двете технологии феновете ще могат да следят обичания си тим от дивана си вкъщи, само че ще се усещат все едно са на стадиона. Технологията към този момент е подготвена - Intel тества опциите си във виртуалната действителност в мач от миналогодишните финали в NBA, когато, с изключение на 20 000 фенове в залата, даде опция и на други да гледат посредством VR-очила като Oculus Go. В случая технологията излъчва освен мача, само че и прибавя доста други благоприятни условия. Потребителят може да следи статистиката за всеки състезател, да избира коя камера да следи и да употребява единствено нея през целия мач, или единствено даден състезател, и така нататък

Доставчиците на спортно наличие също са в сложна позиция, тъй като няма спорт онлайн, който да демонстрират. По тази причина те измислят новаторски способи да запазят потребителите. През предходната седмица платформата FloSports трябваше да излъчва велосипедната обиколка Милано - Сан Ремо. Вместо това изпълнителният шеф Марк Флореани разгласи, че тя си партнира с компанията Zwift, която прави приложение-симулация за каране на колело в домашни условия посредством потребление на велоергометри и други уреди. Така FloSports излъчи миналогодишното съревнование, а потребителите можеха да се включат виртуално посредством софтуера на Zwift и даже да вземат участие в обиколката, да споделят между тях и да споделят достиженията си. Сателити за земеделие

Земеделието постоянно не се приема като високотехнологичен бранш, само че през последните години в него от ден на ден се употребяват новаторски решения като дронове, автоматизирани машини и други Кризата с ковид може да форсира тези процеси, а за това може да помогне и сателитната стратегия на Европейски Съюз " Коперник ". Ежедневно тя " създава " 12 терабайта данни от спътници, наземни, морски и въздушни датчици и на процедура е най-голямата в света система за наблюдаване на земята с цивилен цели и безвъзмезден достъп. Най-широкото и приложение все още може да бъде в селското стопанство. " И сега има уеб портали, които дават опция да се следят посеви на база сателитните изображения ", дава образец Васил Василев, експерт отдалечени способи и обработка на сателитни фотоси в " Технологика ", членуваща и в българския дигитален иновационен хъб за земеделие.

Сателитното снимане в действителност се прави на една и съща територия по еднакъв метод, което дава опция да се натрупва информация във времето, която да демонстрира трендове, в това число и да се прави съпоставяне. Това пък дава опция да се взимат решения и да се вършат прогнози на база математически модели, в това число за сеитба, беритба, наблюдения на разнообразни процеси.
по тематиката работиха Калина Горанова, Деница Ватева и Константин Николов

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР