© Надежда Чипева Извънредното положение приключи, започва извънредна епидемична обстановка,

...
© Надежда Чипева Извънредното положение приключи, започва извънредна епидемична обстановка,
Коментари Харесай

Извънредна епидемична обстановка до 14 юни, мерките от извънредното положение остават

© Надежда Чипева Извънредното състояние завърши, стартира " изключителна епидемиологична конюнктура ", по време на която всъщност ще се постановат същите ограничавания като противопидемични ограничения, които бяха годни до 13 май. Това стана ясно от вечерен брифинг на здравния министър Кирил Ананиев в сряда след следващото изключително ззаседание на Министерския съвет.

Очаквано Ананиев разгласи, че държавното управление е взело решение за въвеждане на изключителна епидемиологична конюнктура поради коронавирусната зараза, която влиза в действие в среднощ на 13-ти против 14-ти май и ще работи до 14 юни. До среднощ ще бъдат препотвърдени досегашните противоепидемичните ограничения с четири обособени заповеди, които ще дефинират и метода на налагане на карантина и лекуване, ще потвърдят досегашната заповед за реда, по който се вкарват контролно-пропусквателните пунктове на градовете, където се постанова затваряне поради болестта, кои търговски обекти могат да работят и кои ще останат затворени и други Ако броят на инфектираните се усили, ще бъдат върнати и други ограничаващи ограничения, сподели Ананиев, само че в същото време направи ангажимента, че изключителната конюнктура може да бъде прекратена и по-рано, в случай че се установи усъвършенстване в параметрите на болестта.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Преиздаването на заповедите на здравния министър на ново съображение стана допустимо откакто през вчерашния ден Народното събрание дефинитивно одобри промени в Закона за здравето, които предвидиха, че Министерският съвет взема решение за оповестяване на изключителна епидемиологична конюнктура при заплаха от болест и въз основата на това министърът на опазването на здравето постанова ограничения. В сряда следобяд президентът разгласи, че ще подпише указа, " с цел да не се прекъсва обществената и икономическа поддръжка за пострадалите жители и бизнеса в условия на рецесия ", само че ще нападна някои текстове от закона като противоконституционни още през следавщите дни. Привечер законът бе обнародван в ексклузивен брой на Държавен вестник, а незабавно по-късно Министерски съвет организира онлайн съвещание, с цел да го приведе в деяние.

Резултатът е, че режимът на противоепидемичните ограничения остава същият, както по време на изключителното състояние, само че под друга формула.

Здравният министър Ананиев разгласи, че от на следващия ден ще бъде позволено осъществяването на трансплантации, което бе неразрешено през последните два месеца. Ще остане разрешението за свободни разходки в парковете, които бяха изцяло неразрешени, а по-късно ставаше единствено по избрани направления.

Засега на 14-дневна карантина подлежат всички чужденци, пристигнали в България, както и всички български жители, идващи от чужбина. Ограничението се отнася и при посещаване в Гърция, удостовери Ананиев. Министрите на туризма в Европейски Съюз ще беседват занапред за идентични ограничения при пътуванията на европейските жители.

През идващите дни ще бъде извършена анкета с родителите дали желаят да върнат децата си в детските градини и яслите. Засега 45% от родителите нямат такова предпочитание, съгласно здравния министър. Ананиев заяви, че създават и специфичен логаритъм за отваряне на детските градини. Възрастните учителки и сестри, които се грижат за децата, ще бъдат длъжни да вървят на работа, без значение, че са в рискова група, в случай че се вземе решение за отварянето на градините. На тях, обаче, ще им бъде изработен PCR-тест, преди да тръгнат на работа.

Ананиев разгласи, че ще предложи на работодателите чиновниците им над 60-годишна възраст да работят отдалечено, доколкото е допустимо. Такава мярка била въведена и в здравното министерство.

Пристигналите от Китай маски, за които Бивол заяви, че не пазят от коронавирусна зараза, ще бъдат раздадени на администрацията на РЗИ, на Гранична полиция и обществените служби, разгласи здравният министър. Те могат да стигнат и до социалнослабите жители, които нямат средства да си купят маски, само че откакто бъдат задоволени потребностите на тези чиновници.

Очаквайте подробности
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР