© Надежда Чипева Една от големите промени в Закона за

...
© Надежда Чипева Една от големите промени в Закона за
Коментари Харесай

Q&A: Какво следва след промените в постановлението за компенсациите

© Надежда Чипева Една от огромните промени в Закона за изключителното състояние от предходната седмица е смяната ва размира на обезщетенията за работодателите, което пък докара до нуждата от смяна на Постановление на Министерски съвет №55 за реза и сулвоята за установяване и зплащане на тия помощи за бизнеса. Очаква се кабинетът да одобри измененията в постановлението в сряда, а до петък то да бъде обнародвано в " Държавен вестник ". Междувременно, обаче работодатели слагат доста въпроси, на които " Капитал " се пробва да даде отговор. Има ли смисъл да се чака приемането измененията в Постановление на Министерски съвет №55 за реда за разпределяне на обезщетения на работодателите, с цел да се подаде заявление по-късно?

Работодателите, които имат желание да аплайват за обезщетения поради рецесията, могат да го създадат и преди обнародването в Държавен вестник на измененията в Постановление на Министерски съвет №55 за изискванията и реда за държавното подкрепяне на бизнеса за опазване на заетостта и гарантиране на приходите на служащите. Това разясниха за " Капитал " импровизирано от Министерството на труда и обществените грижи във връзка на измененията. Мотивът е, че в действителност промените не са доста, множеството са публицистични, а същинската смяна - разширението на размера на обезщетенията, ще се ползва автоматизирано към всички, които от 31 март насам са подали заявки.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Към досегашния размер на държавната помощ от 60% от осигурителния приход за месец януари на служащия, чиято работа е спряна поради изключителното състояние, или работното му време е понижено, законът прибави " и дължимите осигурителни вноски за сметка на осигурителя ". Министерството на труда изтълкува това като 60% от дължимите осигуровки за сметка на работодателя, изчислени върху брутната работна заплата за цялостно работно време. Това ще бъде записано и в постановлението - че размерът на компенсацията за работодателя се състои от 60% от осигурителния приход и 60% от дължимите осигуровки върху брутната заплата. Ангажимент на работодателя е да заплати на служащия остатъка до цялостната работна заплата, както и остатъка от дължимите осигуровки.

Как ще става изплащането?

Националният застрахователен институт няма да превежда на работодателите средствата за осигурителните вноски, а единствено за 60% от заплатата. Дължимите осигуровки върху тази сума просто няма да се търсят. Това е разумното използване на закона, въпреки че от дословния прочит на текста на §6 от Закона изключителното състояние излиза, че Национален осигурителен институт ще превежда на работодателите и парите за осигуровките, които те след това би трябвало назад да внесат.

Коригираният текст на закона гласи: " По време на действието на този закон, само че за период не по-дълъг от три месеца, Националният застрахователен институт превежда 60 на 100 от размера на осигурителния приход за месец януари 2020 година и дължимите осигурителни вноски за сметка на осигурителя за лица, обезпечени по член 4, алинея 1, т. 1 от Кодекса за обществено обезпечаване от осигурители, отговарящи на критерии, избрани с акт на Министерския съвет. Средствата се превеждат по банков път на съответния застраховател в период до 5 работни дни въз основа на предоставена от Агенцията по заетостта писмена информация. "

Средствата за обезщетенията са за сметка на фонд " Безработица " на държавното публично обезпечаване.

Кога ще стартира изплащането на обезщетенията за тези, които са подали заявление?

Изплащането на обезщетения към момента не е почнало, тъй като се чака позитивно мнение от Европейската комисия или на решение, че помощта не е държавна помощ по смисъла на член 107, алинея 1 от Договора за действието на Европейския съюз. България чака да получи такова решение всеки миг.

Има ли краен период за подаване на заявки?

Още в понеделник Агенцията по заетостта разгласи, че по отношение на направените промени в закона за изключителното състояние, както и с идните промени в Постановление на Министерски съвет № 55, отпада срокът (21 април 2020 г.) за подаване на заявление за погашение на обезщетения. Целта е повече представители на бизнеса да се възползват от схемата 60/40 при новите условия.

Формално Агенцията по заетостта продължава да приема заявки и документи за погашение на обезщетения до 13 май, когато изтича изключителното състояние. Ако бъде удължено и този период ще се удължи. Документи се подават към Дирекция " Бюро по труда ", обслужваща територията по мястото на работа на служащите и чиновниците , без значение от метода на подаването, а не към седалището на работодателя. В случай, че мястото на работа е на територията на няколко разнообразни бюра по труда, документите се подават единствено в една от тях по желание на работодателя.

На уеб страницата на организацията са оповестени образците на нужните документи за кандидатстване, информация за работодателите и за процедура по кандидатстване.

От кой миг може да се желаят обезщетения и има ли значение датата на подаване?

Началото на периода, за който се изплаща компенсацията, се дефинира от датата, на която работодателят е издал заповедта за прекъсване на предприятието, на част от него или на обособени чиновници заради изключителното състояние (чл. 120в, алинея 1 от Кодекса на труда), или заповедта за определяне на ненапълно работно време (чл. 138а, алинея 2 от Кодекса на труда) в предприятието или в негово звено. Няма значение по кое време е подадено заявката. Срокът за погашение на обезщетения не може да стартира преди 13 март - датата на оповестяване на изключителното състояние и не може да е за повече от три месеца или до 13 юни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР