© Mike Segar Роденият в Япония британски писател Казуо Ишигуро

...
© Mike Segar Роденият в Япония британски писател Казуо Ишигуро
Коментари Харесай

Британският писател Казуо Ишигуро спечели Нобел за литература

© Mike Segar Роденият в Япония английски публицист Казуо Ишигуро завоюва Нобеловата премия за литература за 2017 година Ишигуро е роден в Нагазаки, само че фамилията му се мести във Англия, когато той е на 5 години. " В романи с огромна прочувствена мощ той открива бездната зад илюзорното ни възприятие за връзка със света ", обявиха от Нобеловия комитет.

Ишигуро е създател на осем книги, както и на сюжети за филми и телевизия. На български език са издадени: " Остатъкът от деня ", " Погребаният исполин ", " Никога не ме оставяй ", " Когато бяхме сираци ".
В понеделник Джефри Хол, Майкъл Розбаш и Майкъл Янг получиха наградата за медицина и физиология поради работата им по изясняване на механизма на биологичния часовник. Вторник донесе на Райнер Вайс, Бари Бариш и Кип Тор " Нобел " за физика поради проучванията им на гравитационни талази. Жак Дюбоше, Йоахим Гранк и Ричард Хендерсън взеха през вчерашния ден " Нобел " за химия поради основаването на криоелектронна микроскопия, която опростява и усъвършенства изображенията на биомолекулите. В петък ще бъде дадена премията за мир, а икономическият " Нобел " на шведската централна банка Riksbank - в понеделник.

Тази година паричното измерение на премията е увеличено с 12.5%. Причината е, че средствата на фондацията, връчваща оценката, са се подобрили след няколко години на прекомерно високи разноски.
Увеличението е с 1 милион шведски крони до 9 млн. крони (1.12 млн. долара). Това въпреки всичко остава под равнището от 2011 година, когато сумата бе 10 млн. крони. Но по-късно се постановиха години на съкращения и в този момент обстановката е нормализирана, прибавят от Нобеловата фондация. Финансовата база за премиите е сума, дарена според наследството на Алфред Нобел, и се ръководи от фондацията, учредена 1900 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР