© Красимир Юскеселиев Още по темата Седмични новини за енергетика

...
© Красимир Юскеселиев Още по темата Седмични новини за енергетика
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика

© Красимир Юскеселиев Още по тематиката
Седмични вести за енергетика

В рубриката събираме всички най-важни вести от последните седем дни
10 авг 2018
Как Ковачки и Папазов получиха 52 млн. лева бонус

Държавата ще заплаща доста повече, без да има действителна нужда от това
9 авг 2018
Бизнесът подлага на критика новите правила за търговията с ток

Търговците на електричество желаят да вземат участие в търговете за леден запас
7 авг 2018
НЕК още веднъж е на минус

Загубата за полугодието е 73 млн. лева Държавният колос има 1.2 милиарда лева непокрита загуба и 4 милиарда лева отговорности
7 авг 2018
Колко и за какво заплаща Европа за зелена сила

През 2017 година страните, членки на Европейски Съюз, са субсидирали възобновимата сила с над 64 милиарда евро
3 авг 2018 Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Харченето за АЕЦ " Белене " към този момент стартира: с 1 млн. лева
Първият милион от новото наливане на държавни пари в противоречивия план за атомна електроцентрала в " Белене " към този момент е разпределен. " Национална електрическа компания " ще заплати тази сума за преконсервация на доставеното от съветската " Атомстройекспорт " съоръжение и за оценка на активите и пасивите на АЕЦ " Белене ". А занапред следва да се наеме и съветник, който да спомага на властта при подготовката на конкурсната процедура за избор на вложител.

Така стартира новият кръг от харчене на държавни пари, преди да е ясно дали втората АЕЦ изобщо ще се строи.

В дългата история на плана, прекратяван два пъти публично, общите разноски, които страната е направила дотук, се пресмятат на над 4 милиарда лева Прогнозите сочат, че довършването на централата ще коства най-малко 20 милиарда лева

" Булгаргаз " предвижда скок на цената на газа с над 14%
Държавната компания " Булгаргаз " разгласи на уеб страницата си, че предвижда цена на природния газ за четвъртото тримесечие на годината от 458.44 лева за 1000 куб. м без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. В съпоставяне с настоящата в този момент цена това съставлява нарастване от 14.34%. " Прогнозната цена на природния газ регистрира въздействието на ценообразуващите фактори към 9 август 2018 година и е неокончателна ", прецизират от сдружението, чието дефинитивно предложение ще бъде импортирано в Комисията за енергийно и водно контролиране на 10 септември. Регулаторът ще вземе окончателното решение за новата цена на газа на 30 септември.

Според условията на Закона за енергетиката месец преди да подаде заявление за смяна в цените " Булгаргаз " би трябвало да разгласи обществено желанията си. " Увеличението се дължи на предстоящите по-високи доставни цени на природния газ от импорт, по-високия курс на щатския $ по отношение на лв., както и вследствие на акумулирания резултат от одобрената продажна цена за 3-то тримесечие на 2018 година, която е по-ниска от разноските за доставка ", изясняват от газовия снабдител.

Над 150 млн. лева дължат централите на " Мини Марица-изток "
" Мини Марица-изток " има вземания за 153 млн. лв., от които просрочените са 47 млн. лв.. Това заяви изпълнителният шеф на сдружението Андон Андонов. По-голямата част от отговорности са насъбрани от държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " - 132 млн. лева, от които просрочените са 42 млн. лева На 1 март 2017 година е подписано съглашение сред " Мини Марица-изток " и " Топлоелектрическа централа Марица-изток 2 " за разсрочване на непогасените парични отговорности, които включват неплатени фактури за 127.9 млн. лева и лихви за забавено заплащане в размер на 6.5 млн. лева

По думите на Андонов двете американски централи " Ей и Ес Гълъбово " и " КонтурГлобал Марица-изток 3 " нямат просрочени отговорности. От междинния финансов доклад на мините към 30 юни 2018 година обаче излиза наяве, че " КонтурГлобал Марица-изток 3 " дължи близо 10.6 млн. лв.. Също по този начин свързаната с Христо Ковачки " Брикел " дължи на " Мини Марица-изток " 10 млн. лева, от които просрочените са в размер на 5 млн. лв..

От своя страна общите отговорности на мините са 22.5 млн. лв.. Компанията дължи на компании 8 млн. лева, само че няма просрочени отговорности. Задълженията на сдружението към банките кредиторки са в размер на 7.5 млн. лева, а към БЕХ – 7 млн. лв..

Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " е на голяма загуба, само че дава 9.5 млн. лева против хакерски атаки
Изпадналата в тежко финансово положение държавна електроцентрала " Марица-изток 2 " се готви да заплати до 9.5 млн. лева за създаване на център за киберсигурност, рационализиране на системата за персоналните данни и основаване на надеждна киберзащита за нея. Безспорно въпросът е значим, само че евентуално има и по-евтино решение. Особено на фона на голяма загуба за полугодието от 116 млн. лева и насъбран минус за последните три години от над 330 млн. лева Въпросът е дали бюджетът за задачата не е прекомерно огромен.

За похлупак процедурата е непрозрачна - ТЕЦ-ът не е оповестил открита процедура за избор на реализатор, а ще се договаря непосредствено единствено с определени от него претенденти.

Държавната централа имаше друга съмнителна поръчка, обвързвана сигурно - за ограда за 30 млн. лева, която бе дадена на " Водстрой 98 " (тогава от орбитата на Делян Пеевски). Но след медиен звук министър председателят я анулира.

Италия към този момент утвърждава газопровода TAP, макар че " Пет звезди " беше срещу плана
Част от последователите на популисткото придвижване " Пет звезди ", което e част от ръководещата коалиция в Италия, се надяваха групировката да извърши предизборните си обещания и да продължи борбата против построяването на Трансадриатическия газопровод (TAP). Проектът е на стойност 5.2 милиарда $ и би трябвало да обезпечи доставки на газ до страната от Каспийско море.

Луиджи ди Майо, водач на " Пет звезди " и министър на стопанската система, към този момент не насочва остри рецензии против газопровода и наподобява борбата ще завърши, преди даже да е почнала.

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР