© Красимир Юскеселиев Още по темата НЕК отново е на

...
© Красимир Юскеселиев Още по темата НЕК отново е на
Коментари Харесай

Харченето за АЕЦ "Белене" вече започна: с 1 млн. лв.

© Красимир Юскеселиев Още по тематиката
НЕК още веднъж е на минус

Загубата за полугодието е 73 млн. лева Държавният колос има 1.2 милиарда лева непокрита загуба и 4 милиарда лева отговорности
7 авг 2018
АЕЦ " Козлодуй " ще може да работи до 2051 година

" Росатом " удължи с 30 години експлоатационния период на 6-и блок на нуклеарната централа
25 юли 2018
Инсинераторът – софийското " Белене "

Това е вкопчването в предишното и отдалечаване на България от Европа с европейски пари
23 юли 2018
Правителството публично размрази АЕЦ " Белене "

Енергийният министър Теменужка Петкова потегля на лов за вложители
27 юни 2018
Мнения Daily - АЕЦ " Белене " би трябвало да остане като монумент на нелепостта

И още: Да освободим свободните специалности
24 юни 2018 Първият милион от новото наливане на държавни пари в противоречивия план за атомна електроцентрала в " Белене " към този момент е разпределен. " Национална електрическа компания " ще заплати тази сума за преконсервация на доставеното от съветската " Атомстройекспорт " съоръжение и за оценка на активите и пасивите на АЕЦ " Белене ", заяви Mediapool. А занапред следва да се наеме и съветник, който да спомага на властта при подготовката на конкурсната процедура за избор на вложител.

Така стартира новият кръг от харчене на държавни пари, преди да е ясно дали втората АЕЦ изобщо ще се строи.

В дългата история на плана, прекратяван два пъти публично, общите разноски, които страната е направила дотук, се пресмятат на над 4 милиарда лева Прогнозите сочат, че довършването на централата ще коства най-малко 20 милиарда лева

Без съветска помощ не става

Още през октомври 2017 година енергийният министър Теменужка Петкова разгласи, че на доставеното съоръжение за АЕЦ " Белене " би трябвало да се извърши преконсервация " с наши сили, средства и експерти, само че под зоркия взор на заводите производители ". Именно за това на 26 юни НЕК се е обърнала към " Атомстройекспорт " с покана за реализиране на техническо управление при осъществяване на действия по преконсервация. Предвидените за задачата средства са 960 хиляди лева без Данък добавена стойност, само че към момента няма информация дали руснаците са се съгласили. При всички случаи обаче срокът на договорът ще бъде до 31 декември 2020 година.

НЕК са записали в поканата, че чакат за всеки стадий от осъществяването на плана двама специалисти на " Атомстройекспорт " да вършат по три визити на място, всяко от които с дълготрайност 45 дни.

Кой ще прави оценка активите

С друга социална поръчка НЕК е наела през юли " Инженерингсервиз София " ЕООД за осъществяването на оценка на активите и пасивите на АЕЦ " Белене ", намиращи се на самата площадка на нуклеарния план, както и в Белене, Свищов, Плевен, Никопол, Овча могила, Муселиево, Деков, Белцов и Лом. Стойността на контракта е малко над 100 хиляди лева, а срокът за осъществяване - 60 дни. Което значи, че оценката би трябвало да е подготвена преди края на септември и да покаже на процедура с какво разполага страната.

Досега се приказва обществено, че цената на площадката и оборудването е към 3 милиарда лв.. Евентуални вложители в плана обаче най-вероятно ще слагат под подозрение това число, с което страната ще желае дял. С анулацията на мораториума върху нуклеарната централа държавното управление даде период на министър Петкова до 31 октомври да създаде процедурата за избор на стратегически вложител и да предложи модели и благоприятни условия за структурирането на плана.

" Инженерингсервиз София " е благосъстоятелност на Цанка Луканова-Бончева и Бойка Бойчева. От 2008 година до 2014 година компанията е правила разбори и консултантски услуги за министерствата на стопанската система, енергетиката и превоза. След това е изготвяла оценка на активи и пасиви, благосъстоятелност на Електроенергийния систематичен оператор.

За последно името на " Инженерингсервиз София " се завъртя в общественото пространство, откакто предишния август бе наето против 77 530 лева без Данък добавена стойност от Министерството на туризма за правенето на разбори за опциите за отдаване на концесия на 11 морски плажа. Става дума за пясъчните линии " Несебър-юг " и " Слънчев бряг-север ", плажовете " Албена ", " Слънчев ден " и " Ривиера ", четирите плажа в Св. Константин и Елена, " Св. Влас-болницата ", както и " Централен " в Царево.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР