© Kevin Lamarque Още по темата Вечерни новини: По-важното от

...
© Kevin Lamarque Още по темата Вечерни новини: По-важното от
Коментари Харесай

Вечерни новини: Путин и Тръмп дадоха знак за по-добри отношения, китайската икономика забавя ръста си

© Kevin Lamarque Още по тематиката
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Съединени американски щати упрекнаха 12 съветски сътрудници преди срещата Тръмп - Путин; животновъди в Странджанско протестират; Fitch намали още рейтинга на Турция
15 юли 2018
Вечерни вести: Половин милиард лв. за ремонт на язовири, Тръмп против Германия

И още: Търговската война сред Съединени американски щати и Китай се разраства; Ще получи ли България дата за чакалнята на еврозоната; Екотаксата за новите коли спада с 10%, а за старите пораства с 12-13%
11 юли 2018 В понеделник целият свят с напрежение следи по какъв начин в Хелзинки президентите на двете велики сили в света – господарят на Белия дом Доналд Тръмп и на Русия - Владимир Путин, играят комплициран танц към срещата си. От нея се чака да се разбере дали Европа ще остане сама в изолирането на Русия след окупацията на Крим и до каква степен Тръмп ще успее да наложи по-мека политика към Москва, макар вътрешната опозиция в Съединени американски щати.

В същото време, новината, която господства българските медии и политици, е изтреблението на дребния рогат добитък в Странджанско, поради опасността от чума (която, с цел да няма суматоха е рискова единствено за животните). Проблемът може да докара до тежки последствия, в случай че епидемията се популяризира - карантина от Европейски Съюз и възбрана за експорт с години. Преди обаче да са изяснили защо става дума, българските политици видяха големия популистки резултат от него и незабавно го оползотвориха. Лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова се включи в жива верига против дейностите на държавен орган, какъвто е БАБХ, заради което във вторник на изключително съвещание управленията на парламентарните групи ще получат обяснения за казуса, който въпреки всичко е повече експертен.

Ако през днешния ден не сте се зарадвали на хубавото време, на следващия ден новият климат отново ще ви подсети за себе си - следобеда се чакат нови дъждове, тук-там поройни, а някъде и с градушки.

НАЙ-ВАЖНОТО

Тръмп изиска по-добри връзки с Русия на срещата с Путин

Дългоочакваната и необятно коментирана среща сред Доналд Тръмп и Владимир Путин към този момент не сервира нито неприятни, нито положителни изненади. При идването си в Хелзинки американският президент разяснява, че двете страни имат чудесни благоприятни условия дружно, откакто са изпитвали компликации в предишното, и в последна сметка ще се радват на " изключителни връзки ". Държавният глава на Съединени американски щати упрекна за напрежението сред Вашингтон и Москва предходните администрации в Белия дом.
Владимир Путин съобщи, че настъпило време двете страни в детайли да обсъдят връзките между тях, както и някои от конфликтните точки по света.

Самото осъществяване на тази среща е триумф за Владимир Путин, който показва, че излиза от изолацията след окупацията на Крим и отравянето на двойния сътрудник Скрипал във Англия. Стратегическа цел на съветския президент е и да покаже, че еднополюсният свят, в който Съединени американски щати взема решение всичко е в предишното и Москва още веднъж е фактор, с който целият свят би трябвало да се преценява. Разговорите с съветския президент са още и тест за уговорките на Съединени американски щати към НАТО. Преди срещата Тръмп за следващ път ескалира напрежението, като разгласи, че възприема Европейски Съюз като зложелател в търговията, а Путин – като съперник. Събитието в Хелзинки е противоречиво, защото сега Съединени американски щати организират огромно следствие на хипотетичната съветска интервенция в президентските избори през 2016 година В петък бяха повдигнати обвинявания против 12 руснаци за тяхната евентуално роля в хакването на демократически политически фигури в месеците преди вота. Това е повода мнозина да се питат редно ли е Тръмп да взе участие в днешната среща. Съветниците в Белия дом пък са нервни по отношение на риска да се създадат прекомерно огромни отстъпки на Путин по време на диалозите. Вероятно затова Доналд Тръмп организира диалозите си с съветския президент уединено, без никакви очевидци, с изключение на преводачите.

Продължава напрежението поради чумата по овцете и козите в България

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева привиква изключително съвещание на председателския съвет на Народното събрание във вторник сутринта от 9 часа. Заседанието се привиква по молба на оперативния щаб, който координира битката с чумата по домашните животни, с цел да бъдат осведомени управленията на всички парламентарни групи за казуса, излиза наяве от известие на уеб страницата на Народното събрание.

Темата стана известна през уикенда след разпространяването на прочувствена фотография на плачеща стара жена, прегърнала козата си, която би трябвало да бъде евтаназирана. Темата стартира да се политизира още през почивните дни. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, съпроводена от други депутати на Българска социалистическа партия, посети наранени села, взе участие в жива верига против акцията на БАБХ за евтаназиране на животните и сезира прокуратурата за случая с гледище да спре избиването. В неделя евродепутатът и зам.-председател на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки и депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Александър Сиди също посетиха засегнатите села и разясниха, че има пропуски в процедурата по евтаназирането. Чумата е остро заразно заболяване по животните, което се появява за първи път в България и надлежно в Европейския съюз. Вече трети ден управляващите не съумяват да обяснят съответно крайните си ограничения, които предвиждаха евтаназиране на няколко хиляди овце и кози.

Стотици хиляди излязоха на " Шанз Елизе " и другите централни булеварди на Париж в неделя вечерта, с цел да отпразнуват втората международна купа на Франция по футбол, откакто националният отбор победи Хърватия с 4:2

Фотограф: Charles Platiau

Китайската стопанска система забавя растежа си

Ръстът на брутния вътрешен артикул (БВП) на Китай се забавя до 6.7% през второто тримесечие на годината. Темпът е над прогнозите на държавното управление, само че е най-ниският от 2016 година насам. През всяко от предходните три тримесечия годишният растеж беше 6.8%. Забавянето се дължи на ограниченията, които държавното управление предприе, с цел да ограничи кредитирането. Основната причина са по-малкото държавни вложения в инфраструктурни планове, изяснява пред Financil Times Хайбин Жу, основен икономист в представителството на JP Morgan в Хонконг. Според него ръководещите ще отговорят с понижаване на данъчното облагане и приоритизиране на инфраструктурни планове. За последните шест месеца вложенията в инфраструктура са нарастнали с едвам 3% по отношение на 15% през 2017 година, отбелязва Wall Street Journal.

По-слабият напредък идва още преди стопанската система да бъде повлияна от комерсиалния спор със Съединени американски щати. Засега наложените от Съединени американски щати ограничения към момента нямат резултат върху китайската стопанска система, само че това може да се промени в идващите няколко месеца, считат експерти. Според Wall Street Journal комерсиалната война може да отнеме сред 0.2 и 0.5 процентни пункта от растежа на китайския Брутният вътрешен продукт в границите на идната година.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Авиоизложението във Фарнбъроу стартира със покупко-продажби за над 10 милиарда $

Airbus и Boeing оповестиха покупко-продажби за общо над 10 милиарда $ през първия ден на почналото авиоизложение в английския град Фарнбъроу, което е доказателство за високото търсене на самолети макар терзанията от комерсиална война и отрицателните резултати от Brexit. Ежегодното авиоизложение във Фарнбъро, покрай Лондон, е считано за едно от най-значимите годишни събития за авиоиндустрията, дружно с това в Бурже, Франция.Американският производител Boeing разгласи, че е спечелил поръчка за 14 товарни самолета Boeing 777 на стойност 4.7 милиарда $ от логистичната група DHL, като има алтернатива за закупуване на още седем, оповестява Reuters.От своя страна европейския съперник на Boeing – Airbus, разгласи, че подписал меморандум с тайванския стартъп StarLux Airlines за доставката на 17 самолета A350 за към 6 милиарда $ по каталожна цена.На фотографията: Еърбъс A350 във групировка по време на въздушното шоу във Фарнбъро

Фотограф: Peter Nicholls

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

В Съвета за тристранно съдействие се чака спор за минималните осигурителни прагове

За вторник е планувано съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие, на което се чака за следващ път да се очертае спора по тематиката за минималните осигурителни прагове, която е една от точките в дневния ред. Работодателските организации възнамеряват за трета поредна година да бойкотират договарянията сред обществените сътрудници за установяване на минималните осигурителни приходи по длъжности и сектори с аргумента, че това е остаряла процедура, несъобразена с икономическото положение на обособените браншове. Това излиза наяве от писмо на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), в което се приканват браншовите организации да последват образеца й. При неуспех на договарянията остава задължението на обществения министър да реши дали да има административно покачване на праговете, както се случи предходната година.

В комисията на Емил Димитров (Ревизоро) ще разискват акциза върху бездимните цигари

На закрито съвещание на парламентарната Комисия за наблюдаване на приходните организации и битка със сивата стопанска система и контрабандата, управлявана от Емил Димитров-Ревизоро, ще се разисква законопроекта на Менда Стоянова и огромна група депутати от ръководещите за увеличение на акциза за бездимните цигари, който провокира мощно недоволство през последните седмици. Миналата седмица законопроектът беше утвърден от водещата бюджетна комисия с гласовете на ръководещите, а в сряда той е в дневния ред и на икономическата комисия. Само комисията, ръководена от Ревизоро, обаче ще разисква и гласоподава законопроекта на закрито съвещание, за което няма пояснение.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Експертна задача от Главна дирекция SANTE към Европейската комисия , поканена от изпълнителния шеф на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) доктор Дамян Илиев, ще ревизира на място дали ограниченията за прекъсване на болестта с чума по дребния рогат добитък, подхванати от българските управляващи, подхождат на условията на европейското законодателство, оповестиха от пресцентъра на БАБХ. Инспекцията стартира от на следващия ден, 17 юли и ще продължи 5 дни, а в организацията не са осведомени с програмата на евроекспертите, доколкото се ревизира работата на самата БАБХ.

Майки на деца с увреждания бойкотираха работната група в Министерството на труда и обществената политика за поправките в Закона за персоналната помощ и оповестиха, че излизат на " жесток " митинг на 30 юли . В понеделник майките отхвърлиха да вземат участие в плануваното съвещание на работната група, като обявиха, че планът, който им е бил изпратен преди дни за разискване, въобще не включва техните оферти.

До 2023 година Агенция " Пътна инфраструктура " ще заплати минимум 131.2 млн. лева без Данък добавена стойност за превантивно, настоящо и зимно поддържане, както и за ремонтно-възстановителни работи при спешни обстановки на автомагистралите " Тракия ", " Хемус " и " Марица ". Обявената за задачата социална поръчка идва месец откакто АПИ пусна търговете за поддръжка на основните пътища, чийто общ бюджет надвишава 474 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР